In vizor

Pericol de iradiere vizavi de un liceu clujean

Scris de 674

Placute cu “Pericol de iradiere”, “Nu stationati”, “Zona controlata” ii avertizeaza pe cei care trec pe strada Constanta, vizavi de Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” si pe o latura a curtii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj.

Colorate in galben, indicatoarele care avertizeaza asupra pericolului de pe trotuar  sunt fixate pe doi pereti ai Institutului de  Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca. Una dintre laturi da spre strada si interzice stationarea pe un trotuar ingust pe care trec zilnic mii de oameni, inclusiv elevii Liceului “Nicolae Balcescu”, iar celalalt in curtea cladirii care gazduieste doua institutii sanitare, DSP si Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) a judetului Cluj, gazduind, de asemenea, un aflux mare de persoane. 

Marinela Zamfir, directoarea Liceului Teoretic “Nicolae Balcescu” a declarat ca nici nu a observat indicatoarele cu pricina. 

“Nu le-am vazut, nu stiu cat e de periculos si la ce distanta. Banuiesc ca, daca ei au toate avizele, ar trebui sa fie in regula. O sa verific, ma interesez si, probabil, voi ridica problema mai departe”, a spus Zamfir. 

In zona vizata a cladirii institutului e Laboratorul de Radioterapie din cadrul institutiei, dupa cum a precizat Adrian Mlesnite, managerul institutiei. 

“Nu e pericol de iradiere. Placutele au fost puse pentru ca exista niste norme europene care ne obliga sa afisam asta. La capitolul echipamente care au sursa de radiatii gamma nu exista rabat de la autorizari. Totul e autorizat de CNCAN- Comisia pentru Controlul Activitatilor Nucleare, care este o autoritate supervizata in permanenta la nivel european si mondial”, a declarat Mlesnite. 

Managerul a spus ca biroul sau se afla chiar deasupra laboratorului respectiv si nu are nici o problema cu asta. 

“Sunt semne de atentionare. Asta inseamna ca inauntru se lucreaza cu radiatii, dar nu inseamna ca nu se poate stationa acolo, chiar daca asa scrie pe placute. Asa sunt regulile. E un loc unde nu e voie sa se intre  decat cu personalul de specialitate. Se fac masuratori anuale ale nivelului de radiatii la ferestre si usi, iar cei care lucreaza acolo au la ei niste device-uri care masoara gradul de iradiere si sunt verificate lunar. In consecinta, nu e nici un pericol de iradiere in afara geamurilor cladirii”, a mai spus Mlesnite. 
Potrivit specialistilor, expunerea la radiatii are diferite efecte periculoase asupra organismului, printre care si tumorile.ULTIMA ORĂ

 • Acum 55 seconds In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 4 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 5 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 22 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 23 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 1 day Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 1 day Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 1 day Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 1 day Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE