Focus

Marius Vizer, interviu in exclusivitate: despre Putin si despre viitorul judo-ului. Si raspunsul la o intrebare fierbinte pe care si-o pun toti cei ce il cunosc

Spuma judo-ului e acum la Budapesta pentru Campionatul Mondial. Romanul Marius Vizer a fost reales saptamana trecuta presedinte al Federatiei Internationale de Judo, sport pe care l-a dinamizat fantastic in ultimii ani. Acum 10 ani, premiile la concursurile de top erau de 50-70 de mii de dolari, adica sportivii campioni luau o diploma si cateva sute de dolari. Azi, premiile de la Budapesta depasesc milionul de euro.

Vizer a inteles ce inseamna marketingul si media inca de la inceputuri. Judo era un sport necunoscut publicului larg acum un deceniu. Azi, judo are expunere pe Euronews, mai nou si pe CNN, Vizer a anuntat tot saptamana trecuta un parteneriat strategic cu acest canal. Judo-ul este un sport tot mai popular printre copiii din intreaga lume, fiindca este sportul caracterului, al disciplinei, al echilibrului mental.

Dar mai e ceva ce ii fascineaza pe toti la acest roman: respectul de care se bucura in toata lumea. Este unul dintre cei mai respectati romani de catre elitele lumii, iar respectul acestor elite vine din faptul ca numele lui Vizer este sinonim cu onoarea. Si chiar daca e unul dintre putinii romani care are usa deschisa la sefi de state si alti mahari ai lumii, este unul dintre putinii lideri din sportul mondial, indiferent de nationalitate, care se bucura de aprecierea sincera a sportivilor. Fiindca Vizer a fost sportiv si a aparat mereu interesele celor ce transpira.

Ultimul interviu cu Vizer l-am facut acum 16 ani. In 16 ani, Vizer a ajuns din Oradea in stratosfera. Este insa acelasi Marius Vizer ferm, rece, modest si aplicat, chiar daca intre timp se bucura de prietenia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei.

In acest interviu, am incercat si spun eu ca am si reusit sa scot de la Vizer raspunsuri la intrebari serioase, ca sa nu transformam dialogul intr-un exercitiu de admiratie, nu ca Vizer nu ar merita la cate a facut pentru sport. Si am aflat care e acum relatia sa cu Thomas Bach, seful Comitetului Olimpic International, cu care a avut o disputa de nivel cosmic acum doi ani. Sa vedem impreuna ce a raspuns.

 

Liviu Alexa: Domnule Vizer, 10 ani de mandat ca presedinte al Federatiei Internationale de Judo. Intr-un deceniu, judo-ul s-a schimbat simtitor sub viziunea dvs. Care sunt cele mai importante 3 decizii luate ca presedinte, care au schimbat anvergura acestui sport?

Marius Vizer: Reformele pe care le-am instaurat din 2007, dupa ce am luat presedintia, si reforme care au devenit efective din 2009, pe care le-am pus in aplicare pana in ziua de azi si pe care le dezvoltam, le perfectionam pentru a consolida tot ceea ce am realizat  in perioada asta si pentru a crea in continuare un viitor corespunzator potentialului sportului nostru.

 

Liviu Alexa: Sunt atat de multe! Punctual. Care considerati ca au fost cele emblematice, cele mai importante?

Marius Vizer: Reformele tehnice. Pentru ca judo a fost un sport deosebit de conservator, in general controlat de asiatici si specific – de japonezi, de-a lungul deceniilor. Am deschis o poarta pe care au pasit toti. M-au urmat toti colegii din Comitetul Executiv, fara ezitare. Am avut incredere reciproca unii in altii. Am reformat sectorul tehnic, sectorul media, marketing, financiar, am implementat proiectele: „Judo pentru pace”, „Judo in scoli” , „Judo pentru societate” si ne-am axat foarte mult pe partea educationala a judo-ului, pe care am si promovat-o foarte mult pentru ca il consideram unul dintre sporturile cele mai educative si, in final, ceea ce sportul reprezinta, sunt valorile pe care le transfera catre societate.

 

Liviu Alexa: Care au fost cele mai grele momente din acesti 10 ani? 

Marius Vizer: Unele decizii pe care le-am luat la nivel tehnic, eliminand toate influentele si  procedeele venite din alte sporturi, care au fost folosite in sportul nostru, sa zicem asa, mai popular, pentru a-i invinge pe japonezi; i-am redat acuratetea si spiritul si traditia sportului nostru, si astazi avem un judo curat si un judo care reprezinta intr-adevar spiritul sportului.

 

Liviu Alexa: Ati intampinat vreo opozitie la aceste schimbari?

Marius Vizer: N-am avut nicio opozitie la aceste schimbari, dar am avut responsabilitatea propunerii si a deciziei.

 

Liviu Alexa: Ati avut o disputa cu impact mondial in 2015 cu domnul Thomas Bach pe o diferenta de viziune si de principii privind olimpismul. Dar, surprinzator, acum o luna, am observat printr-un press release ca l-ati avut chiar invitat aici, la sediul IJF. V-ati impacat? Ce-ati discutat la acea intalnire?

Marius Vizer: In perioada SportAccord am incercat sa transfer experientele si realizarile din judo la nivelul SportAccord-ului si la nivelul global al sportului. A fost un moment mai dificil: sportul n-a fost pregatit, colegii mei n-au fost gata sa abdice de la favorurile si avantajele pe care le-a oferit sistemul, sportivii n-au avut curajul sa se exprime. In sfarsit, astazi cred ca multe dintre propunerile pe care le-am formulat atunci sunt in curs de implementare. Am avut un dialog deschis la un moment dat cu presedintele CIO Thomas Bach, ne-am pus de acord sa colaboram, sa conlucram pentru binele sportului – in primul rand pentru binele sportului meu si al sportului, in general. Si, ca recunoastere, cred, la Jocurile Olimpice din Rio ni s-a acceptat proprunerea de a avea echipele mixte in competitie alaturi de individuale. Asta da o notorietate si o valoare adaugata sportului nostru si sunt convins ca judo-ul, in Tokyo, va fi la inaltime.

Liviu Alexa: Era urmatoarea mea intrebare. Mi-ati anticipat-o. De ce e asa de importanta aceasta decizie, aceasta propunere pe care boardul CIO va acceptat-o? Cu ce a schimbat judo-ul in mod specific?

Marius Vizer: Judo-ul a intrat in familie olimpica la Olimpiada de la Tokyo, in 1964, si acum cred ca scriem din nou istorie, cu intrarea judo-ului de echipe la Olimpiada din Tokyo, in 2020. Faptul ca sportivii in judo, ca si in alte sporturi, pot sa castige mai multe medalii, va da o notorietate in plus sportului nostru, o mai buna promovare, credibilitate mai mare si promovare in media si la nivelul sponsorilor. Si adevarul este ca este o recunoastere a eforturilor depuse de familia judoului in ultimii 10 ani din perioada mea.

 

Liviu Alexa: Ati fost reales acum cateva zile intr-un nou mandat de presedinte al IJF, ocazie cu care ati facut un anunt foarte interesant: o colaborare editoriala cu CNN. Practic, judo intra in liga mare a sporturilor ce tintesc acoperire globala. Eu va intreb: o prea rapida vizibilitate media nu va dilua principiile acestui sport cu impact major educational daca va deveni prea trendy? Cum veti apara valorile judo de acest impact media?

Marius Vizer: Nu. Nu este cazul. In plus, avem ocazia sa ne promovam eroii, pentru ca asta ne-a lipsit. Si asta era pasul urmator pe care trebuia sa-l indeplinim. Deja a inceput o promovare buna a Campionatului Mondial de aici, din Budapesta,  o sa fie o serie de documentare, promovare de eroi din judo, de oameni care au contribuit la dezvoltarea judo-ului, documentare, proiecte sociale prezentate, proiecte educationale, o sa fie un pachet adecvat care intr-adevar sa promoveze sportul nostru conform spiritului, valorilor si traditiei.

 

Liviu Alexa: Ati prezentat cateva dintre aceste videoclipuri la seara inaugurala, la sarbatoarea a 65 de ani ai IJF si filmele au produs foarte multa emotie in randul asistentei. Practic, in ultimii doi ani se vede ca ati trecut comunicarea IJF si spre partea sociala, foarte puternic spre arte, spre promovarea unor valori conexe. Care e ideea lor? Cum veti duce mai departe in mandatul asta forma asta de responsabilitate sociala?

Marius Vizer: In primul rand imi doresc sa consolidez si sa asigur tot ceea ce am realizat pana acum, sa corectam eventualele erori, chiar in ceea ce priveste aspectul tehnic o sa avem in octombrie un Comitet Executiv la Zagreb, cu ocazia Campionatelor Mondiale de Junori, unde o sa ajustam regulile cu care pornim din ianuarie 2018, pana inclusiv la Olimpiada din Tokyo. Avem o strategie media si de marketing pe care dorim sa o imbunatatim continuu si sa atragem cat mai multe resurse pe care sa le investim in proiecte de educatie, proiecte sociale, proiecte pentru pace si proiecte de solidaritate pentru tarile in tranzitie sau in curs de dezvoltare si pentru sustinerea acelor sportivi si federatii care nu au potential economic si financiar corespunzator sa sustina procesul de performanta si de judo pentru mase.

 

Liviu Alexa: Liderii si managerii judo-ului mondial – am discutat cu destul de multi zilele astea- recunosc ca ati schimbat pozitiv si profund fata acestui sport. Dar, in ceea ce va priveste, mai este o nuanta foarte interesanta fata de alti sefi de federatii: pe dvs. sportivii va iubesc foarte mult si va respecta. De ce credeti ca se intampla asta?

Marius Vizer: Pentru ca, in definitiv, tot ceea ce facem, facem pentru sportivi si pentru sport. Banii, veniturile pe care le realizam prin mecanismele de marketing si media sunt reinvestiti in proiectele sportive. In 2009 am initiat proiectele circuitul World Judo Tour – cu grand prix-uri, grand slam-uri, master, campionat mondial  individual, pe echipe si open – pentru categoriile grele. Si sportivii au ocazia sa castige bani in sportul nostru. E un element care a lipsit cu desavarsire in trecut. Vorbeam tot timpul despre traditie si de spirit, dar, in definitiv, sportivii trebuie sa isi sustina si singuri viata privata si au nevoie de bani ca si in toate sporturile. Sigur ca inca nu suntem la nivelul unor sporturi de elita care fac parte din marea industrie a sportului, dar oferim atatea premii cat sa permita sportivilor de elita sa aiba o viata decenta si sa-si poata asigura cele necesare.

 

Liviu Alexa: Sunt foarte putini sefi de federatii internationale care reusesc sa aduca, ca endorseri, pentru sporturile pe care le reprezinta, sefi de state. Si sunt si mai putini sefi de state care iau in serios aceste propuneri sau sustinerea constanta a unui sport, cu numele lor, cu sprijin constant, asa cum face, de exemplu, Vladimir Putin, presedintele Rusiei. De ce avem asa putini lideri ai lumii, care sustin sportul, care inteleg importanta sportului?

Marius Vizer: Presedintele Putin este presedintele nostru de onoare. Este un  privilegiu pentru familia judo-ului sa-l aiba ca presedinte de onoare. Este un real judoka. Ne cunoastem de aproape 20 de ani si este un om care a facut foarte mult pentru sport, nu doar in Rusia, ci pentru intreaga lume. Rusia a organizat o serie de evenimente  de inalta tinuta in ierarhia sporturilor mondiale si este una din tarile care investeste cel mai mult in sport, vazand in sport un factor de educatie, un factor de intarire mentala a societatii, de sanatate si de, bineinteles, mandrie nationala, prin rezultatele pe care sportul le aduce din punct de vedere al imaginii, Rusiei.

 

De la stanga la dreapta: CSANYI Sandor, presedintele Bancii OTP, Viktor ORBAN, premierul Ungariei, Vladimir PUTIN, presedintele Rusiei, Marius VIZER, presedintele Federatiei Internationale de Judo, BATTULGA Khaltmaa, Presedintele Mongoliei 

 

Liviu Alexa: Dar de ce sunt asa de putini lideri de stat? Nu inteleg ei sportul? Se spunea, de exemplu, la seara inaugurala, la sarbatoarea IJF: „sportul poate inlocui razboaie”. Nu mai avem politicieni de calibru, care sa inteleaga aceste valori?

Marius Vizer: N-as dori sa comentez calitatea politicienilor pentru ca imi limitez activitatea la sport. Daca politicienii sunt deschisi sa preia modele din sport, le stau la dispozitie cu placere. Cred ca multe modele de guvernare din sport pot fi modele aplicabile pentru politic, business, social si nu numai. Si cred ca sportul, in afara de fair play, de perseverenta, de onoare, are multe alte valori pe care le poate impartasi societatii.

 

Liviu Alexa: Ungaria face Campionatul Mondial. Dar cand credeti ca va fi Romania pregatita sa organizeze un eveniment, macar continental? Aveti in plan ceva?

Marius Vizer: Cand eram presedinte european, in 2014 am organizat primul Campionat European de Seniori, inainte de Olimpiada din Athena, la Bucuresti. A fost un eveniment de succes. Romania organizeaza actualmente in judo un Open mondial in fiecare an care este deja un inceput. Open-ul a inceput in perioada presedintiei mele europene si cred ca in momentul cand Romania va avea o sala a sporturilor la Bucuresti, poate fi pregatita sa organizeze un campionat mondial. E pacat sa nu-l avem cat sunt inca aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *