PORTRET

Marian Porumb, managerul Jaxx și Shto College Bar: ,,Nu am nevoie de 11 Messi în echipă, am nevoie de Barcelona”

Marian Porumb e unul dintre cei mai buni barmani din România, profesionalismul său fiind recunoscut prin numeroase diplome la concursurile de profil, dar și de numeroșii clienți satisfăcuți și bucuroși de serviciile sale. După ce a fost cel mai bun în spatele barului, acum a trecut dincolo de bar, pentru a deveni cel mai bun și mai uman manager.

Pentru el, echipa e totul, pentru că o echipă excepțională înseamnă în primul rând un client excepțional de mulțumit. La Jaxx și la Shto College Bar, Marian manageriază o echipă de 28 de Messi, ce performează fiecare individual, pentru că să lucrezi cu el înseamnă să îți dorești să devii cel mai bun, dar la nivel de grup formează cu toții o Barcelona, după dorința managerului și colegului lor: ,,Nu am nevoie de 11 Messi în echipă, am nevoie de Barcelona.”

S-a angajat ca spălător de vase la 16-17 ani și a ajuns unul dintre cei mai buni barmani din țară

Marian a copilărit în Mănăștur și s-a angajat pentru prima oară într-un restaurant la 16-17 ani, din timpul liceului, part-time, seara, după ce termina orele, ca spălător de vase. Apoi a lucrat ca picolo, în foarte multe localuri din Cluj, continuând ca ospătar, ajutor de barman, apoi barman, și de vreo 3 ani încoace manager la Jaxx și Shto College Bar.

În 2011 a început să i se recunoască munca și prin premii importante la competițiile de bartending: a fost declarat barmanul anului din România în  2011, la Barmaniada, cea mai mare competiție din vremea respectivă, și, după acest prim premiu, a încercat să participe la cât mai multe competiții. În 2012 a câștigat locul doi la De-Kuyper Cup, ,,una dintre cele mai faine competiții de mixologie din România”, în 2013 a luat locul I la Havana Master Class (o competiție ce se ține în majoritatea țărilor lumii, câștigătorii din toate țările reunindu-se mai apoi pentru o săptămână în Cuba, unde își împărtășesc experiența și savurează noi experiențe la Havana), în 2014 a câștigat locul I la De-Kuyper Cup și a fost printre cei 5 barmani finaliști la competiția Diageo World Class.

Un autodidact pasionat de ceea ce face

Pentru a ajunge la toate aceste performanțe, Marian a fost un  pasionat  autodidact, ce mereu a citit și a aplicat, pentru a deveni tot mai bun:

,,Am învățat din cărți din domeniu și am încercat să aplic cât de multe lucruri din cărțile alea. Degeaba citești, dacă nu și aplici, și am fost la foarte multe seminarii. În general, peste tot pe unde mă duc, ăsta e turismul meu, concediul meu, să învăț despre cultura locului, despre tradiții, obiceiuri de consum, să învăț băuturile. Am fost, de exemplu, în Dublin, unde mi-am luat atestatul pentru Guinness Perfect Serve – am făcut cursul pentru a turna un Guinness perfect, așa, de distracție. Când merg cu soția în concediu mergem și vizităm și barurile. E o pasiune care m-a prins și am transformat-o în jobul meu de zi cu zi. În continuare am aceeași pasiune, dar jobul meu în prezent e cel de manager la Jaxx și la Shto.”

Ultimul loc de muncă a lui Marian, ca barman, a fost la Toulouse. A ținut și cursuri de barmani, la Barmania Cluj, împreună cu colegul său, Sergiu Biriș, iar apoi i s-a oferit șansa de a fi manager la Shto College Bar:

,,Nu prea am avut experiență de manager și a trebuit să mă pun la curent cu toate lucrurile de management din HoReCa.”

,,Trebuie să îi tratezi pe oameni ca și oameni, cum ți-ar plăcea ție să fii tratat”

Marian consideră că să fii manager nu e o treabă ușoară, ,,e o știință, până la urmă”, și nu orice barman bun poate să fie și un bun manager: trebuie să ai o atenție maximă, să înțelegi că lucrezi cu oameni, ,,trebuie să îi tratezi pe oameni ca și oameni, cum ți-ar plăcea ție să fii tratat”, întotdeauna trebuie să ai bune intenții, și trebuie să faci parte din acea echipă, ,,colectivul trebuie să te perceapă ca și un coleg, doar cu atribuții mai mari, mai multe”:

,,Când intru în local la Jaxx sau la Shto, nu vreau ca oamenii să spună: «Uau, trebuie să stăm cuminți, cu mâinile la spate, că a intrat șeful!», ci atmosfera trebuie să fie una prietenoasă: «A venit Marian, ne ajută cu orice problemă am avea, ne vine în ajutor…» Nu trebuie să fie o atmosferă de stres, atmosferă de stres e când lipsesc de aici – lumea nu e stresată că sunt eu prezent, e foarte voioasă.”

,,Totdeauna angajații trebuie să își forțeze limitele pe plan profesional, competițional, să învețe să lucreze într-o echipă, să funcționeze ca o echipă; nu vreau doar vedete.”

Marian Porumb spune că, în calitate de manager, trebuie să fii focusat să creezi echipa cea mai bună, iar singurul lucru pe care oamenii trebuie să-l facă pentru ca să lucreze cu el este să aibă o evoluție în munca lor, apreciind că, atunci când asta nu se întâmplă, înseamnă că ceva nu merge cum trebuie:

,,Totdeauna trebuie să își forțeze limitele pe plan profesional, competițional, să învețe să lucreze într-o echipă, să funcționeze ca o echipă, nu vreau doar vedete. Munca mea ca și manager nu ar avea sens fără munca bună a barmanilor, ospătarilor, picolilor.”

Și fiindcă echipa de la Jaxx e recunoscută și apreciată, foarte mulți tineri vor să lucreze pentru Marian chiar și pe gratis, doar să câștige o experiență bună de început, mai apoi foarte mulți dintre voluntari angajându-se barmani sau șefi de bar la alte localuri. Unul dintre planurile de viitor ale lui Marian este, de altfel, o viitoare școală de barmani Jaxx, iar un altul este extinderea barului printr-o nouă locație, în viitorul apropiat.

Jaxx și Shto deja sunt o adevărată școală de barmani, fiecare membru al echipei având săptămânal teme de făcut. Astfel, în fiecare săptămână, unul dintre angajați se documentează și ține un seminar colegilor săi pe o anumită temă din domeniu, pentru a îmbogăți nivelul de cunoștințe al întregii echipe:

,,La următorul nostru seminar, Cosmin Ardelean, unul dintre ajutorii noștri de barman, va ține un seminar din care toți colegii barmani, ospătari, bucătari, vor învăța mai multe despre votcă: cum e făcută, câte feluri există, cum degustăm, cum o bem corect… În fiecare săptămână, prin rotație, un membru al echipei trebuie să țină un seminar; am creat un obicei, lumea tot timpul să își depășească limitele, să nu fie un loc de muncă monoton. După votcă, doi colegi ospătari vor ține un seminar pentru toată echipa despre ultimele trenduri în custumer experience, sau customer wow.”

Echipa e pe primul loc și fiecare membru al echipei e în egală măsură de important

Pentru Marian Porumb fiecare membru al echipei e important, în egală măsură. E poate singurul manager din Cluj care s-a trezit în fiecare zi la 4 dimineața, timp de o săptămână, ca să ofere suport problemelor pe care le-ar fi putut întâmpina proaspăt angajata femeie de serviciu:

,,O tratez ca pe fiecare coleg, toți încercăm să facem o treabă cât mai bună pentru oaspetele nostru care ne calcă pragul.”

Întotdeauna pentru Marian echipa e pe primul loc. Are la Jaxx 18 colegi, ,,cu tot cu domnul Ionică, ce ne face cumpărături, ne repară lucruri”, iar la Shto – 10 angajați. Toate deciziile pe care le ia, le ia împreună cu colegii săi, fiecare lucru fiind discutat și fiecare produs din meniu:

,,Căutăm să le cerem părerea, cum să facem mai bine. Încerc să fiu super democratic. Încerc să angajez în preajma mea numai oameni pozitivi. Când angajez oameni, nu contează experiența pe care o au, contează să fie pozitivi, adevărat pozitivi.
Eu chiar vreau să creez un loc de muncă la care să vii cu plăcere, să vrei să îți faci cât mai bine treaba, pentru că așa vrei tu, pentru că îți place. Cu timpul încerc să mă asigur că lucrul pe care îl faci tu la job e ceea ce faci tu cel mai bine în viață. Am avut studente care lucrau aici și erau la Facultatea de Design, așa că le-am implicat să ne facă și câte un afiș, am încercat să le dau o mână de ajutor și pe partea asta, să se dezvolte, încerc să implic oamenii, cu toate calitățile lor, în proiectul Jaxx.”

166 de cărți studiate și un certificat Cambridge

Pentru a deveni un barman și un manager, dintre cei mai buni, Marian a citit foarte mult. Biblioteca sa din domeniu cuprinde 166 de cărți studiate, iar acum va obține și certificatul Cambridge de Business Administration, în urma unui curs de un an și 4 luni, pe care l-a urmat. Certificatul Cambridge e recunoscut în majoritatea țărilor lumii, iar Marian și-a dorit să-l obțină pentru a avea recunoașterea meseriei de manager și în alte țări, nu doar în România, pentru a putea astfel să lucreze ca manager, într-un cadru legal, în orice companie din lume, din domeniul său, în care el e printre cei mai buni.
Pentru a crește calitatea echipei sale, începând din martie, Marian intenționează să cheme la Jaxx, în fiecare lună, sau o dată la două luni, câte un barman, un manager sau o personalitate din industrie, pentru câte un seminar, de la care să poată cu toții învăța, iar primul seminar va fi ținut de un barman celebru din Moscova.

O persoană deschisă, prietenoasă și manierată

Marian Porumb se descrie ca fiind o persoană foarte deschisă și optimistă, și chiar este. E un om prietenos, sociabil, atent cu toți cei cu care intră în contact, și deosebit de manierat, la modul colocvial, fără manierisme sau aere de superioritate managerială. E un profesionist matur, cu o privire de copil, și cu o atitudine de prietenie sinceră și copilărească:

,,Sunt căsătorit, copii deocamdată nu am, trebuie să încerc să nu mai fiu eu copil, și apoi o să încerc să fac și copii.”

Marian mai încearcă să aibă și un echilibru foarte bun între viața personală și cea profesională:

,,Atunci când sunt cu soția, sunt cu soția, nu îmi stă gândul la baruri, la alte lucruri, încerc să îi ofer toată atenția mea. Sunt și eu om, am foarte multe defecte; cred că cel mai mare defect al meu e că gândesc foarte mult cu inima – cel mai mare defect pe care îl poate avea un manager e ăsta. În plus, dacă îmi ceri sfatul și ești pregătit să asculți sfatul meu, ți-l dau. Încerc să îi ajut chiar pe toți.”

Sfatul lui Marian pentru toți managerii de bar e să încerce să ducă o viață cât mai echilibrată, pentru că ,,jobul lor nu înseamnă totul”, iar ,,munca adevărată a unui manager se reflectă în munca echipei”.

La rândul său, Marian încearcă să fie cât mai atent la odihnă, la nutriție, la sport, la viața de familie, merge câteodată la sală, la alergat, la înot, și încearcă în general să fie cât mai echilibrat și mai pozitiv, în relație cu sine, cu familia sa și cu angajații.

,,Dacă ceva nu e în ordine în local, nu e vina ospătarului, e vina managerului”

Marian Porumb e un manager responsabil, ce își asumă atât reușitele, cât și eventualele eșecuri ale echipei:

,,Clar că dacă ceva nu e în ordine în local, nu e vina ospătarului, e vina managerului. Nu poți să dai vina pe altul, tu ești de vină pentru orice lucru care se întâmplă rău în local, pentru că înseamnă că celălalt membru al echipei nu te-a înțeles.”

Marian iubește Clujul. Nu s-a gândit niciodată să plece într-un alt oraș, pentru că îi place Clujul prea mult, îi plac clienții, barmanii și barurile, și consideră că barmanii din Cluj sunt cel puțin la egalitate cu barmanii din alte orașe mari ale lumii. Îi plac oamenii de aici, pentru că sunt deschiși, față de cei din București sau din alte orașe ale țării:

,,Cel puțin clienții mei, oaspeții mei sunt foarte deschiși să încerce lucrurile pe care le facem, pe care le gândim, și încercăm să le oferim experiențe, nu să vină la noi doar pentru a bea o cafea, sau o bere, sau un cocktail bun, ci ne dorim să le oferim o experiență, un customer wow!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *