Reportaj

Cum arată Floreștiul în afara orelor de forfotă: "Liniște de mormânt, totul e mort și înghețat"

Floreștiul, cea mai mare comună din România moare în fiecare zi între anumite ore. Totul rămâne nemișcat în afara prafului. Rar mai vezi câte o mașină circulând, iar pe ger, oamenii stau în case. Atmosfera din Florești devine sumbră imediat ce localnicii iau drumul spre locurile de muncă din Cluj-Napoca.

Apartamente nelocuite, bălării, străzi pline de praf și afaceri care mor încet. Asta am putea spune despre comuna Florești în câteva cuvinte. În fiecare zi, între orele 10 și 15, comuna Florești rămâne abandonată, fără regrete. Oamenii merg la muncă în oraș, iar străzile devin sinistre.

Blocuri întregi nelocuite, construcții începute și lăsate baltă găsești la tot pasul. Pe aleile dintre blocuri nu vezi țipenie de om. Rar, câte o pensionară merge la piață pentru cumpărături. Tinerii sunt plecați la muncă.

Cel mai bine o știe doamna Zina. Am întâlnit-o pe strada Eroilor, una dintre cele mai aglomerate dimineața și seara. I-am spus că vrem să aflăm cum este Floreștiul fără oameni și fără forfota de la orele de vârf, iar răspunsul a venit imediat.

„Suntem ca părăsiți. Aici e liniște de mormânt și totul e mort și înghețat în afară de praful care nu se mai termină. E bine că e liniște, dar până și eu ca pensionară mă satur de atâta liniște. Mai merg la piața, mai merg la oraș și mai socializez că nu se poate sta tot în casă. Trebuie să facem mișcare”, ne-a spus doamna Zina, care ne și invită să străbatem alte străzi pentru a vedea că totul este pustiu.

De pustietate și lipsă de activitate se plâng și bișnițarii care fac transporturi de persoane între Florești și Cluj-Napoca, sau invers. Aceștia stau de dimineața și până seara în speranța că vor prinde un client, dar nimic nu mișcă.

„Lăsați, nu mă pozați că nu vreau să mă vadă lumea, că nu-s așa fain. Ce să vă spun despre Florești? Nu mai merge treaba nici cu transportul. Oamenii merg cu autobuzul dimineața și revin seara. Câțiva clienți avem dimineața și câțiva seara. Peste zi suntem tot aici și tremurăm de frig. Dacă într-o oră trec 10 persoane, în zona asta aglomerată, e mult”, ne spune bișnițarul.

Și ne afundăm pe strada Eroilor…găsim apartamente nelocuite, duplexuri începute și abandonate, bălării și mult praf. Elemente demne de un peisaj de film de epocă, lipsit de civilizație și prea multe personaje.

Dacă nu am ști că Florești este cea mai mare comună din România, ca număr de locuitori, am spune că nu locuiește nimeni în blocuri.

Ajungem pe strada Porii și intrăm într-un magazin. Nici urmă de clienți. Ioana, care este și iubita patronului, dar vinde în butic, stă pe Facebook. Se plictisește din lipsă de clienți. Până și ea rămâne afundată într-un scaun în așteptarea orelor de vârf când mai face câte o vânzare.

„E pustiu, să știți. Dimineața nu e mișcare mare că lumea se grăbește la serviciu. Ziua, cât e de  lungă, am vreo 10 clienți, iar ei vin după cafea și țigări. Seara, două ore maxim, avem clienți care cumpără strictul necesar și pe urmă totul se reduce la liniște. Așa este, nu prea merge. După ce plătim toate taxele rămânem cu un salariu și ne mulțumim cu atât”, ne-a spus Ioana.

Peste zi străzile sunt pustii peste tot în Florești. Atmosfera sinistră de peste zi este opusul total al forfotei de dimineata si seara, cand mii de floresteni stau blocati in trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *