In vizor

RUSINOS! Clujul nu e Capitala Europeana a Tineretului pentru cei cu dizabilitati. Oficialii proiectului au fost criticati aspru de presedintele Asociatiei Distonia

Scris de 602

Site-ul cluj2015.ro nu  nu este accesibilizat sub nici o forma pentru tinerii cu dizabilitati pe care ar trebui sa ii atraga in 2015. Mai mult, nu exista programe prin care aceasta categorie de tineri sa fie atrasi spre Cluj. Acesta au fost reprosurile pe care Sorin G. Ionescu, presedintele Asociatiei Distonia i le-a adresat oficialilor Federatiei Share, invitatii dezbaterii de  miercuri seara de la Beraria Culturala. Replica a fost penibila: Vlad Pop a aruncat praf in ochii asistentei cu RITTO, un eveniment sportiv organizat la Cluj de cativa ani, iar Mihaela Savin, secretarul Share, a invocat vehiculele pe care Primaria le-ar avea pentru cei cu deficiente.  

Cea de-a 30-a editie a Berariei Culturale, moderate de Ion Novacescu a avut loc miercuri, 18 februarie, in Sala Euphoria a Fabricii de Bere Ursus si a avut ca tema proiectul Cluj Capitala Europeana a Tineretului. Au luat parte membrii conducerii Federatiei Share si cativa director din Primaria Municipiului Cluj-Napoca. 

Sorin G. Ionescu, presedintele Asociatiei Distonia a luat cuvantul adresandu-le acestora intrebari despre facilitatile pe care le-au gandit pentru a atrage la manifestari, in special la festivalul Untold, si persoane cu dizabilitati. 

“Ma refer la cei asemeni mie, eu sunt un tanar care are parte de o dizabilitate si as vrea sa particip la unul din evenimentele pe care le organizati in cadrul acestui proiect. In ce masura va indreptati atentia inspre tinerii cu dizabilitati din comunitatea clujeana? In ce masura puteti sa organizati evenimentele in asa fel incat sa atrageti persoane cu dizabilitati din alte parti?, a intrebat tanarul. 

El a precizat din capul locului ca s-a documentat inainte de a veni la dezbatere. A constatat, de pilda, ca site-ul proiectului derulat de Federatia Share “nu este accesibilizat sub nici o forma pentru persoanele cu dizabilitati din Cluj, din lume, din Europa, pe care ar trebui sa ii atrageti”. 

“As vrea sa va mai intreb cat de mult persoanele cu dizabilitati vor fi integrate in acest proiect comunitar? Se vorbeste de sustenabilitate, de proiecte financiare, de investiti si asa mai departe. As vrea sa va spun ca la nivel european sunt 30.000 de persoane care sufera de o boala rara. De cele mai multe ori, aceste afectiuni induc o dizabilitate. Cate dintre aceste persoane considerati ca le puteti atrage in acest proiect?”, a spus Sorin G. Ionescu. 

Presedintele Asociatiei “Distonia” a mai precizat ca in Romania exista peste un milion de persoane cu dizabilitati care sufera de boli rare si a intrebat cate dintre acestea ar putea fi atrase de comunitatea clujeana in acest proiect, “tinand cont de faptul ca se vehiculeaza atat de mult schimbarea”. 

“Schimbarea ar trebui sa vina prin intermediul tinerilor, teoretic”, a punctat el. 

Raspunsul a venit de Vlad Pop, presedintele Federatiei Share. 

“Dupa cum spuneam, acest program este deschis tuturor, si, mai ales, se bazeaza pe initiativele tinerilor. Sunt asociatii care se ocupa si de persoane cu dizabilitati. Ce putem sa facem este sa ii ajutatm si sa ii sustinem. Sa acceseze fonduri, sau efectiv sa organizeze evenimente si voi da aici cel mai usor exemplu: partenerii nostri, cei de la Little People au RITTO, Campionatul International de Tenis de Masa pentru persoane cu dizabilitati. Si multe astfel de evenimente”, a declarat Pop. 

Sorin G. Ionescu a replicat ca acest eveniment se putea face si in afara proiectului Cluj Capitala Europeana a Tineretului, iar Vlad Pop l-a invitat sa realizeze un proiect “si chiar te rog ca sa il depui“. 

“Eu conduc o organizatie non-guvernala si pot sa depun oricand oricare din proiecte pe care le am. Cu ce ma ajuta comunitatea clujeana pe mine, o persona cu dizabilitate ca are acest titlul in perspectiva schimbarii anumitor perceptii cu privire la stereotipurile legate in ceea ce ii priveste pe tineri? Asta te intrebam”, a spus Ionescu. 

Vlad Pop i-a raspuns ca rolul Capitalei Europene a Tineretului “nu este neaparat rezolvarea unei probleme specifice a comunitatii, ci de a pune tinerii in prim-plan, de a-i ajuta pe acestia sa se dezvolte indiferent ca sunt minoritati, persoane cu dizabilitati, studenti, tineri sau elevi”. 

“Eu te intrebam in calitate de contribuabil. Am buletin de Cluj, contribui la bugetul local, iar functionarii sunt la fel, comunitatea LGBT este la fel. In ce masura ii ajutati pe ei, ca tineri , in calitate de minoritari, prin acest proiect?“, a punctat Sorin G. Ionescu. 

Moderatorul Ion Novacescu a rezumat situatia prezentata si i-a intrebat pe cei de la Share in ce masura ar fi dispusi sa se implice pentru remedierea situatiei si daca au in proiect “o dimensiune destinata strict persoanelor cu dizabilitati”. 

A luat cuvantul de data aceasta Mihaela Savin, secretarul federatiei. 

“In cadrul capitalei avem o prioritate care se numeste Share Responsive. Se ocupa de responsibilitatea sociala in cadrul proiectului. Ceea ce incercam noi sa facem si cel mai usor mod de a ajunge la toti indicatorii pe care dorim sa-i atingem pe partea de responsabilitate sociala e prin intermediul organizatiilor membre. Nu e pe partea specifica, cum ati spus, persoane cu dizabilitati. avem, vad ca stiti mai bine ca mine, dizabilitati locomotorii, sau…(Sorin G. Ionescu i-a atras atentia sa nu intre in detalii). Din cate stiu, Primaria are inclusiv vehicule care pot sa transporte astfel de persoane cu dizabilitati“, a declarat aceasta. 

Presedintele Distonia a intrebat daca exista astfel de informatii pe sitelui cluj2015.ro, mai cu seama pentru cei care vin din strainatate la Untold. 

“Avem proiecte specifice, vom face un ghid care va iesi intr-o saptamana maxim. Pe langa partea de brosura fizica care va exista, va exista si partea de site, unde speram sa intre cat mai multi. Va incurajam sa veniti si dvs catre noi, va rog sa veniti la mine, eu sunt responsabila de aceasta parte”, a incheiat Mihaela Savin. ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  „Eu nu vreau USL”, afirmă Marcel Ciolacu: „USL s-a făcut împotriva cuiva. Domnul Băsescu și-a câștigat calitatea de dușman. Eu nu am dușmani, am adversari politici”
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Dragoș Damian taie avântul politicienilor: ”Muncitorilor din fabrici, șantiere și agricultură le datorăm revizuirea în sus a perspectivei de țară”
 • Acum 10 hours Din oras
  Celebra păruială din PSD CLUJ se termină în instanță
 • Acum 12 hours Eveniment
  Un bebeluș, descoperit spânzurat într-un apartament închiriat din Alba Iulia, împreună cu tatăl în grija căruia fusese lăsat. Proprietarul apartamentului care era din Turda nu le-a dat acordul polițiștilor să spargă ușa, aceștia fiind nevoiți să-l aștepte să se deplaseze în Alba Iulia
 • Acum 13 hours Sport
  HULIGANISM: ”PUMNI ȘI CAPETE ÎN GURĂ SUB TRICOLOR” între români la meciul cu Andorra
 • Acum 14 hours Eveniment
  SINDROMUL ”DALĂ A LA CLUJ” LOVEȘTE ȘI TURDA: Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi
 • Acum 1 day Sport
  Ambele echipe de baschet, din Cluj și Oradea, pedepsite după scandalul din ”Oradea Arena”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, după anunțul Fitch privind îmbunătățirea perspectivei de ţară a României: ”Aceasta este diferenţa dintre actuala coaliţie şi dezastrul făcut de nişte gnomi guralivi de dreapta”
 • Acum 1 day Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 2 days Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 2 days Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 2 days Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 days Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE