Leguma de toamna, dovleacul sau bostanul este recomandat in alimentatia umana datorita continutului bogat in vitamine si caroten. Atat miezul cat si semintele dovleacului sunt benefice pentru sanatatea noastra datorita proprietatilor nutritive, diuretice si sedative. Semintele neprajite de dovleac sunt bune impotriva viermilor paraziti. In Romania, dovleacul este cultivat intercalat in culturile de porumb. Stiati ca… cel mai greu dovleac din lume cantarea 665,4 kg?
Povestea lui
Cuvantul “pumpkin” din limba engleza vine de la grecescul “pepon” care inseamna “dovleac mare”. Cantalupul, castravetele si dovlecelul sunt inruditi cu dovleacul (Curcubita maxima). Cei mai mari producatori de dovleci sunt Statele Unite, India, China si Mexic. “Capitala dovlecilor” pentru toata lumea este Morton, statul Illinois (SUA), unde se afla fabrica de procesare a dovlecilor Libby.
Dovlecii cei mai potriviti pentru sarbatoarea de Halloween nu sunt neaparat cei mai buni si pentru placinta. De fapt, sunt doua categorii diferite de dovleac: pentru conserve si decorativ. Portocaliul nu este singura culoare a lui; mai exista alb, albastru australian si o varietate rosie in Europa, Rouge d’Etant.
Varsta semintelor de bostan gasite in Mexic a fost estimata la cel putin 7500 de ani. Dovlecii erau un sprijin de nadejde in cultura amerindienilor si folositi in intregime nu numai ca aliment, ci si fabricandu-se covorase si alte obiecte din coaja. Prima placinta cu dovleac, a fost facuta de colonistii din Statele Unite, care au scobit un dovleac si l-au umplut cu miere, lapte si arome, apoi l-au copt.
Consum si dietoterapii
Dovleacul este o sursa buna de fibre, potasiu, seleniu, vitamina A, beta-caroten, alfa-caroten, beta-criptoxantina si luteina. Semintele de dovleac sunt o sursa buna de grasimi omega-3 si o sursa excelenta de fitosteroli, care pot fi de ajutor in cazul prostatei marite si in reducerea colesterolului.
Medicina traditionala sugereaza ca semintele de dovleac ar trebui consumate pentru reducerea glandelor prostatice. La chinezi, dovleacul e folosit de medicina traditionala pentru a inlatura complicatiile bolilor cronice cauzate de diabet. Semintele neprajite de dovleac mancate la inceputul starii de greata ajuta la reducerea ametelii si nesigurantei in miscari.
Consumul frecvent de dovleac este asociat cu scaderea riscului de aparitie a cancerelor gastric, mamar, pulmonar si colorectal. Prin consumul de dovleac se realizeaza un control mai bun al glucozei in sange. Acizii grasi omega-3 din semintele de dovleac crude pot fi benefice pentru persoanele care sufera de astm.
Datorita fibrelor de calitate pe care le contine, dovleacul poate fi consumat si de persoanele cu digestie dificila. La persoanele care sufera de migrene sunt indicate comprese reci cu suc de dovleac. Compozitia bogata in vitamine (A, B, E si C) si cantitatea mare de caroten (120 mg) contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, a imbatranirii premature si a cancerului.
Toate soiurile de dovleac au efecte sedative asupra sistemului nervos si sunt recomandate in dieta astenicilor. Consumand 50 g de seminte ne asiguram 300 mg de magneziu, doza zilnica recomandata de terapeuti.
Remedii cu seminte de bostan:
– Amestecul din miezul a 20 g seminte prajite usor si pisate cu putin zahar sau miere si 150 apa calda este bun mamicilor care alapteaza. Amestecul se bea timp de 5 zile, dimineata si seara.
– Impotriva insomniei: consumati un amestec realizat din 2 linguri de seminte decojite, fierte intr-o cescuta de lapte.
– Combaterea diabetului: 30 de g seminte, curatate si fierte la foc mic in 500 ml apa, timp de o ora; zeama obtinuta se bea dimineata, pe stomacul gol si seara, inainte de culcare.
– Impotriva pistruilor: se foloseste o pasta preparata din seminte pisate si amestecate cu putin ulei de masline.
Secrete in folosirea dovleacului:
– Pentru copt, cautati “dovleacul de placinta” sau “dovleacul dulce”, soiuri care sunt mai dulci si mai putini apoase decat dovlecii decorativi sau porcesti (pentru animale).
– Alegeti dovleacul mai greu si cu o forma agreabila.
– Se pastreaza in locuri racoroase si uscate. Odata taiat, dovleacul trebuie preparat in aceeasi zi.
– Cand dovleacul se prepara, se indeparteaza coada cu un cutit si se taie in doua. Se scot semintele si atele. Semintele se pot usca sau praji.
– Dovleacul se taie in cuburi mari, se curata si se fierbe sau se opareste.
– Copt in cuptor: dovleacul se taie in bucati si se tine in cuptor timp de o ora, la 125 ºC, sau pana se inmoaie.
– Taiati dovleacul cubusoare, fierbeti la abur si presarati nucsoara.
– Faceti un piure din dovleac si morcovi, ceapa taiata, praz, telina si patrunjel pentru o supa simpla.
– Semintele de dovleac se prajesc dupa ce se spala bine si se intind pe o tava de copt. Se tin la cuptor la 190 ºC, timp de 20-30 de minute, pana se usuca si se rumenesc putin. Se lasa la racit si se servesc cu sare, daca se doreste.
Reteta pentru gurmanzi: Placinta de dovleac
Pentru placinta se foloseste un aluat fraged obtinut din apa (6 linguri), ulei de masline (6 linguri) si faina (200 g). Aluatul se tine la rece o ora. Umplutura se obtine din miez de dovleac fiert si pasat, amestecat cu vanilie, scortisoara si zahar. Placinta se coace la foc potrivit 30 de minute. Se pudreaza cu zahar vanilat sau nuca de cocos.
.ro
Foto: www.sxc.hu