Diete

Dietele vegetariene

Aproape 800 de milioane de persoane din intreaga lume sunt vegetariene. Dar acest comportament alimentar nu poate asigura organismului nutrientii necesari, de aceea specialistii il dezaproba din start.

Orice extrema in ceea ce priveste comportamentul alimentar nu este buna. Toate sistemele organismului au de suferit prin respectarea unei diete vegetariene, de la sistemul imunitar si pana la buna functionare a creierului. Omul este facut si lasat de Dumnezeu sa fie omnivor, altfel spus sa consume cate putin, dar din cat mai multe alimente.

Nutriutionistii fac distinctie intre patru tipuri de diete vegetariene: ovo-lacto-vegetariana, ovo-vegetariana, lacto-vegetariana  si vegana.

Ovo-lacto-vegetarienii sunt cei care, pe langa produsele de origine vegetala consuma oua si lactate. Ovo-vegetarienii nu mananca decat oua si produse de origine vegetala, in vreme ce lacto-vegetarienii – doar lactate si vegetale.

Cea mai drastica dieta este a veganilor, care nu se hranesc decat cu produse de origine vegetala. Ei sunt expusi celor mai multe riscuri – carente de vitamina B12, carente de fier – prin eliminarea din dieta a oricaror produse de origine animala. Fierul se gaseste in cantitati mai mici si se asimileaza mai greu din produsele de origine vegetala.

Cu alte cuvinte, ar trebui sa mancam cantitati enorme de spanac pentru a ne asigura necesarul zilnic de fier. Pe cand in ficatul de pasare, de exemplu, cantitatile sunt mai mult decat rezonabile. Despre vitamina B12 trebuie sa stim ca se gaseste numai in produsele de origine animala – oua, lactate, branzeturi, ficat, peste, carne. Asa ca veganii sunt in pericol neconsumandu-le.

Deficitul de vitamina B12 se dezvolta la persoanele adulte pe parcursul mai multor ani si se manifesta prin oboseala generala, pierderea poftei de mancare, anemie megalobastica, tulburari neuropsihiatrice (senzatie de arsuri cutanate, inflamari ale nervului optic, pierderi de memorie, labilitate a starii de spirit, depresie).

Studiile au aratat ca un om sanatos poate posti intre 60 – 90 de zile. Daca nu efectueaza activitate fizica, organismul poate rezista chiar mai mult fara proteine sau grasimi de origine animala. Totusi, din punct de vedere medical, depasirea acestei perioade este considerate periculoasa pentru sanatate din cauza posibilelor complicatii legate de malnutritia protein-calorica, dar si din cauza unor afectiuni gastro-intestinale, renale, anemie etc.

Ce se intampla de fapt? Legumele si fructele sunt bogate in vitamine si minerale, insa sunt sarace in aminoacizii necesari metabolismului. De aceea persoanele care adopta o dieta severa trebuie sa fie foarte atente la felul in care combina alimentele. Din acest punct de vedere ovo-lacto-vegetarienii sunt cei mai protejati, regimul lor apropiindu-se de regimul alimentar al celor care nu sunt vegetarieni. Deci cel mai recomandat regim este dieta echilibrata, in care alaturi de fructe si legume isi gasesc locul si produse de origine animala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *