Politica

MAREA DEBARCARE. Dacă #ECHIPACÂŞTIGĂTOARE reușește să convoace statutar Biroul Executiv, pe repede înainte se va discuta mătrăşirea lui Florin Cîţu

La doar șase luni de la instalarea la șefia PNL, Florin Cîțu este pe cale de a fi debarcat, mutarea fiind pusă la cale de lideri ai partidului care l-au susținut pe fostul premier în lupta cu Ludovic Orban.

Conducerea PNL se întâlnește vineri pentru a decide convocarea Consiliului Național care să dea undă verde Congresului pentru schimbarea conducerii. Congresul ar urma să aibă loc în următoarele săptămâni.

Strategia a fost pusă la cale din scurt de prim-vicepreședinții PNL Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan, care ar avea și avizul președintelui Iohannis.

Joi, Florin Cîțu a refuzat să demisioneze din funcția de președinte al PNL.

„Am avut o discuție, asta i s-a cerut. (…) A cerut o explicație, care au fost nemulțumirile”, a declarat vineri secretarul general al PNL, Dan Vâlceanu, care a precizat că n-a primit nicio solicitare oficială pentru convocarea Biroului Național.

CITEŞTE: Calendarul evenimentelor în PNL: Vineri va fi organizat BEx, iar duminică se va întruni Consiliul Național. Congresul PNL va avea loc în 10 aprilie, cu 1500 de delegați. Florin Cîțu refuză să demisioneze de la șefia PNL (surse)

Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan vor cere, vineri în ședința Biroului Politic Național al PNL, convocarea Consiliului Național pentru duminică, 3 aprilie. Consiliul Național este forul care poate declanșa un congres extraordinar al PNL, potrivit Statutului partidului.

Liderii PNL ar dori să-l susțină la șefia PNL pe premierul Nicolae Ciucă în tandem cu Lucian Bode pe post de secretar general.

Mai mulți lideri de filiale ale PNL vor debarcarea lui Florin Cîțu de la șefia partidului. Revolta a izbucnit chiar când acesta era plecat din țară într-o vizită în SUA.

Revolta ar fi pornit de la organizațiile PNL din sudul țării și ar fi condusă de prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu. Acesta ar fi venit cu ideea unei scrisori semnate de toți liderii de organizații prin care să i se ceară demisia lui Florin Cîțu din fruntea partidului. Alături de Iulian Dumitrescu sunt o parte din prim-vicepreședinți: Lucian Bode și Rareș Bogdan, dar și majoritatea liderilor de organizații.

Potrivit surselor citate, Iulian Dumitrescu ar fi primit acceptul președintelui Klaus Iohannis de a începe debarcarea lui Florin Cîțu de la șefia PNL. Demersul are loc în contextul în care în interiorul PNL există tensiuni și nemulțumiri legate de modul în care Cîțu gestionează bucătăria internă a partidului, dar și de opoziția publică a acestuia față de partenerii de guvernare, în speță PSD.

CITEŞTE: HAŞTAG ECHIPA CÂŞTIGĂTOARE: Ăsta are, ăsta n-are, care-i următorul care va conduce PNL-ul oare?

De ce vor unii liberali să-l schimbe pe Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă

  • Principalul reproș la adresa lui Cîțu e presupusa subminare a guvernării și a executivului, prin critici constante la adresa PSD, a miniștrilor și chiar a premierului.
  • Al doilea reproș e legat de ratingul politic extrem de slab al lui Cîțu (5% încredere), care l-ar fi transformat într-o frână pentru partid. Al treilea motiv pentru mișcare e promovarea premierului Ciucă într-o poziție de putere și la partid, pentru a-i crește vizibilitatea și a-l propulsa, eventual, într-o poziție favorabilă pentru candidatura la alegerile prezidențiale.
  • Pe de altă parte, Florin Cîțu a criticat măsurile economice și sociale promovate de guvernul Ciucă la presiunea PSD, denunțându-le drept populiste și ineficiente. El a denunțat și derapajul de la țintele de investiții asumate prin programul de guvernare, dar și încercările de modificare a PNRR.

Tabăra puciștilor e condusă de cei patru prim-vicepreședinți: Lucian Boden, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu. Ei susțin că au o scrisoare semnată de 42 de președinți de organizații județene care cer demisia lui Florin Cîțu. Echipa lui Florin Cîțu contestă însă puternic faptul că numărul de 42 de organizații ar fi de acord cu schimbarea președintelui partidului.

De partea sa, Florin Cîțu îi are pe Dan Vîlceanu, care ocupă poziția-cheie de secretar general al partidului, pe Alina Gorghiu (șefa PNL Argeș), Alin Nica (PNL Timiș) și Monica Anisie (Sector 2).

O parte dintre liderii puternici din județe sunt însă indeciși și nu au intrat în jocul schimbării lui Florin Cîțu.

De ce a fost declanșat acum atacul

  • Nemulțumirile unor lideri PNL față de Florin Cîțu au crescut constant de la începutul anului pe motiv că acesta a criticat coaliția și guvernul. Liderii puciști susțin că, prin acest comportament, Cîțu prejudiciază PNL, la doar șapte luni după cei ei înșiși l-au instalat cu forța aproape pe acesta la șefia partidului.
  • Calendarul tentativei de debarcare a lui Cîțu a ținut cont de perioada de relativă acalmie de pe frontul din Ucraina, dar și de sărbătorile din următoarele duminici. Astfel, românii urmează să celebrele Paștele Catolic (17 aprilie), apoi Paștele Ortodox (24 aprilie), urmate de duminica liberă de 1 Mai. Dacă ar fi întârziat atacul la Cîțu, riscul pentru liberali era să aibă de așteptat până la finalul lunii mai.
  • Pe de altă parte, liberalii nu au putut declanșa mai repede operațiunea anti-Cîțu pentru că acesta a fost plecat din țară timp de o săptămână, dar și pentru că o astfel de mișcare în plin război în Ucraina ar fi arătat o lipsă totală de responsabilitate.

Dan Vîlceanu, principalul aliat al lui Cîțu: „Dacă în urma discuţiilor, Florin Cîţu consideră că trebuie să îşi dea demisia, şi-o va da (…) Nu am primit nicio solicitare de convocare a unui Birou Executiv, astăzi”

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu a declarat, vineri, că dacă în urma discuţiilor din partid privind convocarea unui Cngres, Florin Cîţu consideră că trebuie să îşi dea demisia, şi-o va da. ”Nu am primit nicio solicitare de convocare a unui Birou Executiv, astăzi, eu am văzut numai ştiri pe surse, nu am văzut nicio declaraţie oficială”, a spus el, citat de News.ro.

”Dacă în urma discuţiilor, Florin Cîţu consideră că trebuie să îşi dea demisia, o va face”, a spus Dan Vîlceanu, la sediul PNL, precizând că în calitate de secretar general al PNL va pune în aplicare toate solicitările statutare.

”Şi eu pot să cer demiterea publică a oricărui alt coleg, asta nu înseamnă că acel coleg trebuie să îşi dea demisia”, a afirmat Vîlceanu, despre anunţul făcut de unele filiale privind un Congres pentru schimbarea actualului preşedinte. ”Eu am văzut numai ştiri pe surse, nu am văzut nicio declaraţie oficială. (..) Eu sunt secretar general al PNL, nu discut pe comunicate de presă, pe ştiri pe surse, eu discut pe documente oficiale”, a arătat Vâlceanu.

Dan Vîlceanu a spus că în momentul în care va primi ceva oficial, va spune.

”Este o situaţie specială”, a mai arătat el. ”Anul trecut noi am avut o procedură statutară, am avut un Conrges, cu 5.000 de membri, alegeri în filiale Acum e o situaţie specială (..) Nu am primit nicio solicitare de convocare a unui Birou Executiv, astăzi”, a mai afirmat el el.