De cartier

Începe să răsară un nou pod în Iris (nu este nici podul Porțelanului, nici o glumă de 1 aprilie!)

Scris de 1146

După ce s-a scurs jumătate din termenul de proiectare și execuție (24 de luni), în cartierul Iris începe să răsară un nou pod, care are toate șansele să fie finalizat în primăvara anului viitor.

Nu ne ținem de glume de 1 aprilie, așa că nu este vorba despre podul Porțelanului, ale cărui lucrări încă nu știe nimeni când vor începe și când se vor termina, ci despre podul Oașului – Răsăritului.

Potrivit panoului de șantier, noul pod peste râul Someșul Mic urmează a fi finalizat în 6 mai 2023. Chiar dacă lucrările au debutat timid, în ultima vreme se lucrează serios, așa că la anul noile blocuri din zona Parcului Feroviarilor (la rândul său în plin șantier de reabilitare), Pieței Abator și a străzilor adiacente vor beneficia de un nou pod, care va crește valoarea apartamentelor, ce vor putea fi vândute la un preț mai mare de către constructori și investitori. Vorba primarului Emil Boc: „Trebuie să facem un oraș pentru oameni, nu pentru profit”…

Dacă podul Porțelanului s-a înecat în sare (și în nepăsare), în zona Oașului – Răsăritului lucrurile s-au mișcat relativ bine și termenele au fost (aproximativ) respectate.

În 29 aprilie 2021, Primăria Cluj-Napoca anunța pe site-ul propriu:

„Ordinul de începere a lucrărilor de proiectare pentru podul care leagă strada Oașului de strada Răsăritului peste Someșul Mic  a fost dat în 22.02.2021 și se avansează pentru execuție conform procedurilor legale. (…)

Durata de realizare a obiectivului de investiții este de 24 luni: 3 luni pentru proiectare și 21 luni pentru execuția lucrărilor. Valoarea contractului este de 22.691.557,36 lei fără TVA.

Proiectul este realizat de către Asocierea Freyrom SA-Procons Group SRL-Costin și Vlad Birou de proiectare SRL-Integrated Road Solutions SRL.”

În 8 septembrie 2021, viceprimarul Dan Tarcea anunța pe pagina sa de Facebook faptul că „au început lucrările la noul pod Oașului-Răsăritului”:

„Luni, 06.09.2021, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la  obiectivul de investiții Construire Pod peste Râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului. (…)

Câştigător licitaţie de proiectare şi execuţie: Asocierea FREYROM SA (lider) – PROCONS Group SRL – Costin şi Vlad Birou de proiectare SRL – Integrated Road Solutions SRL.

Proiectant: Costin şi Vlad Birou de proiectare SRL

Valoarea contractului de proiectare și execuție: 22.691.557,36 lei fără TVA

Durata de realizare a lucrărilor este de 20 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor”.

Dacă în 22 februarie 2021 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare, 3 luni fiind termenul inițial desemnat pentru aceste lucrări, ele ar fi trebuit să se termine în 22 mai. Ordinul de începere a lucrărilor de execuție a fost dat însă doar în 6 septembrie, circa 4 luni mai târziu. O întârziere mică, fiind vorba despre lucrări publice, nu ne putem aștepta la precizie elvețiană.

Potrivit santiereonline.ro, după ce s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, șantierul a cunoscut efectiv următoarele stadii:

Stadiu la data de 16.09.2021: lucrările urmează să demareze efectiv, se află în pregătire organizarea de șantier (a fost montat panoul de informare și a fost adus un buldozer în șantier). Primăria Cluj-Napoca anunță că s-a început lucrul la noul pod Oașului-Răsăritului, din Cluj-Napoca.

Stadiu la data de 01.10.2021: lucrările de construcție au demarat în cadrul șantierului. A fost eliminată vegetația de pe ambele maluri ale Someșului.

Stadiu la data de 11.01.2022: lucrările de construcție avansează în cadrul șantierului. Se lucrează la fundația piciorului de pod de pe malul străzii Răsăritului.

Stadiu la data de 15.03.2022: lucrările de construcție avansează în cadrul șantierului. Se lucrează la montarea de diguri pe malurile Someșului.”

Așadar, dacă se vrea și există interes, se poate! În „orașul pentru oameni, nu pentru profit”, profită, la urma urmei, și cetățenii simpli de proiectele de infrastructură publică ce apar predilect în zonele cu noi proiecte rezidențiale private.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 8 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 18 hours Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 19 hours Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 19 hours Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 22 hours Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 2 days In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 days Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE