De cartier

Începe să răsară un nou pod în Iris (nu este nici podul Porțelanului, nici o glumă de 1 aprilie!)

Scris de 1565

După ce s-a scurs jumătate din termenul de proiectare și execuție (24 de luni), în cartierul Iris începe să răsară un nou pod, care are toate șansele să fie finalizat în primăvara anului viitor.

Nu ne ținem de glume de 1 aprilie, așa că nu este vorba despre podul Porțelanului, ale cărui lucrări încă nu știe nimeni când vor începe și când se vor termina, ci despre podul Oașului – Răsăritului.

Potrivit panoului de șantier, noul pod peste râul Someșul Mic urmează a fi finalizat în 6 mai 2023. Chiar dacă lucrările au debutat timid, în ultima vreme se lucrează serios, așa că la anul noile blocuri din zona Parcului Feroviarilor (la rândul său în plin șantier de reabilitare), Pieței Abator și a străzilor adiacente vor beneficia de un nou pod, care va crește valoarea apartamentelor, ce vor putea fi vândute la un preț mai mare de către constructori și investitori. Vorba primarului Emil Boc: „Trebuie să facem un oraș pentru oameni, nu pentru profit”…

Dacă podul Porțelanului s-a înecat în sare (și în nepăsare), în zona Oașului – Răsăritului lucrurile s-au mișcat relativ bine și termenele au fost (aproximativ) respectate.

În 29 aprilie 2021, Primăria Cluj-Napoca anunța pe site-ul propriu:

„Ordinul de începere a lucrărilor de proiectare pentru podul care leagă strada Oașului de strada Răsăritului peste Someșul Mic  a fost dat în 22.02.2021 și se avansează pentru execuție conform procedurilor legale. (…)

Durata de realizare a obiectivului de investiții este de 24 luni: 3 luni pentru proiectare și 21 luni pentru execuția lucrărilor. Valoarea contractului este de 22.691.557,36 lei fără TVA.

Proiectul este realizat de către Asocierea Freyrom SA-Procons Group SRL-Costin și Vlad Birou de proiectare SRL-Integrated Road Solutions SRL.”

În 8 septembrie 2021, viceprimarul Dan Tarcea anunța pe pagina sa de Facebook faptul că „au început lucrările la noul pod Oașului-Răsăritului”:

„Luni, 06.09.2021, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la  obiectivul de investiții Construire Pod peste Râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului. (…)

Câştigător licitaţie de proiectare şi execuţie: Asocierea FREYROM SA (lider) – PROCONS Group SRL – Costin şi Vlad Birou de proiectare SRL – Integrated Road Solutions SRL.

Proiectant: Costin şi Vlad Birou de proiectare SRL

Valoarea contractului de proiectare și execuție: 22.691.557,36 lei fără TVA

Durata de realizare a lucrărilor este de 20 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor”.

Dacă în 22 februarie 2021 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare, 3 luni fiind termenul inițial desemnat pentru aceste lucrări, ele ar fi trebuit să se termine în 22 mai. Ordinul de începere a lucrărilor de execuție a fost dat însă doar în 6 septembrie, circa 4 luni mai târziu. O întârziere mică, fiind vorba despre lucrări publice, nu ne putem aștepta la precizie elvețiană.

Potrivit santiereonline.ro, după ce s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, șantierul a cunoscut efectiv următoarele stadii:

Stadiu la data de 16.09.2021: lucrările urmează să demareze efectiv, se află în pregătire organizarea de șantier (a fost montat panoul de informare și a fost adus un buldozer în șantier). Primăria Cluj-Napoca anunță că s-a început lucrul la noul pod Oașului-Răsăritului, din Cluj-Napoca.

Stadiu la data de 01.10.2021: lucrările de construcție au demarat în cadrul șantierului. A fost eliminată vegetația de pe ambele maluri ale Someșului.

Stadiu la data de 11.01.2022: lucrările de construcție avansează în cadrul șantierului. Se lucrează la fundația piciorului de pod de pe malul străzii Răsăritului.

Stadiu la data de 15.03.2022: lucrările de construcție avansează în cadrul șantierului. Se lucrează la montarea de diguri pe malurile Someșului.”

Așadar, dacă se vrea și există interes, se poate! În „orașul pentru oameni, nu pentru profit”, profită, la urma urmei, și cetățenii simpli de proiectele de infrastructură publică ce apar predilect în zonele cu noi proiecte rezidențiale private.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 7 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 23 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 1 day Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE