Politica

Marcel Ciolacu, președintele PSD: ”Este foarte grav, e atacat un stat membru NATO”

O explozie puternică a avut loc, marți seara, în orașul polonez Przewodów din districtul Hrubieszów, aflat la granița cu Ucraina. Două persoane și-au pierdut viața, relatează presa poloneză. Associated Press a dezvăluit că ar fi vorba despre două rachete rusești care s-ar fi prăbușit peste un hambar într-o fermă din Przewodów. Informația a fost preluată și de Bloomberg. Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a catalogat marți seară, la România TV, ca fiind un incident „foarte grav” lovirea unui sat din Polonia, țară membră NATO, de către două rachete rusești.

Imagini cu consecințele exploziei din Polonia, prezentate de portalul polonez Onet și preluate de canalul Nexta:

”Este foarte grav, e atacat un stat membru NATO. Presupun ca lucrurile se vor desfasura cu rapiditate si vor fi anumite decizii in aceasta noapte”, a declarat Ciolacu. Întrebat dacă Polonia ar putea solicita activarea articolului 5 din tratatul NATO, Ciolacu a răspuns: „Presupun ca sunt indreptati sa faca acest lucru, este o agresiune asupra unui stat membru NATO”.

Acesta a menționat că se așteaptă ca premierul Nicolae Ciucă să-i ofere mai multe informații cu privire la situația din Polonia.

https://www.facebook.com/PartidulSocialDemocrat/videos/457072116348743/

Deși Margarita Simonian, una dintre gurile de foc ale propagandei ruse, jubilează după seriosul incident din Polonia. ”Așadar, Polonia are acum propria regiune Belgorod. Și cum ați dorit-o?”, a scris ea pe Facebook, cu referire la atacurile din Ucraina asupra regiunii ruse Belgorod, ministerul rus al Apărării a calificat drept ”o provocare” informațiile din presa poloneză despre căderea a două rachete rusești pe teritoriul țării, transmite publicația rusă RBC. Ministerul a precizat că epavele din fotografiile difuzate în mass-media nu au legătură cu armele rusești.

Ce prevede articolul 5 din tratatul NATO:

  • „Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele (…) va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă (…) va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord”.