Diete

Mancarea rapida din fast-food-uri

Mancarea de tip fast food este gustoasa, este la indemana si te ispiteste, este la preturi convenabile si te scuteste de a mai gati acasa. Dar este bogata in calorii (grasimi, uleiuri si zaharuri) si saraca in vitamine si nutrienti. Tot mai multi romani manaca la fast-food-uri si saormarii, facand aceeasi gresala, de a exagera consumul de preparate din fabricile de “mancare rapida”, ca si americanii, care traiesc intr-o tara in care obezitatea este principala cauza a mortalitatii.

 

Un meniu de fast-food (KFC, McDonalds’s sau Saorma) reprezinta trei sferturi din necesarul caloric zilnic (1300-1500 calorii). Consumate in exces, produsele fast-food sunt tot mai mult incriminate de nutritionisti. Acest tip de mancare duce la obezitate, boli cardiovasculare, afectiuni pulmonare, boli hepatice si diverse tipuri de cancer. In prezent circa 40 % dintre romani sunt supraponderali. Dar cel mai ingrijorator aspect al acestui fenomen este ca tot mai multi copii si adolescenti aleg mancarea de tip fast-food.

 

Multe calorii si… boli

 

Stilul agitat de viata si probabil lipsa de timp ii fac pe multi oameni sa apeleze la produsele din fast-food-uri. Cand o persoana consuma rar un produs fast-food nu va avea probleme de sanatate, insa atunci cand o face zilnic, persoana respectiva practic isi face “abonament” la obezitate cu toate bolile care deriva de aici.

 

Un meniu complet de KFK (aripioare picante, cartofi prajiti, ketchup, gleenn – sos de usturoi, inghetata tiramisu si Pepsi Cola) sau de McDonalds’s (Big Mac, cartofi prajiti, Coca Cola, placinta cu visine) poate sa aiba 1300, respectiv 1450 de calorii. Prin comparatie, o reteta gatita acasa are mai putine calorii decat un meniu complet de fast-food. Astfel, o supa de pui, un piure de cartofi si un piept de pui cu o salata de varza asortata cu rosii si castraveti aduna cam 700 de calorii, iar cantitatea de vitamine pe care le are o astfel de masa este incomparabila. Reamintim ca un adult, cu o activitate fizica medie, normoponderal, trebuie sa consume intre 2000 si 2500 de calorii intr-o zi.

 

Pe langa numarul mare de calorii, “mancarurile rapide” din fast-food-uri sunt lipsite de vitamine si nutrienti esentiali. Hamburgerii, de pilda, sunt facuti din carne tocata, care poate contine agenti chimici care duc la descompunerea proteinelor. Uleiurile, in care se prajesc cartofii, daca nu sunt schimbate regulat, modifica alimentele. Mancarurile de tip fast-food au un aspect foarte atragator prin adaugare de aditivi si colorati (E-uri) care ridica textura, aspectul si savoarea produsului, dar si le prelungeste viata cat mai mult. Substantele chimice introduse insa in procesarea lor, pe termen lung, sunt daunatoare sanatatii.

 

Exista insa si alte pericole in curs de identificare de catre nutritionisti. Unul dintre ele este dependenta. Dozele ridicate de grasimi si glucide din alimentele de tip fast-food pot crea o dependenta la fel de puternica precum drogurile. Ingerarea constanta a preparatelor rapide de fast-food poate declansa in creier reactii chimice care pot conduce la supraalimentatie. Se pare ca din acest motiv multi oameni nu reusesc sa revina la un regim alimentar sanatos dupa ce au avut catva timp unul bazat pe mancare semipreparata sau de tip fast-food ce predispune la obezitate.

 

Preparate rapide de top

 

Regimurile de slabire presupun in general si eliminarea asa numitelor “bombe calorice” pe motiv ca sunt nesanatoase si ca ingrasa. Exista o serie de asemenea preparate pe care le consumam cu placere, fara sa tinem seama de continutul mare de calorii, mai putin vizibile.

 

Iata cateva dintre ele:

 

–    Aripioare de pui, picante la gratar, sunt gustoase si crocante. Contin insa putina carne, iar pielea lor este bogata in grasimi, adica in calorii si in colesterol. 5 bucati de 100 g au 320 kcal.

 

–    Pop-cornul. Delicioasele floricele de porumb pot inlocui o gustare sanatoasa pentru ca sunt o sursa valoroasa de fibre si de minerale atunci cand le preparam in casa. Pop-cornul din comert poate contine o cantitate mare de sare, de zahar si de aditivi alimentari.

 

–    Supele instant. Supa-plic ne ajuta sa economism timp. Cele mai multe sortimente de supa din market-uri sunt pline de sare; altele pot avea grasimi si aditivi alimentari.

 

–    Saorma a intrat deja in traditia alimentara a romanilor si tinde sa devina mai populara decat sarmalele. Carnea, cartofii prajiti, ketchupul, maioneza din abundenta si un amestec de legume (varza, castraveti, rosii si ceapa) se pun intr-o lipie si se mananca. Peste 1280 de calorii intra in organism la o singura portie, incercand sa amageasca senzatia de foame. Pentru a scapa de caloriile unei saorma trebuie cel putin o ora de jogging. Altfel, foamea trece si incepe alt razboi, cel cu greutatea si obezitatea.

 

–    Cartofii prajiti sunt gustosi dar sunt prezenti pe mesele noastre prea des. Consumati copti sau fierti nu dauneaza sanatatii, dar prajiti, insa nu sunt buni. Cartofii prajiti contin foarte mult amidon, iar prin prajire genereaza substante toxice cu efect cancerigen. Cam 540 kcal are o portie de cartofi prajiti de aproape 170 g.

 

–    Pateurile sunt o combinatie alimentara periculoasa pentru sanatate. Foietajul cu umplutura de carne, branza, crema de ciocolata sau gem inseamna o cifra uriasa de calorii (415 kcal are un croasant cu crema de alune de 100 g.).

 

–    Hamburgerii sunt cei mai mari dusmani ai siluetei, mai ales in combinatie cu cartofi prajiti. Locul lor trebuie luat de fripturi de vita sau de pui asezonate cu garnitura de legume si salate. Un hamburger de vita de 110 g are 280 kcal.

 

–    Pizza este apreciata de gurmanzi, dar e plina de calorii. Optati, daca nu puteti rezista tentatiei, pentru cea vegetariana (120 g cu 220  kcal), din care nu trebuie sa lipseasca  broccoli.

 

–    Sandvici norvegian (418 kcal). Contine somon, un peste bogat in omega 3, acizi grasi esentiali protectori ai sistemului cardiovascular. Are calciu, indispensabil pentru oase. Este ideal pentru a inlocui un pranz traditional. Pentru ca nu are vitamine si fibre, consumul lui ar trebui urmat de ingerarea unui fruct proaspat, ca desert.

 

–    Cocktail-urile. Preparate din alcool, siropuri, frisca, zahar si aditivi, cocktail-urile sunt, fara indoiala adevarate “bombe calorice”. In functie de cantitatea ingredientelor, un cocktail poate sa contina calorii care variaza intre 350 si 750 kcal.

 

Produsele rapide din fast-food-uri pot fi sanatoase cand sunt consumate moderat; cand consumul este exagerat incep problemele de sanatate. Alegerea apartine numai consumatorilor!

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *