In orice relatie exista momente care se petrec impreuna si momente care se petrec separat, in deplina singuratate. La sfarsitul zilei, cand partenerii se reintalnesc acasa sau in oras, e important sa inteleaga ca nu se intalnesc cu aceeasi persoana de care s-au despartit dimineata sau cu o saptamana inainte. E absolut esential sa fim constienti de acest lucru: nimeni nu ramane la fel, toti ne schimbam de la o ora la alta.
De aceea, partea cea mai importanta a iubirii este sa stii sa privesti, sa asculti, sa-ti simti partenerul aflat cu tine in acest moment, sa descoperi cine este el/ea ACUM. “Ce mai faci?” este o intrebare care trebuie pusa si repusa mereu. Daca n-o facem, vom fi alaturi de un produs al imaginatiei noastre si curand ne vom da seama ca realitatea si imaginatia nu se suprapun.
Daca te astepti ca partenerul sa fie de la o zi la alta aceeasi persoana, se pot produce blocaje si cele mai negre posibilitati pot deveni realitate.
Partenerii se adapteaza adesea in asa masura unul la celalalt, incat diversele tipare se pot derula dupa un cod pe care nimeni din afara nu-l intelege! Adaptarea reciproca inseamna si armonizare.
Cum se construieste armonia? Pe masura ce doi oameni petrec mai mult impreuna, ei invata, treptat sa se sincronizeze tot mai bine. Uneori, partenerul mai “grabit” invata sa incetineasca ritmul; alteori, cel lent prinde viteza, astfel ca amandoi sa se poata afla in armonie. Cand ramai singur, te poti intoarce la ritmul care-ti convine mai mult.
In fiecare zi, la fiecare intalnire, reintram in armonie. Puteti lasa armonia la voia intamplarii, “ciocnindu-va” unul de altul pana ce invatati sa va neteziti asperitatile si capatati forme compatibile, sau puteti actiona deliberat pentru a grabi procesul de adaptare:
Dupa ce va intoarceti de la serviciu, petreceti primele 10 minute impreuna, relaxandu-va, luand o gustare sau band ceva.
Cat timp esti singur (a), asaza-ti gandurile in ordine dupa o zi de munca. Uneori, drumul de la slujba spre casa iti ofera aceasta ocazie. Daca nu, stai o vreme singur (a) in gradina sau in garaj, pregatindu-te de “intalnirea” cu partenerul si de adevarata “revenire” acasa.
Meditati impreuna, voi doi sau intreaga familie.
Transformati mesele si ora de culcare in ritualuri clare. Mancati macar una dintre mese asa cum se cuvine, toti laolalta, cu televizorul inchis.
Spuneti-le noapte buna copiilor si altor persoana din casa. Creati un sentiment de siguranta si comuniune, nu fiti doar turisti adunati intamplator sub acelasi acoperis.
Ca metoda speciala de relaxare-armonizare intima, incercati acest exercitiu:
Stati culcati unul intr-altul, in pozitia “lingura” (pe partea stanga, imbratisati, amandoi cu fata in aceeasi directie). Daca unul dintre voi are mai mare nevoie de grija si atentie, acela trebuie sa fie imbratisat de partener. Mainile drepte ale ambilor parteneri pot fi plasate pe inima persoanei imbratisate.
Stand astfel impreuna, cat mai confortabil, inchideti ochii si concentrate-va asupra respiratiei. Daca inspirati si expirati impreuna, creati in cuplul vostru armonie si sincronizare. Unora le place sa recurga la imagini pentru a spori intensitatea momentului; de exemplu, vizualizati o lumina calda care sa va curga prin inimi si sa va invaluie corpurile, cuprinzandu-vab pe amandoi intr-un val de iubire si tandrete.