Din oras

Malul Somesului, readus la viata in acest weekend

Scris de 2,721

Astazi s-a deschis Pavilionul Somes Delivery, o constructie temporara care incearca sa ofere o noua perspectiva asupra raului care strabate Cluj-Napoca. In acest weekend aici vor avea loc dezbateri, prezentari, ateliere si expozitii. Alaturat, in capatul strazii Dragalina, functioneaza si o terasa, unde vor fi concerte de muzica live si proiectii de film.

Pavilionul Somes Delivery, amenajat in imediata apropiere a Podului Horea, incearca sa creeze o legatura intre Cetatuie, malul verde si apa. Are si o latura functionala, astfel ca in aceste zile vor avea loc aici dezbateri, prezentari, ateliere si expozitii

Organizatorii – Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania – au incercat sa creeze o poveste a zonei situate intre Podul Napoca si Podul Horea. In imediata apropiere a Podului Elisabeta, a fost amenajata o alee pe mal. Terasa Atelier a fost, de asemenea, amenajata pe spatiul adiacent apei de pe strada Dragalina, din vecinatatea Astoria. Aici vor avea loc o parte din evenimentele Somes Delivery 2015, iar intre orele 19:00 și 22:00 cei prezenti vor avea parte de muzica live.

Un lucru inedit este aparitia primului traseu pentru pietoni intr-o zona pana acum inaccesibila. Pe malul drept al Somesului, Teatrul Maghiar de Stat si Universitatea Tehnica au renuntat la garduri si au amenajat un traseu pietonal pe terenurile proprii, accesibil astazi si maine.

Tot astazi, pe terasa Atelier de pe malul Somesului vor avea loc proiectii de filme ale festivalului international Tres Courts, dar si demonstatii de capoeira si un atelier de percutie.

Maine, programul va incepe cu activitati pentru cei mici. De la ora 13:00, în curtea teatrului, copiii vor putea descoperi cum reciclarea poate fi distractiva prin  activitațile din cadrul „Dopi-Dop și Stropi-Strop”, în care vor crea marionete din materiale reciclate.

Iubitorii muzicii tradiționale sunt invitați la o „Hora urbana” la ora 17.00. Cele doua zile de evenimente se vor încheia cu o degustare de vinuri (ora 19:30) și un recital de cântece din spectacolul „Les Miserables” (ora 21:00), ambele în curtea Teatrului Maghiar.

„Miza acestei prime ediții Someș Delivery este o apropiere între oameni și râu, oferind noi modele de amenajare și de activare prin evenimente dedicate comunitații, modele care în timp, cu acordul riveranilor și al autoritaților, ar putea deveni permanente”, transmit organizatorii.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 7 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 7 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 13 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 13 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 13 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE