Din oras

Vecinii si Prefectura au pierdut procesul cu constructorul mastodontului de beton din cartierul Gruia

Magistratii Curtii de Apel Cluj au respins saptamana aceasta ca inadmisbile recursurile Prefecturii si a vecinilor celor trei blocuri construite intre case pe strada Romulus Vuia. Decizia instantei este definitiva. Aici, intr-o zona de case, s-au construit trei blocuri cu patru etaje, starnind nemultumirea locuitorilor din zona. O familie din vecini a dat in judecata Primaria si constructorul in primavara anului 2013, apoi in urma mai multor sesizari si a unui control in teren, in 17 septembrie, si Prefectura Cluj a atacat in instanta autorizatia de construire.

„Actiunea vecinilor a fost respinsa in prima instanta ca fiind tardiva prin sentinta civila 5673/2014 pronuntata de Tribunalul Cluj in 10 octombrie 2014, fara a se pronunta in niciun fel pe actiunea Prefectului Judetului Cluj, dosar ce a fost conexat la dosarul vecinilor. Prin actiunea Prefectului Judetului Cluj, s-a solicitat anularea autorizatiilor de construire emise de catre primarul municipiului Cluj-Napoca, pentru mastodontii  de beton ce se ridica pe str. Romulus Vuia, nr. 8-10, intre case. Prin sentinta pronuntata de Tribunalul Cluj in dosarul vecinilor instanta de judecata a omis (voit sau nu, nu putem preciza) a se pronunta asupra cererii Prefectului Judetului Cluj (actiunea conexata), ba mai mult nici nu a inserat-o ca parte in cadrul sentintei civile 5673/2014”, a explicat Nicolae Paul Aldea, avocatul vecinilor celor trei blocuri construite pe Romului Vuia.

Recursurile formulate, atat de vecini, intervenienti in dosarul Institutiei Prefectului, cat si de Prefectura, impotriva sentintei Tribunalului, au fost respinse, invocand exceptii de procedura.

“Curtea de Apel Cluj, intr-o maniera cel putin discutabila, a respins recursul Prefectului Judetului Cluj pe exceptie, implicit si pe cel al intervenientei ca fiind inadmisibile, fiindca nu s-ar fi formulat cerere de completare dispozitiv pe sentinta 5673/2014. Aferent temeiniciei solutiei Curtii de Apel, ne punem fireasca intrebare, ce putea completa prima instanta, atat timp cat nu a solutionat nicio exceptie pe actiunea Prefectului Judetului Cluj, nu a administrat nicio proba, ba mai mult nici nu a inserat-o in sentinta recurata, ca parte in proces, practic facand abstractie in tot de acea actiune. Singura posibilitate legala ramasa este ca Prefectura Cluj sa reinregistreze o actiune cu acelasi obiect, intrucat Prefectul Judetului Cluj, nu este tinut de vreun termen, pentru a putea fi stopata construirea blocurilor intre casele de pe Romulus Vuia 8-10, implicit demolate partile neautorizate”, a declarat Nicolae Paul Aldea, avocatul vecinilor constructiei de pe Romulus Vuia.

Pe de alta parte, juristii Prefecturii asteapta motivarea deciziei Curtii de Apel inainte de a hotari cum sa procedeze mai departe.

“Partea adversa a invocat exceptia inadmisibilitatii recursurilor, atat cel formulat de Prefectul jud Cluj, cat si cel formulat de doamna Torkos Susana. Nu putem comenta in niciun fel aceasta decizie pana in momentul in care primim decizia motivata. Dupa comunicarea acesteia vom analiza considerentele acesteia urmand a analiza daca putem uza de una din caile extraordinare de atac prevazute de Codul de procedura civila (contestatie in anulare sau revizuire)”, arata reprezentantii Prefecturii.

Cum au aparut mastodontii de beton intr-o zona de case

Povestea a inceput in 28 august 2007, consilierii locali au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea a trei blocuri cu patru etaje pe strada Romulus Vuia numarul 8-10, imediat dupa intersectia 7 Strazi, intr-o zona de case. La protestul vecinilor, municipalitatea a refuzat sa elibereze autorizatia de construire, dar in 2011 a fost obligata de instanta sa o faca, astfel ca lucrarile au inceput in vara anului 2012.

Proprietarii din zona invecinata au depus nenumarate sesizari la Primarie, dar oficialii orasului se scuza ca au fost obligati de instanta sa elibereze autorizatia. Cei care au obtinut autorizatiile de construire, arhitectul Mircea Dinculescu prin Adamco Grup SRL, alaturi de David Alexandru Simion si sotia lui, Voichita,  le-au cesionat catre SC Mordin Construct SRL cu sediul in Baia Mare, inainte de inceperea efectiva a lucrarilor de constructie. Firma maramureseana a fost infiintata in vara anului 2012, inainte ca autorizatiile sa fie cedate.

Arhitectul Dinculescu este si proiectantul celor trei blocuri, pentru care exista doua autorizatii de construire, una de extindere din casa dinspre strada Romulus Vuia si alta pentru cele doua blocuri din spate. In vara anului trecut Dinculescu s-a relocat la Baia Mare, devenind arhitectul-sef al orasului. Tot acolo isi are sediul societatea catre care Dinculescu a vandut afacerea inainte de inceperea constructiilor si in care el insusi este asociat cu fratele unui consilier local, apropiat al primarului Catalin Chereches.

Controlul Prefecturii

In septembrie 2013,  la sesizarea a 40 de familii din zona constructiilor, un control mixt format din subprefectul Mihnea Iuoras si reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Inspectoratului de Stat in Constructii si ai Serviciului de Control Urbanism al Politiei Locale a avut loc pe santierul din cartierul Gruia.

“Oamenii au reclamat ca nu exista in teren ceea ce este in autorizatia de constructie, eliberata in urma unei sentinte. Am primit sesizari semnate de vreo 40 de familii, nemultumite de mamutul care se face acolo. O concluzie vom putea sa va dam in urmatoarele zile dupa ce analizam toate documentele, dar am gasit niste lucruri la limita legii. De exemplu cota zero, care stabileste parterul, este la 1,72 de metri de nivelul asfaltului, asa ca daca parterul e la inaltimea asta, demisolul si subsolul sunt deasupra solului. Mai mult, in partea din spate, terenul fiind in panta, acesta este la nivelul acoperisului vecinilor, pana la care distanta este de numai 3-4 metri. Din pacate legislatia nu prevede clar modul de stabilire a cotei 0, iar proiectantii si constructorii au profitat de lacune legislative pentru profit maxim comercial. Cei care au facut proiectul au gasit portitele in lege astfel incat sa fie acoperiti. Vrem sa gasim solutii pentru oameni, inclusiv propuneri de modificare a legislatiei”, a subliniat subprefectul Mihnea Iuoras la momentul controlului.

In 17 septembrie 2013, la doua saptamani de la control, Prefectura Cluj a atacat in contencios administrativ una dintre cele doua autorizatii de construire, aceasta suspendandu-se de drept. Autorizatia de extindere, cea pentru blocul dinspre strada Romulus Vuia, a ramas neatinsa, iar lucrarile au putut continua in mod legal.

Cu tot cu autorizatia suspendata, pe timpul procesului, incheiat abia saptamana aceasta, constructorul a efectuat lucrari si la cele doua blocuri din spate, cele care erau contestate in instanta. In septembrie 2013, cand Prefectura a atacat autorizatia de construire a blocurilor, constructia avea doar structura de beton, intre timp fiind finalizata inclusiv tamplaria.

Vasile Moroz, patronul Mordin Construct, beneficiarul blocurilor nu a dorit sa comenteze victoria din instanta.

Ramane de vazut daca Prefectura va mai face vreo actiune in instanta in acest caz, sau mastodontii de beton vor ramane in mijlocul cartierului de case.

Foto: clujust.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *