In vizor

Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că „Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!

Să tot face afaceri cu deşeurile clujenilor profitând de relaţia de cumetrie la nivel politic din Cluj!

În mai 2022, “paparaţii” Ziar de Cluj, aflaţi cu ceva treabă de investigaţie pe la rampa RADP Cluj-Napoca şi Centrul Integrat de Management al Deşeurilor (mai cunoscute sub denumirea de Muntele de Goz de la Pata Rât), au asistat la următoarea situaţie (surprinsă şi în fotografii): maşinile încărcate cu deşeuri erau întoarse de la poartea “fabricii” de goz a lui Pantelică (pensionarul lui Boc). Şoferii se dădeau de ceasu morții: “Şefu’, sunt cu măgăoaia plină de goz, unde să o plimb?”

Şi ăia de la poartă îi ziceau: “Mereți frumos acasă, ziceți la șăfi să poftească să semneze hârtiile la domnu Pantelică. Şi vă primim instant”…

E? Altfel se “citeşte” acum “invitaţia” lui Pantelică (şantajică) către operatorii de deşeuri din Cluj, cea pe care Ziar de Cluj v-o tot prezintă de câteva zile. V-o mai arătăm o dată, poate o văd şi papagalii de procurori clujeni şi corelează cu faptele:

Păi, e frumos, băi, Pantelică, ne-am întrebat încă de atunci, să faci pe monopol jocuri de dominaţie pe piaţă pe spinarea şi banii clujenilor? Că operatorii stau de vorbă cu micuţul şantajist care le eşti, apoi au să mărească tariful la colectare. Nu-ţi completează bine salariul “penzia”? Să ştim, că poate ieşim mai ieftin dacăţi dăm noi, mână de la mână, vreo câteva mii de lei în mână…

Dar, ca o izbăvitoare completare, aflăm azi, de la consilierul local al USR Cluj, Calin Groza „RADP a încasat în anul 2022 de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor, deci a fost o afacere foarte rentabilă (59 milioane lei vs. 11 milioane lei).

Și va continua și în anul 2023, pentru care și-a bugetat venituri de 30 milioane lei pentru serviciile de la Platforma temporară, însemnând că vor presta acest serviciu cam 6 luni în 2023, ca urmare a incapacității Consiliului Județean de a finaliza CMID.

Tot în anul 2022 au fost preluate de la operatorii de salubritate la Platforma temporară 202 mii tone deșeuri din care au fost eliminate și valorificate energetic la CMID doar 136 mii tone. Despre restul cantității de 65 mii tone RADP nu menționează nimic, putem presupune doar că s-a adăugat la stocul istoric de 196 mii tone care a rămas neschimbat în anul trecut.

Având aceste date, pare tot mai greu de realizat transferul integral al deșeurilor de la Platforma de stocare temporară la CMID până la finalul anului 2024, conform obligațiilor stabilite de Agenția de Protecția Mediului Cluj. În schimb este tot mai apropiat termenul de mărire a tarifelor Supercom de la CMID.

Pentru că circuitul deșeurilor la Cluj-Napoca a rămas neschimbat, Supercom colectează de la populație, le transferă la RADP pentru sortare și ulterior la CMID operat tot de Supercom pentru eliminare.”

Cu toată această extrem de profitabilă activitate, municipiul Cluj-Napoca a plătit 2 milioane lei penalități aferente anului 2022, pentru neatingerea țintelor pentru reciclarea și valorificarea deșeurilor. Care bani vor fi fiind plătiţi tot din buzunarele clujenilor, nu vă faceţi griji.
DE URMĂRIT: Cică, avem în sfârșit și un termen asumat, 31.03.2023, pentru predarea stației de tratare mecano-biologică la CMID, de la RADP către Consiliul Județean Cluj. Pentru predarea stației de sortare nu este precizat niciun termen.
Partea proastă este că 31 martie 2023 este chiar azi, ori n-am aflat nimic despre predarea stației de tratare mecano-biologică la CMID, de la RADP către Consiliul Județean Cluj.