De cartier

Lucrările la Pădurea Clujenilor bogați înaintează ardelenește. Constructorul a postat imagini „superbe” de iarnă cu noroiul de pe șantier

„A venit prima zăpadă peste Parcul Tineretului/ Pădurea Clujenilor!”, a postat pe Facebook Nord Conforest SA, firma care se ocupă de amenajarea viitorului parc al clujenilor bogați, posesori de vile în zonă, peste deal.

O pădure-parc, mai mare decât Parcul Central, se construiește în cartierul Iris, o fostă zonă industrială, uitată până acum de Primăria Cluj-Napoca.

Asta, după ce pe terenurile de pe dealurile de deasupra viitorului „cel mai mare parc al orașului” s-a ridicat un mic orășel de lux, o zonă rezidențială exclusivistă, de vile.

Pe strada Voroneț în sus și pe străzile adiacente cu nume de flori, bogații Clujului și-au construit sute de vile și duplexuri. Iar acum, Emil Boc le face parc, cu tiroliană, cu pădure, poiană, punct de belvedere ș.a., ca să aibă săracii locuitori de la periferia orașului zonă verde, unde să descalece din bolizii de zeci (sau sute) de mii de euro!

Este evident că, în acest parc, situat la marginea unui cartier fost industrial, periferic, nu vor veni să se plimbe mănășturenii, cei din Gheorgheni, Mărăști, nici măcar locuitorii din Iris, de la bloc, fiindcă blocurile sunt situate prea departe de parc, pentru ca parcul să fie accesibil pe jos.

Parcul Tineretului este pădurea clujenilor bogați din zonă, care vor avea, prin amabilitatea Primăriei Cluj-Napoca, lângă vile, și un loc modern de promenadă.

Pentru detalii și imagini cu noul cartier de vile citiți și:

Pădurea clujenilor bogați, unde întoarce tramvaiul și uliul intereselor

Posesorii de vile din Iris mai au de așteptat după parcul care se construiește ardelenește

În 19 iulie 2019, Primăria Cluj-Napoca a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție pentru parcul-pădure de 21,3 hectare.

„Contractul de proiectare și execuție a proiectului a fost câștigat de către asocierea SC Nord Conforest SA – Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL.

Valoarea contractului este de 15.987.325,64 lei fără TVA, din care: 326.200 lei fără TVA pentru servicii de proiectare și asistență tehnică, iar 15.661.125,64 lei fără TVA valoarea aferentă execuției lucrărilor.

Termenul de proiectare a proiectului este de 90 de zile și termenul de execuție este de 19 luni.

Pădurea Clujenilor – Parcul Tineretului se va extinde pe o suprafață de 213.004 mp și va fi un parc recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber, ideal pentru a explora natura, mediul înconjurător și viitoarea faună care se va instala în cadrul eco-sistemului nou creat. (…)

Valoarea totală a investiției este de 22.861.202,24 lei, din care 21.632.046,20 lei sunt fonduri nerambursabile. Proiectul este finanțat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os – 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședință de județ”, anunța Emil Boc, pe pagina sa de Facebook, în 22 iulie 2019.

În 22 septembrie 2020, Emil Boc s-a afișat pe Facebook în Pădurea Clujenilor, sprijinind cu mâna dreaptă un copac, iar cu stânga o lopată.

„Pădurea Clujenilor – proiect european pentru realizarea unei noi păduri-parc: a început plantarea primilor 150 arbori din 1500 #ClujulVerde

M-am bucurat să fiu prezent astăzi, alături de colegii mei, la plantarea primilor arbori din proiectul cu finanțare europeană “Înființare zonă verde și de agrement Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor”, a postat primarul.

În luna octombrie, lucrările, fotografiate de Ziar de Cluj, erau la stadiul acesta de bălării:

Din fotografiile ninse ale Nord Conforest SA, realizate 3 luni mai târziu (în 14 ianuarie 2021), observăm că șantierul înaintează ardelenește:

A trebuit ca dealul de deasupra Bulevardului Muncii să se umple de vile noi, de proiecte de vile, de vile în construcție, ca aici să răsară și un parc-pădure, pentru noile vile.

Ardelenește, dar Pădurea Clujenilor are toate șansele să fie finalizată, spre deosebire de alte proiecte, realizate pentru vulg, ce trenează de ani de zile.

Populimea îl va aplauda extaziată pe Emil Boc, la un moment dat, când edilul va inaugura cel mai mare parc al orașului, în care se vor plimba mai ales bogații Clujului. Pălmașii vor rămâne cu bătutul din palme, șmecherii cu promenada. Că așa-i de când lumea (bună)!

E fain la Cluj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *