In vizor

Dezvoltarea Floreștiului planificată în 1980 – locuri de joacă și grădini de zarzavaturi între blocuri

Scris de 65

Claudiu Salanța, arhitectul șef al județului Cluj a făcut publice planșele care dezvăluiau modul în care arhitecții vedeau dezvoltarea Floreștiului în anul 1980. 

Astfel, dezvoltarea zonei centrale a Floreștiului planificată în 1980 prevedea imobile de locuințe colective care, cu toate ca exista prevedere expresa in lege de a fi redusa la minim distanta dintre clădiri, aveau între ele un loc de joaca pentru copii sau o gradina de zarzavaturi.

De asemenea, rețeaua de drumuri era dimensionata corespunzător pentru a face fata traficului, chiar dacă se circula cu numere pare într-o zi și cu numere impare în cealaltă, iar gradul de motorizare era infim mai mic.

Nu au fost uitate nici dotările necesare locuirii propuse: învășământ (extindere școală cu 8 clase, 2 laboratoare și biblioteca, grădiniță cu 120 de locuri), de cultura (cămin cultural și biblioteca comunala), restaurant.

Toate acestea pentru o populație preconizata de 3468 de locuitori.

Știm cu toții că 40 de ani mai târziu, comuna Florești s-a dezvoltat într-un mod haotic. Cu greu se va găsi în țară o altă localitate care să arate în acest hal, fără a fi respectate niciun fel de reguli de urbanism. Blocurile sunt lipiete unele de celelalte, fiecare petic de teren a fost exploatat la maxim. Distanța dintre blocuri este adesea inexistentă astfel că nu există loc pentru parcuri, spații verzi sau locuri de joacă. Infrastructura este depășită de cei aproximativ 60.000 de oameni care s-au mutat aici în ultimii 15 ani. Drumurile sunt adesea blocate de numărul prea mare de mașini, iar locuitorii de aici stau cu orele în trafic. Infrastrucutura ce vizează canalizarea, apa, curentul electric sau serviciile de internet și televiziunine sunt subdimensionate și funcționează cu intermitențe. Creșele, grădinițele sau școlile sunt insuficeinte pentru numărul mare de locuitori din comună. Este astfel foarte greu să vorbim de o calitate a vieții în comuna Florești.

„Dacă pe profesioniștii din acea perioada ii obligau sa obțină cea mai mica distanta între clădiri, densitatea maxima de locuitori și totuși nu au reușit sa ajungă la densitatile din prezent (și sa nu uitam ca atunci erau mijloace de “convingere”), ce ii îndeamnă pe profesioniștii de azi sa pună construcțiile in asa fel încât sa fie aproape balcon în balcon…? De gândirea dotărilor publice și infrastructurii de drumuri și utilități nu întreb…”, se întreabă și arhitectul Caludiu Salanța.

Zona actualului sens giratoriu. Cu galben, între blocurile portocalii, sunt locuri de joaca, iar cu verde grădinile de zarzavaturi.ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 16 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 17 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 17 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 18 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 18 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 20 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 21 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 21 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 22 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 24 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE