In vizor

Lucrări de peste 73 milioane euro pentru întreținerea drumurilor din județ pe timp de vară. Anul trecut, Dacia Asphalt a primit majoritatea contractelor

Consiliul Județean Cluj a scos la licitație un contract în valoare de 366,6 milioane lei (aproximativ 73,3 milioane euro) pentru înreținerea pe timp de vară a drumurilor din județ. Contractul este valabil patru ani și este împărțit pe cinci loturi.

Lucrările de întreținere a îmbrăcăminților asfaltice se vor efectua pe drumurile județene cu degradări, care pun în pericol siguranța circulației. Lucrările vizează întreținerea de îmbrăcăminte asfaltică, întreținere de drumuri pietruite, asigurarea scurgerii apelor din zona drumului, întreținerea drumurilor laterale, asigurarea esteticii rutiere etc.

Firmele care vor câștiga contractele se vor ocupa și de întreținerea podurilor și podețelor și de protejarea corpului și a a platformei drumurilor.

Marcarea și identificarea tipului de defecțiuni necesare a fi reparate se face împreună cu dirigintele de șantier.

“Dacă pe parcursul execuției lucrărilor se vor constata lucrări suplimentare de executat, se va notifica beneficiarul, care în limita bugetului va decide dacă se va încheia un alt contract subsecvente”, este precizat în caietul de sarcini.

Executantul este obligat să țină evidența zilnică a lucrărilor executate.

Garanția lucrărilor va fi de 12 luni. Durata estimativă a lucrărilor de execuție pentru contractul subsecvent cel mai mare este de șapte luni.

Anul trecut, Consiliul Județean Cluj a atribuit 276 de contracte pentru diverse servicii și lucrări precum: supervizare șantiere, pază, deszăpezire, furnizare echipamente pentru spitale, lucrări întreținere drumuri, lucrări la drumuri. Din numărul total de contracte, Dacia Asphalt a primit cele mai multe contracte, 53 la număr și au fost fie pentru lucrări de întreținere de vară, fie pentru lucrări de reparații pe diverse trosoane de drum. Contractele au fost atribuite prin licitație deschisă și au valoarea totală de 37,6 milioane lei (7,5 milioane euro).

Față de anul 2019 a crescut numărul de contracte atribuite, dar a scăzut valoarea acestora. În urmă cu doi ani, firma Dacia Asphalt SRL Bistrița a semnat 44 de contracte subsecvente pentru întreținerea drumurilor județene. Valoarea totală a acestor contracte este de peste 123 milioane lei (25,6 milioane euro). În timp ce Diferit SRL s-a ocupat, în 2019, de modernizarea drumurilor, Dacia Asphalt a prins felia întreținerii drumurilor.

Dacia Asphalt este din Bistrița, a fost înființată în 2016 și are obiect de activitate lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor și este deținută de doi asociați: Gheorghe Petruț (95%) și Eugen Ioachim Cadar (5%). Compania este administrată de Gheorghe Petruț.

Eugen Ioachim Cadar este inginer și a condus Regia Autonomă de Drumuri Județene Cluj (fostul nume al actualei Drumuri și Poduri Județene SA) până în 2013, regie aflată în subordinea Consiliului Județean. Așadar, nu este de mirare că firma sa și a asociatului său a prins zeci de contracte subsecvente pentru întreținerea drumurilor județene.