Din oras

Autobuzele electrice nu mai reprezintă o prioritate: Compania de Transport Cluj vrea să cumpere 3 autobuze DIESEL cu peste 500 mii €

Scris de 1600

Clujul ecologic a decis să continue investiția în autobuze diesel. Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca achiziționează 3 BUS-uri diesel nearticulate cu 2,7 milioane LEI/cca 560.000 EUR. Astfel, contrar direcției eco-green asumate de municipalitate la nivel de discurs, autobuzele pe motorină sunt la mare căutare, pentru a deservi zona metropolitană a Clujului.

CTP Cluj-Napoca a lansat licitația privind achiziția a maxim 3 buc autobuze nearticulate, noi, pentru transportul public de călători în Zona Metropolitană aparținătoare municipiului Cluj-Napoca.

Descriere achiziție:  

BUS-uri diesel noi, nearticulate cu motor EURO VI, fără etaj, caroserie CE, destinate transportului interurban de călători pe distanțe scurte și medii în zona metropolitană aparținătoare municipiului Cluj-Napoca.

Valoarea totală estimată: 2.775.000 LEI

Durata contractului: 24 de luni.

Achiziția se referă la un proiect și/sau program finanțat din fonduri ale Uniunii Europene: Nu.

Tip finanțare: Alte fonduri.

 Pe străzile municipiului cu cea mai scumpă calitate a vieții circulă un număr de 41 de autobuze electrice.

CITEȘTE ȘI: Scumpirile la energie au triplat factura de consum a autobuzelor electrice din Cluj

Potrivit specialiștilor din cadrul Mobilitate Urbană Durabilă, doar jumătate din numărul total de bus-uri electrice circulă concomitent pe străzile orașului.

CITEȘTE ȘI: Eco-mobilitatea Clujului scârțâie din toate șuruburile: „Flota de autobuze electrice este folosită parțial doar, aproape jumătate dintre vehicule staționând în ora de vârf…”

Cel mai probabil autobuzele vor intra în circulație în 2023, urmând a circula cel puțin până în 2035, demontând ambițiile orașului de a electrifica transportul public până în 2026/2028/2030.

Achiziționarea, din nou, de noi autobuze diesel nu este un pas spre electrificarea flotei, arată reprezentanții grupului Mobilitate Cluj-Napoca.

În primăvara anului 2018, Primăria Cluj-Napoca cumpăra 60 de autobuze nearticulate Mercedes cu peste 63,3 milioane de lei.

Flota de autobuze diesel a crescut constant, atât cu achiziții de autobuze noi – 40 în 2014, 10 în 2015, 75 în 2018, 10 în 2019, 10 în 2020 – cât și cu achiziții de autobuze la mana a II-a, poluante – 14 în 2014, 12 în 2016, 15 în 2017, 7 în 2018, 10 în 2020.

Din totalul de 263 de autobuze diesel aflate în flota CTP, 116 (44% din flotă) sunt Euro III, fără filtru de particule. Circa 184 autobuze diesel circulă simultan în urbea de pe Someș, comprativ cu 23 autobuze electrice, 63 troleibuze și 12 tramvaie.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 mins Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 51 mins Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 1 hour Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 2 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 4 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
 • Acum 6 hours Sport
  Clubul de fotbal Universitatea Cluj își ia rămas bun de la Nea Titi
 • Acum 6 hours Din oras
  Bunic lovit pe trecerea de pietoni. Ar fi trecut pe roșu
 • Acum 19 hours General
  NESIMȚIRE BUGETARĂ: Marinela Marc și-a propus să viziteze toată Europa, fără să scoată un leu din buzunar. Limba engleză ar fi singurul impediment
 • Acum 19 hours In vizor
  VINE BOC, SAU ARE SĂ-I PUTĂ? Khetane a invitat azi întreg Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca la festival
 • Acum 22 hours Sanatate
  Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister
 • Acum 22 hours Analiza
  10 ani, 16 miniştri şi 942 de km de autostradă. 58,875 kilometri de autostradă pe cap de ministru. 5,9 kilometri pe an. 490,625 metri pe lună. Melci să fi fost şi se târau mai mult
 • Acum 23 hours Sanatate
  Rata infectărilor cu Covid-19 a scăzut ușor la nivelul judeţului Cluj. Aşteptăm să ajungem cu datele procesata la intervalul post Untold
 • Acum 1 day Politica
  Grindeanu anunţă licitaţia pentru 20 de trenuri electrice prin PNRR. Rutele leagă Cluj-Napoca de Oradea, Brașov, Alba-Iulia – adică ce era cât pe ce să “OSĂ” avem prin promisiunile electorale ale “Alianţei Vestului”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE