Din oras

Autobuzele electrice nu mai reprezintă o prioritate: Compania de Transport Cluj vrea să cumpere 3 autobuze DIESEL cu peste 500 mii €

Scris de 2066

Clujul ecologic a decis să continue investiția în autobuze diesel. Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca achiziționează 3 BUS-uri diesel nearticulate cu 2,7 milioane LEI/cca 560.000 EUR. Astfel, contrar direcției eco-green asumate de municipalitate la nivel de discurs, autobuzele pe motorină sunt la mare căutare, pentru a deservi zona metropolitană a Clujului.

CTP Cluj-Napoca a lansat licitația privind achiziția a maxim 3 buc autobuze nearticulate, noi, pentru transportul public de călători în Zona Metropolitană aparținătoare municipiului Cluj-Napoca.

Descriere achiziție:  

BUS-uri diesel noi, nearticulate cu motor EURO VI, fără etaj, caroserie CE, destinate transportului interurban de călători pe distanțe scurte și medii în zona metropolitană aparținătoare municipiului Cluj-Napoca.

Valoarea totală estimată: 2.775.000 LEI

Durata contractului: 24 de luni.

Achiziția se referă la un proiect și/sau program finanțat din fonduri ale Uniunii Europene: Nu.

Tip finanțare: Alte fonduri.

 Pe străzile municipiului cu cea mai scumpă calitate a vieții circulă un număr de 41 de autobuze electrice.

CITEȘTE ȘI: Scumpirile la energie au triplat factura de consum a autobuzelor electrice din Cluj

Potrivit specialiștilor din cadrul Mobilitate Urbană Durabilă, doar jumătate din numărul total de bus-uri electrice circulă concomitent pe străzile orașului.

CITEȘTE ȘI: Eco-mobilitatea Clujului scârțâie din toate șuruburile: „Flota de autobuze electrice este folosită parțial doar, aproape jumătate dintre vehicule staționând în ora de vârf…”

Cel mai probabil autobuzele vor intra în circulație în 2023, urmând a circula cel puțin până în 2035, demontând ambițiile orașului de a electrifica transportul public până în 2026/2028/2030.

Achiziționarea, din nou, de noi autobuze diesel nu este un pas spre electrificarea flotei, arată reprezentanții grupului Mobilitate Cluj-Napoca.

În primăvara anului 2018, Primăria Cluj-Napoca cumpăra 60 de autobuze nearticulate Mercedes cu peste 63,3 milioane de lei.

Flota de autobuze diesel a crescut constant, atât cu achiziții de autobuze noi – 40 în 2014, 10 în 2015, 75 în 2018, 10 în 2019, 10 în 2020 – cât și cu achiziții de autobuze la mana a II-a, poluante – 14 în 2014, 12 în 2016, 15 în 2017, 7 în 2018, 10 în 2020.

Din totalul de 263 de autobuze diesel aflate în flota CTP, 116 (44% din flotă) sunt Euro III, fără filtru de particule. Circa 184 autobuze diesel circulă simultan în urbea de pe Someș, comprativ cu 23 autobuze electrice, 63 troleibuze și 12 tramvaie.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 7 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 12 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 13 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 16 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 17 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 1 day Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 1 day Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 1 day In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE