In vizor

Loteria testelor COVID pentru călătoriile cu avionul: zeci de pasageri s-au trezit că nu sunt lăsați în avion

Condițiile de călătorie pentru o destinație se pot modifica de la o zi la alta, astfel că este foarte important ca pasagerii să fie în permanență informați pentru a nu ajunge în situația în care să le fie refuzată îmbarcarea în avion. 

Sunt mulți români, atât care voiau să plece din țară dar și care au vrut să vină în România, care au fost întorși de pe aeroport și le-a fost refuzată îmbarcarea fie pentru că nu aveau tipul de test COVID solicitat, fie depășiseră cele 48 de ore pentru testul antigen sau cele 72 de ore pentru testul PCR.

Din acest motiv directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, le recomandă pasagerilor să se informeze despre condițiile de călătorie de la compania aeriană deoarece fiecare companie poate avea propriile condiții în funcție de destinație. Chiar dacă România a eliminat obligativitatea testului și a carantinării pentru persoanele vaccinate care vin în țară, companiile aeriene încă pot solicita un test negativ. 

„Pasagerii să fie foarte atenți și dacă sunt 72 de ore sau 48 de ore să nu le depășească. Lufthansa acceptă pentru Germania și teste antigen, teste rapide, dar trebuie făcute cu 48 de ore înainte. Dacă data testului depășește 48 de ore e posibil să le fie refuzată îmbarcarea și sunt pasageri care au rămas pe jos pentru că au depășit 48 de ore. În funcție de destinație se pot modifica aceste condiții. Informațiile le iau de la companiile aeriene și diferă de la companie la companie și de la destinație la destinație. Este la fel de important să verifice condițiile când se întorc în România. În România se poate intra fără test și fără obligativitatea carantinării pentru cei vaccinați, dar s-ar putea compania aeriană să aibă alte reguli. Au reintrat pe lista galbenă țări precum Germania sau Spania. De aceea revin cu rugămintea către pasageri să verifice condițiile”, a declarat directorul David Ciceo. 

Pe Aeroportul din Cluj-Napoca au fost depistate până acum 60 de persoane care au prezentat teste COVID-19 false, însă Ciceo consideră că după implementarea certificatului verde posibilitatea falsificării va fi mult diminuată. De asemenea, persoanele care se vor vaccina ar putea să călătorească în țările europene fără test și fără obligativitatea carantinării.

„Acest certificat verde digital va fi foarte important pentru fluidizarea călătoriilor. Ne bucurăm că Parlamentul European a adoptat legislația pentru acest certificat verde. Recent STS a dat un comunicat în care au spus că participă la un grup de lucru european. Deja testează implementarea. Ei consideră că la sfârșitul lunii iulie va fi operațional. Va fi un cod QR și vor fi trei informații esențiale, dacă pasagerul este vaccinat, dacă are test negativ sau dacă a avut COVID-19 în ultimele 90 de zile. Acum durează foarte mult până ce este verificat fiecare certificat, dar în momentul când va fi scanat un cod QR va fi mult mai rapid. Au fost peste 60 de persoane cu teste false. Nu este normal, în primul rând pentru sănătate. Cu certificatul digital va scădea posibilitatea de a falsifica rezultatele. Centrul European de prevenire și control al bolilor deja a făcut o recomandare pentru toate țările europene să accepte călători fără test și fără obligativitatea carantinării și de asemenea, s-a făcut o altă recomandare că cei vaccinați pot sta în aceeași încăpere fără mască și fără distanțare socială”, a mai declarat Ciceo.

Aeroportul Internațional Cluj va amplasa două puncte de testare în incita aeroportului care ar urma să fie operaționale de la sfârșitul acestei luni. Acolo se vor face atât teste rapide antigen cât și teste PCR și va fi deschis pentru toți cei interesați, nu doar pentru cei ca vor să călătorească. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *