Sanatate

Lipsa medicamentelor pune din nou pe drumuri bolnavii de cancer. Statul ignoră problemele de ani de zile

Tamoxifenul, un medicament care oprește răspândirea celulelor canceroase în cazul cancerului de sân, se găsește în farmacii cu mari sincope. Acest lucru pune în pericol și mai mult viața femeilor. Ministerul Sănătății știe de această problemă, a fost dat în judecată de asociațiile de pacienți, dar a ignorat problema. 

Tamoxifenul bulgăresc a fost retras de Ministerul Sănătății de pe lista medicamentelor compensate și înlocuit cu aceeași substanță activă de la un alt producător. Cireașa de pe tort e că există teoretic un medicament cu tamoxifen care se compensează, dar el este doar o fata morgana: nicio farmacie din Cluj sau din țară nu îl are. Prețul singurului medicament Tamoxifen disponibil în farmacii este destul de mare pentru bugetul femeii obișnuite din România.

Ana Maria Cristian lucrează în domeniul IT și este o luptătoare. Suferă de boala secolului și ne-a contactat pentru a ne spune prin ce experiență a trecut foarte recent dorind să fie o voce pentru toate femeile bolnave de cancer care nu-și vor mai permite din această lună un medicament ce le poate prelungi viața. Clujeanca spune că femeile, care sunt într-un stadiu a bolii mai avansat decât al ei și nu au bani, nu își vor cumpăra Tamoxifen și astfel statul le va băga în groapă.

”Cadou” de primăvară de la stat: tamoxifenul bulgăresc nu se mai compensează

În urmă cu un an, Ana Maria Cristian a început hormonoterapia pe care va trebui să o urmeze 5 ani, bazată pe medicamentul Tamoxifen și primea dozele necesare pe rețetă compensată. Ultima dată când a  dorit să îl ia de la farmacia unde și-a făcut bune relații, a avut parte de o surpriză neplăcută.

„După radioterapie am pornit această hormonoterapie pe care trebuie să o urmez 5 ani. Tamoxifen e un medicament care inhibă activitatea hormonală și împiedică răspândirea celulelor canceroase în corp. De asta e necesar. De anul trecut de când îmi administrez acest tratament a mai fost o sincopă undeva în luna august – nu se găsea deloc tamoxifenul, a fost tam tam mare a apărut acest Tamoxifen produs în Bulgaria și l-am luat pe rețetă compensată 100% fiind tratament oncologic. Când l-am trimis pe soțul meu să îmi ridice rețeta aferentă următoarelor luni i-a dat rețeta, medicamentele și îi spune ”Nu mai stați că vă știu, introduc eu datele”. El nu a plătit nimic. Ieri am primit un telefon de la farmacie că nu a putut să introducă rețeta pentru că de la 1 aprilie au schimbat lista de medicamente compensate și nu se mai compensează substanța activă, ci se compensează doar Tamoxifen Sandoz. Lucru pe care l-am verificat. De la farmacie zice ”ori aduceți medicamentele, ori aduceți banii”. Și cum să îi fac la femeia aceea un rău când ea a fost drăguță și mă știe, și a mers soțul meu și le-a plătit. Mi-a spus să încerc altundeva că poate voi găsi dar a sunat și ea personal la farmacii în Cluj și nu a găsit. Este inadmisibil”, ne-a spus Ana Maria Cristian.

Colegiul Farmaciștilor din Cluj a confirmat că există o problemă

Reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din Cluj ne-a confirmat că farmaciile se confruntă într-adevăr cu această veșnică problemă. Statul spune că există medicamente compensate pentru astfel de afecțiuni dar ele nu ajung de fapt la bolnavi.
”Erau mai multe firme care aduceau Tamoxifenul în România. Firma pe care o aveam noi în farmacie nu se mai compensează. Începând cu 1 martie, Tamoxifenul nu mai intră pe compensare, dar intră produsul similar făcut de firma Sandoz numai că din păcate nu se găsește nici acesta. Aceasta e veșnica noastră problemă”, a declarat vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Cluj, Raluca Arbore.

Medicamentul existent, prea scump pentru româncele sărace

Dacă nu era suficient de grotesc faptul că statul nu a informat bolnavii că nu se va mai importa Tamoxifen bulgăresc, înlocuind-ul cu alt producător, și aceștia află când merg cu rețeta compensată în farmacii, următorul medicament disponibil va face gaură în bugetul unor femei pe care boala le-a secătuit deja și de bani. O cutie cu 30 de pastile care conține substanța activă Tamoxifen costă 8 lei, însă tratamentul este de lungă durată. Ana Maria Cristian spune că pentru ea medicamentul nu a fost scump, însă nu toată lumea lucrează în IT.

”Pentru altul s-ar putea să coste. Pentru mine a costat 60 de lei. Dar credeți că toți cei bolnavi de cancer lucrează în IT? Sunt și nenorocite de la țară. Ele ce fac? Fac ce au făcut și în august. Nu-și iau tratamentul. Și plătesc taxa pe aer, că pe cimitir o plătim oricum. Farmaciștii ce să facă? Să trimită medicamentele pe care le-au plătit înapoi și pe care așteaptă să le compenseze Casa?! Oare de ce nu s-a dat un ordin: compensăm tamoxifenul dar nu îl mai importați, îl terminați, după care importăm Sandoz.

Să iasă cineva în față și să le anunțe cineva pe femei ce măgării au făcut și să le spună: faceți rost de bani, nu vă duceți ca proastele în farmacie. La mine a fost o surpriză și mai neplăcută că mă cunoștea farmacista și mi-a dat medicamentele apoi a trebuit să le plătesc. Așa ceva e inadmisibil. E o bătaie de joc. Unii sunt mai grav ca mine, sunt cu un picior în groapă și acum așteaptă să le bage și al doilea picior în groapă”, a afirmat Ana Maria.

Reporterul Ziar de Cluj a verificat la câteva farmacii din oraș dacă se găsește Tamoxifen și am aflat că e o problemă cu importul lui. Singura farmacie care mai avea câteva doze compensate este Dona, de pe strada Horea. 

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a luptat până acum cu mori de vânt

Singura voce publică a persoanelor care suferă de această boală cumplită și care îi reprezintă în fața statului este Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Federația a câștigat procese cu statul dar tot nu au obținut respectarea drepturilor normale și cuvenite ale bolnavilor. Cea mai recentă găselniță birocratică va face ca România să exporte mai multe medicamente – cu alte cuvinte să tragem de la gură pentru străini – în loc să aducem medicamentele care lipsesc. 

”Problema Tamoxifen este veche, știu și autoritățile de acest lucru și nimeni nu reglementează situația. Persoanele care au nevoie de acest medicament sunt puse în situația să îl cumpere din afara țării și cei care nu au posibilitatea renunță la tratament și atunci riscul de recidivă este major. Am sesizat autoritățile, a fost adus acest medicament cât s-a putut, dar fără a satisface întregul necesar al României. Situația este foarte gravă, și cu mai multe medicamente. Pacienții ca să trăiască trebuie să bage mâna adânc în buzunar să ia următorul medicament care e mai scump. Dacă vă uitați pe site-urile noastre, la toate declarațiile de presă veți vedea de când sesizăm și am luat atitudine.

Suntem singurii nebuni care urlă în frunte cu mine, iar restul tac. Noi ne merităm sorta cu vârf și îndesat pentru că nu am luat atitudine la situația dezastruoasă din sănătate și mai ales acum cu noul vot din Camera Deputaților care dă liber la exportul paralel, să îl facă și farmaciile, nu numai distribuitorii. Deci suntem în valea plângerii, țara nimănui. Vom muri pe capete. Am dat statul în judecată, am câștigat procese, credeam că se va întâmpla ceva și nimic. Sunt dezamăgit”, ne-a spus Irimia Cezar, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

De asemenea, Emanuel Ungureanu, care îi reprezintă pe clujeni în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, consideră că toți suntem responsabili să găsim resurse pentru bolnavii cronici. Pentru că fiecare viață este neprețuită.
„În ce privește tratamentul cancerului, principala responsabilitate este cea a medicului. El trebuie să îi indice pacientului cel mai bun medicament pentru stadiul în care se află boala acestuia. Eu sunt adeptul ideii că o singură viață contează enorm; în consecință statul, asociațiile de pacienți, societatea civilă, toată lumea trebuie să găsească resurse ca pentru bolile cronice să existe cele mai bune medicamente pe piață”, a declarat Emanuel Ungureanu.

 

 

 

Sursa foto: ymed.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *