Analiza

Top 10 pensii de lux din Cluj și din țară. Câți bani primesc, într-o lună, cei mai bogați pensionari

Scris de 913

În sistemul public de pensii, în prezent, există 5.056.945 pensionari în toată țara, iar cea mai mare pensie este deținută de un cetățean din domeniul judecătoresc cu pensia de 40.963 lei.

Majorarea pensiilor este un subiect abordat de toate guvernele de până acum din România. Și actualul Guvern a decis adoptarea a mai multor măsuri care vor duce la majorarea pensiilor. Cea mai mare parte a pensionarilor primesc sume foarte mici cu care abia își pot acoperi cheltuielile lunare. Curiozitatea noastră este, care sunt top cele mai mari pensii din județul Cluj și la nivel național. Este vorba despre foști bancheri sau magistrați ale căror pensii sunt de câteva zeci de mii de lei pe lună, sume pe care mulți dintre pensionarii din Romania nu le primesc nici într-un an.

Printre cei peste cinci milioane de pensionari, dintre care mare parte au pensia de 900 de lei pe lună, echivalentul pensiei medii, există și categoria pensionarilor fericiți.
Datele Ministerului Muncii arată că 24% din pensionari, adică peste 1,2 milioane de bătrâni primesc sub 500 de lei pe lună. În contradicţie, cel mai bogat pensionar primeşte o pensie de 57 de ori mai mare. Aceasta înseamnă că încasează într-o lună, cât primesc cei 1,2 milioane de pensionari în patru ani.

Top 5 cele mai mari pensii din România sunt plătite în Bucureşti. Astfel, potrivit datelor Casei Județeană de Pensii Publice (CJPP) cea mai mare pensie din județul Cluj este de 12.232 lei, iar în topul primelor zece pensii la nivel național se află nouă foști aviatori cu pensii de la 39.144 lei până 30.376 lei. Aceste pensii sunt calculate ca și procent – între 60% și 80% – din venitul brut înainte de pensionare, în timp ce pensiile publice sunt stabilite în funcție de contribuția la sistemul public de-a lungul perioadei lucrate.
Cea mai mare pensie din județul Cluj aparține unui membru a Corpului diplomatic și consular al României. Județul Cluj top zece celor mai mari pensii oscilează între 12.232 lei și 6.999 lei.

Top zece pensii din Cluj arată în felul următor: locul I este ocupat de un pensionar care câștigă 12.232 lei; locul II revine unui pensionar cu o pensie de 10.838 lei; locul III este ocupat de un pensioar cu un venit lunar de 8.697 lei; locul IV aparține unui pensionar cu 7. 649 lei; locul V este ocupat de un vârstnic cu 7.258 lei; locul VI este ocupat de un pensionar cu 7.102 lei; locul VII este ocupat de un pensionar cu 7.002 lei; locul VIII revine unui pensionar cu 6.999 lei.

Pe lângă pensiile de stat mai există și pensiile speciale care sunt, în medie, de câteva ori mai mari decât pensia din sistemul public. De exemplu, pensia medie a funcționarilor parlamentari este de 3.030 lei și ajunge la 10.849 lei pentru personalul din navigație, în timp ce în sistemul public este de 885 de lei.

Top 10 pensii brute din sistemul public de stat de pe țară sunt : 18.758 lei; 18.336 lei; 17.980 lei; 17.606 lei; 17.455 lei; 16.919 lei; 15.729 lei; 15.245 lei; 14.211 lei; 14.191 lei.
În județul Cluj cei mai mulți pensionari cu pensii speciale sunt procurorii și judecătorii fiind 97 la număr, după ei urmează pesonalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor 73. Cei care au scutit de alte sume imense a pensiilor sunt funcționarii publici parlamentar, care lipsește în județul Cluj.
Clasamentul este continuat de un membru a Corpului diplomatic și consular al României, 36 de beneficiari a personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România și 15 benefeciarii ai Curții de Conturi.

Top 10 cuantumuri brute ale pensiilor de serviciu aflate în evidențele instituției la nivelul lunii martie 2017:
1. Un pensionar care a lucrat ca procuror sau judecător – 40.963 lei
2. Un pensionar care a lucrat în domeniul aeronautic civil – 39.144 lei
3. Un pensionar care a lucrat ca procuror sau judecător – 33.336 lei
4. Un pensionar care a lucrat în domeniul aeronautic civil – 31.974 lei;
5. Un pensionar care a lucrat în domeniul aeronautic civil – 31.335 lei;
6. Un pensionar care a lucrat în domeniul aeronautic civil – 31.288 lei;
7. Un pensionar care a lucrat în domeniul aeronautic civil – 31.015 lei;
8. Un pensionar care a lucrat în domeniul aeronautic civil – 30.015 lei;
9. Un pensionar care a lucrat în domeniul aeronautic civil – 30.695 lei;
10. Un pensionar care a lucrat în domeniul aeronautic civil – 30.685 lei;
11. Un pensionar care a lucrat în domeniul aeronautic civil – 30.376 lei.

 

 



ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 2 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 2 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 3 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 4 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 14 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 19 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 20 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 20 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 20 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
 • Acum 21 hours Din oras
  Profesorii clujeni protestează la Prefectură: “Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului”
 • Acum 23 hours In vizor
  VEŞTI BUNE: Boc ne promite că s-ar putea să-l vedem pe Şurubaru depunând efort la remontarea stăvilarului anti-gunoi de pe Someş pentru banii de city manager pe care-i primeşte. Sperăm la măcar o fotografie în care să indice cu degetul
 • Acum 23 hours Vocea ta
  INCREDIBIL! Domnilor, doamnelor, domnişorilor, domnişoarelor de la Electrica Furnizare, Electrica Distribuţie, vi se pare normală, măcar legală, această situaţie?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE