Din oras

Licitația pentru centura Clujului nu depinde «de noi», ci de ministerul Transporturilor și Guvern. Boc: Facem tot ce ne stă în putință să le împingem înainte

Scris de 1107

Centura întârziată a Clujului se face, dar în viitor. Este tot mai clar că termenul de realizare nu este deloc clar. Întrebat dacă există șanse ca licitația pentru centura ocolitoare a Clujului să fie realizată în acest an, edilul Emil Boc s-a arătat rezervat, semnalând că totul depinde de minister, guvern, surse de finanțare, dar nu depinde «de noi».

Centura metropolitană a Clujului – la mâna Guvernului

„Clujul este tot, până la urmă, un șantier în diverse etape” – a recunoscut edilul Emil Boc în cadrul unei intervenții radio-telefonice.

Iar cele două șantiere pentru metrou și centura ocolitoare nici n-au început încă…

Cum mai stăm cu proiectul centurii? – a fost întrebarea moderatorului.
„Acuma se încheie avizul la Mediu.
Se încheie toate procedurile, pentru că a fost dezbaterea publică, și se trag concluziile după ce toate autoritățile și-au trimis punctele de vedere.
Se va emite avizul de la Mediu, după care ne vom duce spre minister, spre obținerea-aprobarea în Guvern a indicatorilor tehnico-economici și să stea pe masa Guvernului în vederea scoaterii la licitație din Programul 2021-2017 fonduri europene, secțiunea transport.
Ne ducem spre etapa finală cu acest proiect major al orașului…”, a explicat Emil Boc etapele birocratice de înaintare a proiectului centurii clujene pe hârtie.
Sunt șanse ca măcar licitația să aibă loc anul acesta? – a fost intervenția moderatorului.
„Repet, asta depinde de ministerul Transporturilor, nu de noi. Aici e discuția.
Noi facem tot ce ne stă în putință să le împingem înainte, sunt convins că ministerul Transporturilor va respecta, așa cum a prioritizat pe locul 3 în țară această centură în rândul centurilor ocolitoare și în consecință va avea sprijinul necesar.
Am regeretat încă o dată că domnul Drulă, ca ministru al Tansporturilor a scos atunci centura din PNRR, pentru că ar fi fost atunci un ritm mult mai accelerat în toate etapele.
Asta este – nu poți întoarce mortul de la groapă. Încât ne ducem mai departe pe acest program, pe care l-au stabilit guvernanții”, a concluzionat Boc.

Centura metropolitană a Clujului, proiect de care sunt condiționate o serie de alte investiții, precum extinderea arterei și a giratoriului din cartierul Borhanci, a înregistrat întârzieri de câteva luni, comparativ cu cel al metroului.

Sursa de finanțare reprezintă, de asemenea, un aspect problematic pentru centura Clujului – în vreme ce proiectul metroului va fi finanțat parțial prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru proiectul centurii administrația Boc anunța o posibilă (?) finanțare prin fonduri structurale europene din exercițiul financiar 2021-2027.

În ședința de Consiliu local de luna trecută, fiind întrebat în privința repectării termenului de realizare a centurii ocolitoare – 2026 era una dintre datele vehiculate de autorități -, edilul Clujului a reacționat:

Trebuie să întrebați celelalte autorități ale statului asupra noului termen pentru realizarea centurii metropolitane.
Aceasta a fost scoasă din PNRR de ministrul Drulă și este corect că acest calendar nu mai este de actualitate.
Așteptăm Guvernul să ne spună pe Programul Operațional de Transporturi care sunt termenele pentru că de acolo va fi finanțată”, declara primarul Emil Boc în ședința Primăriei din aprilie 2022.

Centura ocolitoare din Cluj se face. Însă nu se știe cum și nici când.ULTIMA ORĂ

 • Acum 60 mins In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 3 hours In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 3 hours Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 4 hours Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 5 hours Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 6 hours Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 6 hours Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 6 hours Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
 • Acum 6 hours Vocea ta
  Boc a băgat “metroul” cu ranga în PNRR, și acum vrea să se scoată
 • Acum 6 hours Din oras
  NICI SĂ MORI NU-I IEFTIN ÎN CLUJ-NAPOCA: Se majorează tarifele pentru înhumarea persoanelor decedate
 • Acum 7 hours Justitie
  Procesul constructorului care a surpat strada Victor Papilian fuge din instanțele clujene
 • Acum 7 hours In vizor
  Comedia lui Boc: Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru modernizarea DN 1 pe un studiu de fezabilitate incomplet, acuză USR. Completările și clarificările depășesc volumul de date din documentația propriu-zisă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE