Leusteanul (Levisticum officinale) este o planta medicinala, intalnita in locuri umede. Are o radacina lunga, groasa, spongioasa, carnoasa si ramificata. Tulpina, goala pe dinauntru, rotunda si usor striata poate atinge lungimi de 1-2 metri.
Leusteanul este o planta rezistenta la frig, fiind originara din sudul Europei. In Muntii Apenini creste in stare salbatica. In Europa de Sud, Franta, Elvetia, Germania etc., leusteanul este foarte mult cultivat, dar in locuri calde apare si spontan. Desi provine din regiunile mai calde, leusteanul s-a adaptat bine in Romania.
Nu este deloc o planta pretentioasa, rezista atat la caldura excesiva, cat si la inghet. Cultivata in gradina poate trai in medie 7-10 ani si poate creste pe soluri grele si reci; frunzele de leustean se pot recolta dupa nevoie, pe timpul verii, iar toamna se formeaza manunchiuri care se usuca si se pot pastra astfel tot timpul iernii, in saci de panza sau in borcane in otet.
Compozitie chimica si consum
Leusteanul este o planta perena comestibila, folosita ca si condiment in supe si in alte feluri de mancare. Radacina de leustean contine amidon, zahar, zaharoza, apa, rasina, acid de angelica. Toate partile plantei contin ulei volatil, taninuri, grasimi si saruri minerale.
Partile folosite in terapia naturista sunt planta intreaga, radacina, ramurile inflorite si semintele. Planta tanara se intrebuinteaza pentru asezonarea supelor, fripturii, sosurilor si a altor mancaruri. Tocat, se adauga la friptura de vita si de berbec, si la mancare de castraveti. Radacina, care are gust iute, condimentat, poate fi folosita in loc de piper si poate constitui un bun stimulent digestiv.
Remedii terapeutice
Studii farmacologice au aratat ca leusteanul, nelipsitul zarzavat din traditionalele borsuri romanesti, este mai degraba planta medicinala, decat condiment. Principiile active pe care le contine au o puternica actiune terapeutica asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin si a celui imunitar. Leusteanul este indicat in tratarea tulburarilor digestive, scaunelor proaste cu eliminare anevoioasa, gazelor urat mirositoare, mucozitatii.
Radacina de leustean are actiune diuretica si se utilizeaza in tratarea afectiunilor urinare, hidropiziei si a pneumoniilor.
Leusteanul este un remediu eficient in foarte multe boli datorita principiilor active pe care le contine. Gratie proprietatilor terapeutice, este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor respiratorii, endocrine, renale, ale aparatului urinar si pentru intarirea sistemului imunitar. Consumat sistematic, leusteanul ne poate ajuta in indigestii, anorexii, pete pe piele, alergii, raceli, gripe si bronsite.
Leusteanul are un bogat continut de uleiuri eterice, prezente mai ales in frunze si in seminte. Recomandat hipertensivilor pentru proprietatile sale de scadere a tensiunii sangvine, leusteanul este bogat in vitaminele A, B si C. Contine, de asemenea, acizi organici, iar in radacina sa se gasesc grasimi si saruri minerale. Fiind un bun diuretic, leusteanul este recomandat in caz de edeme cardiace si renale.
Planta cu proprietati sedative, este recomandata dupa perioadele de stres. Are, de asemenea, proprietati expectorante, care-l recomanda in bronsite si traheite. Face bine copiilor cu colici abdominale.
Ceaiul de leustean este eficient in tulburari digestive, scaune proaste, formare de gaze, influenteaza sangerarile organelor din bazinul mic, stimuleaza fluxul menstrual, eliminarea urinei si expectoratiilor in caz de catar bronsic. Se recomanda in deosebi in caz de afectiuni cardiace avand un fond nervos Ceaiul de leustean este un diuretic recomandat de majoritatea cartilor de medicina.
Radacina si semintele stimuleaza secretia mucoaselor. Se recomanda pentru intarirea scheletului sugarilor sau a copiilor firavi. In caz de umflaturi sau tumori se fierbe radacina, partea aeriana sau semintele si se adauga la apa de baie.
Ce afectiuni poate trata?
Leusteanul este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci cand este consumat sistematic ca aliment, putand deveni la nevoie – atunci cand este dozat corespunzator – si un remediu eficient intr-o multitudine de boli, dintre care enumeram:
– Indigestie, dispepsie. Se face o cura de zece zile, timp in care se consuma suc de leustean, cate 2 lingurite inaintea meselor principale. Are puternice efecte de stimulare a secretiilor care ajuta in procesul de digestie, stimuleaza peristaltismul tubului digestiv. Are, de asemenea, o puternica actiune antiinflamatoare si antiseptica, fiind recomandat in colecistita, enterita, precum si in colita de putrefactie.
– Anorexie. cu un sfert de ora inainte de masa, se consuma una-doua frunze proaspete de leustean, care se mesteca indelung. Uleiurile volatile si substantele amare pe care le contin sunt un excelent stimulent digestiv si maresc in mod armonios pofta de mancare. Are – se pare – si efecte tonice nervoase, fiind eficient si in cazul anorexiei psihice. Un element interesant este ca atunci cand sunt consumate in cantitati mai mari (cinci-zece frunze o data), efectul frunzelor de leustean este cel opus, diminuand pofta de mancare.
– Litiaza renala. Sucul proaspat de leustean (10 lingurite la o cana de suc de morcov, cu care se bea combinat) ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi si previne formarea lor. Atunci cand nu exista leustean proaspat la indemana, efecte excelente se obtin si prin consumarea zilnica a 1-2 cani de infuzie combinata, preparata din doua lingurite de planta uscata la 250 ml de apa.
– Raceala, gripa, bronsita. Pentru prevenire se consuma frunze de leustean proaspete, care contin uleiuri volatile cu o actiune antiinfectioasa puternica si polizaharide cu o actiune de stimulare a sistemului imunitar. Atunci cand boala s-a instalat, se administreaza suc proaspat de leustean, 10-12 lingurite pe zi, care are efecte antiseptice, expectorante, si mareste capacitatea naturala a organismului de a combate infectia.
– Colici intestinale, spasme digestive. Se bea o cana de ceai fierbinte de leustean, obtinut prin oparirea a 2 lingurite de frunze uscate cu 250 de ml de apa. Leusteanul contine cinci substante volatile care combat spasmele, fiind printre cele mai eficiente antispastice din flora mondiala.
– Pete pe piele. Se freaca pielea pe zona afectata cu frunze proaspete de leustean, zdrobite in prealabil. Aplicatia dureaza cinci minute si se repeta de doua ori pe zi, vreme de o saptamana. Efectele sunt exceptionale, in cazul petelor care apar in contact cu diverse substante chimice. In cazul petelor pe piele, care apar pe fondul unor tulburari interne, tratamentul extern este dublat cu o cura de dezintoxicare cu o durata de minimum doua saptamani, timp in care se iau 12 lingurite de suc de leustean pe zi.
– Alergii. Frunzele proaspete de leustean se toaca foarte bine pe o planseta de lemn sau se dau prin masina, dupa care se invelesc intr-un tifon subtire si se aplica pe locul afectat, unde se lasa vreme de o ora. Are efecte antialergice directe, diminueaza inflamatia, calmeaza mancarimile.
– Dureri de gat, amigdalita. Se face gargara cu infuzie fierbinte de frunze uscate de leustean (4 linguri la o jumatate de cana de apa).
Preparare si administrare
Infuzia de frunze se prepara dintr-o lingura de frunze peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se lasa la infuzat si se administreaza dupa racire cu putina miere. Se poate face si o infuzie combinata. Cum arata si numele, se combina extractia la rece cu cea la cald, ajutand astfel la conservarea principiilor active.
Se prepara astfel: 2 lingurite de frunze uscate si maruntite se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte 20 minute, dupa care se filtreaza; se combina cele doua extracte. Se bea acest preparat cu un sfert de ora inainte de masa. In cazul in care nu avem planta uscata, se folosesc frunzele proaspete, triplandu-se cantitatea. Doza: 3 cani pe zi.
Decoctul de radacina se prepara dintr-o radacina care, dupa ce a fost spalata si uscata, se pune la fiert in 500 ml de apa. Se lasa pe foc 20-30 de minute, iar apoi se consuma rece de-a lungul unei zile.
Sucul de leustean se prepara din cateva legaturi de leustean care se paseaza cu ajutorul unui blender. Pentru a obtine sucul de leustean sau de salata verde se mixeaza o mana de frunze proaspete, la care s-au adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora sa macereze si se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore.
Sucul proaspat obtinut din frunzele de leustean este un puternic medicament, care de obicei nu se administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se iau de 4 ori pe zi cate 3-4 lingurite de suc de frunze de leustean, diluate in cate un sfert de pahar de suc de morcov.
Sucul de leustean diluat cu apa este bun ca aport vitaminos, tratand in acelasi timp si anorexia.
Tinctura de radacina se prepara din trei linguri cu radacina de leustean care se adauga in 250 ml de alcool si se lasa la macerat doua saptamani. Dupa macerare se filtreaza si se administreaza cate 20 de picaturi pe zi.
Precautii la tratamentul intern cu leustean: Nu se foloseste in perioada sarcinii. Poate fi uneori iritativ in infectiile renale.
.ro
Foto: http://www.uniprot.org