Sanatate

Leucograma, analiza care indica starea de imunitate

Scris de 10,116

Efectuarea unui control de rutina periodic ar trebui sa intre in obiceiul fiecaruia dintre noi. Analizele de laborator clasice, usor de efectuat si chiar obligatorii dupa o anumita varsta, pot semnala sau preveni anumite afectiuni.

Sangele omului este compus din doua elemente esentiale: partea lichida, alcatuita din apa, substante organice si minerale solubile, si partea solida, alcatuita din globulele rosii, globulele albe sau leucocitele si trombocite. Globulele albe joaca un rol vital in constructia sistemului imunitar si reprezinta principalul factor de aparare a organismului impotriva bacteriilor, virusilor si parazitilor.

Leucograma este o parte a hemogramei care cuprinde numai numaratoarea leucocitelor si formula leucocitara. Este un element de laborator clinic foarte important in stabilirea diagnosticului, urmarirea evolutiei, fixarea prognosticului si controlul conduitei terapeutice in cele mai variate stari de boala.

Ce sunt leucocitele?

Leucocitele, sau celulele albe, sunt celule ale sistemului imunitar care apara organismul de boli infectioase si corpuri straine. Exista mai multe tipuri de leucocite, toate fiind produse de celule din maduva osoasa. Leucocitele se gasesc in tot corpul, inclusiv in sange si in sistemul limfatic si se impart in doua grupe principale: granulocite si a-/non-granulocite.

Granulocitele sunt denumite astfel datorita prezentei in citoplasma de granulatii distincte si se identifica trei tipuri de granulocite in functie de afinitatile de colorare pe frotiul de sange colorat Wright: neutrofile, eozinofile si bazofile. De asemenea, aceste celule sunt denumite si leucocite polimorfonucleare datorita nucleului multilobular. Nongranulocitele care constau din limfocite si monocite nu contin in general granulatii citoplasmatice distincte si au nucleul nonlobular, fiind denumite si leucocite mononucleare.

Exista o formula leucocitara ce consta in diferentierea numarului total de leucocite circulante in cele cinci tipuri de leucocite, exprimate procentual si respectiv in numar absolut, fiecare dintre acestea indeplinind o functie specifica. Actualmente este de preferat raportarea fiecarui tip de leucocite in valori absolute. Formula leucocitara este efectuata automat de catre analizor.

Exista anumite situatii insa in care este necesara efectuarea manuala a formulei leucocitare: numar de leucocite prea mic/prea mare, prezenta de celule anormale semnalizata de analizor prin anumite mesaje de avertizare/chiar esecul analizorului de a indica formula leucocitara. In aceste cazuri se efectueaza numaratoarea microscopica: frotiul de sange venos (recoltat pe EDTA; heparina poate produce deformari ale leucocitelor) sau frotiul de sange capilar.

Valorile normale ale leucocitelor in sange sunt intre 5000 si 8000/mm 3 (cub). Acestea sunt impartite in:

Granulocite:

 – Neutrofile Segmentate: 2.500-5.500/mm 3
 – Neutrofile Nesegmentate: 50-250/mm 3
 – Euzinofile: 100-200/mm 3
 – Bazofile: 20-40/mm 3

Limfocite: 1.200-2.400/mm 3
Monocite: 300-640/mm 3

Leucocitoza

Valorile crescute ale leucocitelor (leucocitoza) pot sa apara in urmatoarele cazuri: dupa un pranz bogat, efort fizic intens, dupa o emotie puternica, la copii dupa plans, in sarcina, la nou-nascut, copil mic dupa un zbor cu avionul sau ascensiuni la inaltime. Unele medicamente mai pot determina leucocitoza rapida: adrenalina epinefrina, foliculina si narcoza. Alte medicamente determina leucocitoza in decurs de 24 de ore, cum este cazul persoanelor care fac corticoterapie.

Din punct de vedere patologic, valori crescute ale leucocitelor apar in infectiile acute, reactii leucemoide, unele tipuri de leucemie, necroza tisulara (infarct miocardic, pulmonar sau cerebral) sau afectiuni acute (reumatism articular acut si pancreatita acuta).

Leucopenia

Valori scazute ale leucocitelor (leucopenia) pot sa apara la batrani sau in surmenaj fizic, iar din punct de vedere patologic se ivesc in unele boli infectioase (febra tifoida, bruceloza, rujeola, rubeola, malaria), stadiul preleucemic al leucemiei acute, ciroza hepatica, tratament cu citostatice, deficitul de vitamina B12, boli autoimune sau agranulocitoza.

Reducerea numarului de leucocite duce la scaderea rezistentei fata de diferite infectii. Numarul de leucocite se poate schimba in timp relative scurt, uneori in cateva ore.

Valorile leucocitare sunt importante pentru diagnosticul leucemiei, in diagnosticul diferential intre infectii virotice si bacteriene, precum si in diagnosticul inflamatiilor acute. Efectuarea periodica a leucogramei, chiar si la copii, este obligatorie, deoarece indica starea de imunitate a organismului si, in consecinta, trebuie sa fie inclusa in orice set de analize uzuale.

.ro
Foto: sxc.huULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 8 hours In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 8 hours In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
 • Acum 9 hours Rautacisme
  Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
 • Acum 9 hours Politica
  Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
 • Acum 14 hours Politica
  Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 1 day Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 1 day In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 1 day In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 1 day In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 1 day In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 1 day Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE