Sanatate

Masuri de igiena pentru cei care calatoresc

Cei care calatoresc intr-o tara tropicala sau intr-o tara unde conditiile de igiena sunt precare trebuie sa respecte anumite masuri de profilaxie pentru a nu contracta o serie de boli infectioase al caror risc este cunoscut.

 

Masurile de profilaxie inseamna ca inainte de toate sa verificam daca vaccinarile obligatorii din tara de origine sunt facute la zi si sa ni le facem pe cele care sunt obligatorii sau recomandate cu fermitate in tara de destinatie. Cu mult inainte de plecare trebuie sa ne gandim la toate acestea. Cand ajungem acolo, profilaxia se bazeaza pe respectarea regulilor elementare / simple de igiena.

 

Inainte de plecare. In prezent, in virtutea reglementarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) singurul vaccin obligatoriu si absolut necesar pentru a intra in Africa si America Latina este cel impotriva febrei galbene. El nu se poate efectua decat intr-un centru acreditat de OMS (Institutul Pasteur, centre medicale ale companiilor aeriene, unele sectii spitalicesti de medicina tropicala) si trebuie sa fie consemnat intr-un carnet international de vaccinari. Vaccinul trebuie efectuat cu cel putin 10 zile inainte de plecare deoarece inaintea acestui interval el nu e inca eficace.

 

Pentru vaccinul impotriva holerei va recomandam sa va informati bine inainte de plecare deoarece cateodata in unele tari este obligatoriu certificatul de vaccinare, dar solicitarile pentru acest certificate sunt imprevizibile. Totusi vaccinul nu ofera o protectie completa si poate avea efecte secundare suparatoare.

 

Inainte de plecare trebuie sa ne asiguram in primul rand ca vaccinarile sunt efectuate la zi: rapel sau vaccinare impotriva poliomelitei, a febrei tifoide, a tetanosului, a difteriei si a hepatitei A si B. Pentru unele destinatii sunt necesare vaccinari specifice (rabie, encefalita virala etc.).

 

Tratamentul profilactic impotriva malariei cu Plasmodium falciparum (singura malarie mortala) este absolut necesar pentru toate regiunile intertropicale ale Africii, Americii de Sud si Asiei. Nu exista un vaccin, iar tratamentul se bazeaza pe administrarea de medicamente antimalarice. Acest tratament trebuie inceput inainte de plecare si incheiat dupa sase sapatamani de la intoarcere.

 

La fata locului. Bolile infectioase se transmit prin ingestia de apa si alimente contaminate, prin intepaturile si muscaturile artropodelor, in timpul scaldatului sau in urma contactului cu apa murdara si, in fine, in urma contactului direct cu o persoana infectata. Aceste patru cai de transmitere presupun masuri de igiena diferite.

 

Igiena alimentatiei consta printre altele in a bea exclusiv apa imbuteliata. Apa despre care avem indoieli sau de la robinet trebuie sa fie dezinfectata cu ajutorul antisepticelor sau fiarta cel putin 20 de minute. Trebiuie sa va abtineti sa consumati inghetata produsa artizanal, gheata, unt ca atare sau nepasteurizat, legume proaspete, fructe care nu se descojesc, crustacee, carne cruda sau peste crud ori insuficient preparat termic. Pe langa toate aceste masuri, prin spalarea frecventa a mainilor prevenim ingestia de bacterii si a parazitilor.

 

Igiena pielii este indispensabila in regiunile tropicale. Nu trebuie sa va scaldati intr-o apa dulce statatoare, cu curenti slabi. Nu se recomanda sa mergeti cu picioarele goale in noroi sau pe teren umed sau mlastinos, ci numai cu cizme de cauxiuc. Trebuie sa evitati sa va intindeti chiar pe nisipul plajelor. Aceste masuri permit evitarea bolilor care se transmit ca urmare a patrunderii agentului patogen prin piele. Este util sa ne protejam de intepaturile insectelor si de muscaturile capuselor, purtand haine care sa ne acopere si folosind aparate electrice de dispersie a insectelor, o crema sau o lotiune insecticida si o plasa pentru tantari in timpul noptii.

 

Igiena sexuala. Pentru evitarea contractarii bolilor cu transmitere sexuala, e recomandabil limitarea numarului de parteneri si folosirea sistematica a prezervativului cu ocazia fiecarui raport sexual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *