Sanatate

Dureri corporale postnatale

Orice femeie care a nascut isi doreste un abdomen din nou plat. Daca va straduiti sa munciti din greu, va puteti reveni – altfel nu veti mai avea formele dinaintea sarcinii.

Initial, efectuati miscari blande. Tineti minte, nu va concentrati doar asupra abdomenului. Muschii corpului uman lucreaza in perechi, iar muschii abdomenului lucreaza in paralel cu cei ai spatelui. Deci, va trebui sa impartiti si musculatura spatelui, daca doriti un abdomen plat si o postura buna. Exercitiile reduc durerile de spate, care afecteaza una din doua mamici.

Muschii anteriori ai abdomenului care se intind de la coaste la pube se numesc dreptii abdominali. Sunt o pereche de muschi uniti de o banda fibroasa. In timpul sarcinii, banda fibroasa se largeste, permitand cresterea copilului. S-ar putea sa o observati ca o panglica incretita de-a lungul abdomenului.

Puteti simti separarea (diastaza) celor doi muschi in apropierea ombilicului. Distanta va fi diferita de la femeie la femeie. Este mai mare daca, anterior sarcinii, muschii abdomenului erau slabiti, sau daca copilul a avut la nastere mai mult de 4 kg, sau daca ati nascut gemeni sau tripleti. Puteti apropia muschii daca efectuati exercitiile cu atentie.

Dupa nastere, cei doi muschi se vor imbina din nou, treptat, pe masura ce nivelul hormonilor revine la normal. Procesul incepe la 3-4 zile dupa nastere si ar putea sa dureze pana la 5 luni. Cateodata, cei doi muschi raman separati in portiunea mijlocie, ca un fermoar rupt. Aceasta stare se numeste divaricatie si necesita precautii speciale – un fizioterapeut specializat in probleme obstreticale – pentru prevenirea exteriorizarii organelor interne.


Care sunt cauzele durerilor de spate?

Muschii lucreaza impreuna, in perechi, pastrand astfel pozitia si simetria corpului. Deoarece muschii anteriori ai corpului se alungesc si se dilata, muschii spatelui tind sa se scurteze, in special daca sunt slabiti. Aceasta scurtare creaza un gol in portiunea de jos a spatelui, ceea ce determina deseori dureri de spate.

Dupa nastere, slabirea muschilor spatelui determina iesirea in afara a abdomenului, ceea ce reprezinta cauza principala a durerilor de spate. Coloana poate fi deformata datorita expansiunii pelvisului, care se dilata in vederea nasterii. Aceasta modificare a pelvisului se datoreaza nivelului ridicat al hormonilor, care afecteaza articulatiile si ligamentele corpului, deci orice deficienta a posturii cauzate de slabirea musculaturii spatelui si abdomenului este agravata in timpul sarcinii.

O alta acuza a durerilor de spate este suferinta din timpul nasterii. Articulatiile soldului si portiunea inferioara a spatelui au fost intinse (largite) si deformate. Acest fenomen este comun daca ati avut o anestezie epidurala, ca sa nu simtiti durerile din timpul nasterii. Uneori, in timpul unei nasteri de lunga durata, presiunea asupra articulatiei dintre bazin si coloana poate determina indoirea unei portiuni a coloanei coccigiene. Acest fenomen produce dureri la nivelul sezutului, coapselor si uneori in picioare.

Majoritatea femeilor simt, dupa nastere, dureri in regiunea inferioara a spatelui, datorita tensiunii musculare. Uneori, tensiunea urca spre gat si poate determina dureri de cap. Daca suferiti din cauza durerilor de spate, consultati-va doctorul pentru un diagnostic autorizat, pentru localizarea durerilor si pentru un tratament corespunzator. S-ar putea sa aveti nevoie de fizioterapie sau osteopatie.

Nivelul hormonilor ramane ridicat aproximativ cinci luni dupa nastere, timp in care sunteti vulnerabila la modificarea posturii. Daca ati nascut prin cezariana si din cauza fricii de durere evitati sa stati drept, pozitia corpului va fi incorecta. Toti acesti factori explica de ce una din doua femei se plang de dureri de spate dupa nastere.

Cum va ajuta exercitiile?

Cateva luni de exercitii ar trebui sa aplatizeze abdomenul si sa reduca durerile de spate. Veti intari musculatura spatelui prin exercitii de intindere, prin adaptarea unei posturi adecvate atunci cand ridicati diferite obiecte, cand stati in picioare, in sezut sau culcata. Si, bineinteles, aspectul corpului va fi imbunatatit prin diminuarea excesului de greutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *