In vizor

Legea e lege numai pentru unii. Cum a fost aruncată, ca o măsea stricată, o tânără medic de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca

După 10 ani în care a profesat la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, medicul pediatru Simona Tătar a fost dată afară din cauză că și-a prezentat demisia din postul de cadru didactic la UMF Cluj.

O lege absurdă, interpretabilă după cum vrea mușchiul șefilor din UMF și din spitale, interzice unor medici să mai profeseze în spital, dacă își dau demisia din postul de cadru didactic, dar altora le permite să își desfășoare activitatea în spital după ce au renunțat la postul din universitate. O spun cei implicați în sistem, care s-au revoltat după ce o colegă a lor a fost dată afară pe baza legii respective.   

Că trăim într-o țară bolnavă o știm toți. Din când în când se mai sparge câte o bubă cu puroi ca nu cumva să uităm cât de infectată este România noastră. Sau a lor?

La nici o săptămână de la începerea noului an, a explodat o bubă din alea multe. De data asta, e o bubă de pe corpul foarte bolnav al sistemului sanitar. Aparent e o problemă locală, dar în mod sigur este valabilă și la nivel național. La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, un medic în vârstă de 39 de ani, pe nume Simona Tătar, cu două zile înainte de anul nou, a fost aruncată ca o măsea stricată de către conducerea spitalului. Și totul s-a făcut legal, după cum spune managerul spitalului. Tot el afirmă că acum tânăra mai poate lucra doar la privat. Pentru că așa zice legea.

Cadru didactic la UMF vs medic în spital

Motivul pentru care a fost dată afară Simona Tătar? A refuzat să mai fie cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj. Pur și simplu se săturase de catedră.

Aparent nu este nicio legătură între statutul de cadru didactic și cel de medic clinician. Practic, se pare că încadrarea de cadru didactic la UMF merge mână în mână cu încadrarea pe un post de medic la un spital. Nu pot „trăi” una fără alta.

Ca să fie cât mai clară situația, lucrurile ar fi în felul următor: un angajat la UMF cu normă întreagă primește automat o încadrare clinică, cu jumătate de normă la un spital. În momentul în care pleacă din UMF pierde și postul de la spital. Culmea e că această regulă nu este valabilă pentru pensionari. Ei pot să profeseze în continuare cu jumătate de normă în spital. Și nu este valabilă nici pentru toți medicii.O spun chiar cei din sistem.

Este o lege absurdă, discriminatorie, făcută parcă de „ei” pentru “ei”. Este o lege făcută pentru „dinozauri”? Este făcută ca sistemul medical să fie stăpânit doar de cei care au deja grade peste grade și care ar trebui să se retragă ca să lase loc și tinerilor, care oricum pleacă pe capete în străinătate?

„A fost un act unilateral”, spune managerul Spitalului de Copii

Cornel Aldea, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca afirmă că  nu a dat-o nimeni afară pe Simona Tătar, ci ea a fost cea care și-a dat demisia. Este corect ce spune șeful spitalului până la un punct. Tânăra a vrut să plece doar din UMF, nu și din spital. „Nu a fost dată afară, și-a dat demisia. Ea și-a dat demisia de la universitate și având integrare clinică i s-a desfăcut automat contractul. A fost un act unilateral”, a declarat pentru Cluj 100%, Cornel Aldea.

Întrebat dacă Simona Tătar mai poate să revină la Spitalul de Copii, managerul unității sanitare a precizat că “aceasta este în relație cu universitatea, ea fiind cadru didactic. Și-a dat demisia din universitate, fiind un act unilateral”.

Potrivit directorului Spitalului de Copii, „toți universitarii primesc integrare clinică, intră în spital pe baza contractului cu universitatea, deci ei nu intră în spital pe baza unui concurs. Dacă nu mai au calitatea de cadru didactic automat își pierd și calitatea de integrat în spital. Aici a fost un act unilateral și îmi pare rău de toată situația”.

Singura variantă în situații ca aceasta este profesarea în mediul privat. „Nimeni nu îi retrage dreptul de liberă practică medicală, atâta că nu mai poate să profeseze în cadrul spitalului pe norma pe care a avut-o”.

Alexandru Irimie, rectorul UMF Cluj nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la acest subiect.

A lăsat Franța pentru România și a primit un șut în fund

Povestea Simonei Tătar seamănă cu cea a unei insecte mici și naive prinsă în firele lipicioase ale unei pânze de păianjen. Și ca orice victimă, insecta sfârșește devorată de animalul însetat de sânge. În 2010, tânăra a avut un post de medic în Franța, foarte bine plătit. 5.000 de euro pe lună câștiga acolo. A stat doar un an pentru că a vrut să se întoarcă acasă în România și să vindece copiii bolnavi de aici, nu ai străinilor. “E povestea mea, un medic naiv care s-a încăpățânat să revină în România, de la un salariu de 5.000 de euro în Franța. Și asta ignorând recomandările de consult psihiatric date de prieteni. Eu vreau să tratez copii români, le-am spus”, scria Simona Tătar pe Facebook, la câteva zile după ce a fost dată afară de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.

A slujit zece ani Spitalul de Copii

După ce s-a întors din Franța, a intrat în UMF Cluj și la Spitalul de Copii. După zece ani, a decis că e momentul să pună capăt carierei didactice și să se ocupe doar de copiii bolnavi. Așa a aflat că în România nu faci cum vrei tu, ci cum vreau cei „de sus”. Într-o postare pe Facebook a explicat cum a rămas fără loc de muncă:

„Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii se simte relaxat și fericit… a scăpat de o povară…

Status update: Medic șomer sau Prețul Patriotismului

Dragă Spital de copii clujean,

Te-am slujit vreo 10 ani… Dar nu, nu e poezie

E povestea mea, un medic naiv care s-a încăpățânat să revină în România, de la un salariu de 5.000 de euro în Franța. Și asta ignorând recomandările de consult psihiatric date de prieteni.

Eu vreau să tratez copii români, le-am spus.

Doar că lucram și în UMF. După 10 ani am zis gata! Îmi dau demisia din UMF (nici măcar nu vreau să întind o poveste despre motivele pentru care am făcut-o). Lasă că rămân doar medic, cu jumătate de normă la Spitalul de Copii, și îmi dedic de acum timpul doar pediatriei.

Dar nu, nu faci ce vrei, într-o lume cu legi și ordine absurde și interpretabile, în care ai două contracte, pe perioadă nedeterminată, unul cu Spitalul și altul cu UMF. Te trezești că demisia dintr-un post didactic vine cu bonusul desfacerii contractului de medic pediatru. Cu niște justificări cel puțin aberante.
Și uite așa, m-am trezit fără loc de muncă în țara mea dragă. O țară de vis, în care, dacă vrei să faci bine, trebuie să ai acordul celui rău”.

Medicii vorbesc de cazuri când altora nu li se aplică legea

Colegii și părinții sunt revoltați de situația aberantă permisă de o lege interpretabilă și făcută parcă în favoarea unora. 34 din colegii Simonei Tătar au redactat o scrisoare pe care au trimis-o conducerii Spitalului de Copii. Ei spun că există numeroase alte cazuri când cadre didactice din UMF au demisionat, dar au rămas să profeseze în continuare în spital.

Scrisoarea colegilor Simonei Tătar arată în felul următor:

„Considerăm că s-a făcut o eroare prin desfacerea contractului de muncă al colegei noastre ca și consecință a faptului că aceasta a demisionat din funcția didactică pe care o ocupa în cadrul Universității de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca.

Legislația privind astfel de situații nu este clar reglementată. Există situații numeroase în spitalele din Cluj-Napoca în care personalul didactic UMF a demisionat pe linie de învățământ, dar și-a continuat activitatea medicală în cadrul spitalului în care erau încadrați în măsura locurilor disponibile, fiind încadrați chiar cu normă întreagă.

Ne alăturăm colegei noastre și vă rugăm să țineți cont de aceste lucruri precum și de ținuta umană și profesională a colegei noastre, cunoscut fiind că aceasta a desfășurat o activitate medicală de mare calitate în cadrul spitalului.

Considerăm concedierea ei o pierdere pentru Spitalul de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, atât pentru colegi, cât și pentru pacienți”.

Și pacienții o vor înapoi pe Simona Tătar

Nu doar colegii s-au adresat conducerii spitalului pentru repunerea în funcție a Simonei Tătar. Părinții au redactat o petiție on-line. Din 11 ianuarie, data când a fost publicată pe internet până miercuri, 18 ianuarie, petiția adunase peste 1.200 de semnături.

“Cerem reangajarea doamnei doctor Tătar Simona în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Cluj Napoca, deoarece prin decizia managementului de a desface contractul de muncă a doamnei doctor, au răpit copiilor șansa de a fi diagnosticați și tratați de unul dintre cei mai buni medici pediatri de la noi din țară, doamna doctor Tătar Simona. 

Datorită faptului că doamna doctor și-a dat demisia din UMF, managerul spitalului i-a desfăcut contractul de muncă și din cadrul spitalului, lăsând astfel mii de copii fără medicul care le-a salvat viața. 

Doamna doctor e omul, care fără nicio obligație față de noi, răspunde la telefon la 12 noaptea, ne consultă copiii în cel mai scurt timp de când o contactăm, nu se lasă până nu află diagnosticul corect și care ne ajută de fiecare dată să trecem peste toate greutățile. Nouă ne-a salvat copilul și mai știu atât de multe persoane care se bucură în continuare de copiii lor, datorită profesionalismului și implicării acestui medic deosebit.

E momentul să fim noi alături de dânsa și să nu lăsăm sistemul acesta bolnav să ia și medicii care își iubesc meseria mai mult decât se iubesc pe ei. Vă rog să semnați această petiție în încercarea de a schimba ceva pentru binele copiilor noștri.

Vă mulțumim pentru implicare!”, a scris Camelia Mocan, semnatara petiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *