Diete

Lectinele – cheia regimului in functie de grupa sangvina

Desi au facut obiectul unor cercetari aprofundate, lectinele sunt rar mentionate de nutritionisti; cu toate acestea, in alimentatie, ele constituie “legatura stiintifica” dintre grupa de sange si alimentele pe care le mancam.

Cum poate grupa noastra de sange (0, A, B, AB) sa influenteze alegerile noastre alimentare? Raspunsul la aceasta intrebare consta in principal in prezenta lectinelor in produsele vegetale si animale. In mare, lectinele sunt un tip de proteine. Ele exista chiar si in microorganisme si virusi. Nu toate alimentele contin lectine, dar cele prezente in alimentele pe care le consumam exercita o mare influenta asupra starii noastre de sanatate.

Efectele benefice si cele nefaste ale lectinelor au fost studiate in detaliu.

De exemplu, s-a descoperit ca lectinele aflate in unele alimente sunt benefice pentru organism: lectina din melci, protejeaza de cancer persoanele cu grupele A si AB; cele din arahide, linde si bob care au ca efect prevenirea cancerului la san la persoanele cu grupa A etc.

In schimb, lectinele nefaste ar trebui considerate dusmanul nostru numarul unu. Veti intelege de ce. Lectinele sunt asemenea creaturilor malefice care traiesc in intuneric. Ele circula in corpul nostru, cautand celulele cu care seamana, determinand lipirea acestora unele de altele si impiedicand functionarea lor normala, dupa care se deplaseaza in alte zone ale corpului pentru a produce aceleasi ravagii.

In felul acesta, toate sistemele organismului pot fi afectate: cel digestiv, nervos, cardiovascular, hormonal. Lectinele sunt proteine care se pot lipi de o molecula de zahar existenta la suprafata celulelor noastre. Iar grupa noastra de sange se caracterizeaza chiar prin aceste zaharuri specifice, care se afla la suprafata celulelor. Numeroase lectine sunt specifice unei grupe sangvine sau alteia; cu alte cuvinte, ele sunt atrase de celulele unei anumite grupe de sange.

Cuvantul “lectina” vine din latinescul “alegere” (a alege), ceea ce corespunde tocmai trasaturii esentiale a acestor proteine, aceea de a alege, in functie de grupa sangvina, celulele asupra carora vor actiona, determinandu-le sa se aglutineze. In aceasta situatie se pot afla globulele albe sau rosii, celulele sistemului digestiv, ale pancreasului, ale rinichilor, ale ficatului etc.

Dar primele celule pe care le intalnesc lectinele sunt cele ale sistemului digestiv. Lectinele din alimente pot actiona asupra diferitelor aspecte ale digestiei. Astfel, ele pot dezactiva anumite enizime digestive, afectand peretii intestinali si avand asfel un efect nefast asupra absorbtiei substantelor nutritive. Aceasta poate duce la patrunderea in sistemul circulator al organismului a unor substante care in mod normal ar trebui sa ramana in intestine. Situatia asfel creata poarta numele de “permeabilitate intestinala”. In momentul in care peretele intestinului se subtiaza, rolul sau de bariera este diminuat, iar bacteriile, antigenele alimentare care pot provoca reactii de tip alergic si toxinele trec cu usurinta in circuitul sangvin. Inflamarea articulatiilor, poliartrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta sunt toate legate de permeabilitatea intestinala.

S-a descoperit ca 5-10 % din lectinele prezente in alimente pot trece in sange raspandindu-se astfel in tot organismul, unde pot provoca reactii inflamatorii precum artrita sau alergiile, pot perturba functionarea tiroidei, secretia de insulina sau pot influenta functionarea sistemului nervos, a ficatului sau a rinichilor.

Principalul motiv pentru care trebuie evitate anumite alimente in regimul specific unei grupe sangvine este prezenta lectinelor. Un  al doilea motiv il constituie efectul pe care un aliment il poate avea asupra unei probleme de sanatate care apare la anumite grupe de sange (De exemplu, grupa A manifesta o incidenta mai ridicata a bolilor cardiovasculare asociata cu o crestere a nivelului de colesterol. O masura de protectie este inlocuirea untului cu uleiul de masline care are efecte benefice, ajutand la scaderea colesterolului). Al treilea motiv pentru care trebuie sa evitam un aliment tine de alcatuirea noastra interna, adica de individualitatea noastra biochimica determinata de grupa de sange, care ne indica ce alimente sau familie de alimente trebuie evitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *