Diete

Laptele total degresat, cea mai buna alegere

Laptele este alimentul perfect… pentru bebelusi; laptele mamei, bineinteles. Exista peste 4300 de specii de mamifere pe fata pamantului, iar laptele fiecarui mamifer este in mod precis conceput si adaptat pentru puii sai.

 

 

Tot mai multe argumente vin sa sutina ideea ca laptele de vaca nu ar trebui sa fie dat sugarilor. Colegiul Medicilor Pediatri din SUA nu mai recomanda lapte de proveninenta animala pentru copiii sub un an. Motivele? Problemele legate de absorbtia fierului, alergiile, colicele, eczemele, congestiile nazale si bronsice.

 

 

In ceea ce priveste adultii, timp de ani de zile, am fost educati si informati ca laptele integral este indispensabil sanatatii. Poate pana acum 20-30 de ani, cand nu existau atatea alimente la dispozitie. Nu trebuie insa sa pierdem din vedere faptul ca omul de rand consuma prea multe grasimi, prea mult colesterol, prea multe proteine si prea putine fibre alimentare. Din punctul de vedere al continutului caloric, laptele integral contine 50 % grasimi (majoritatea fiind grasimi saturate, daunatoare) si 20 % proteine. Un pahar de lapte integral contine aceeasi cantitate de colesterol ca si 100 g de friptura. In plus, laptele nu contine deloc fibre alimentare. De aceea, consumul de lapte nu face decat sa impovareze si mai mult un sistem metabolic si asa suprasolicitat.

 

 

Laptele partial degresat reprezinta un progres fata de laptele integral, dar nu chiar asa de mare cum pare la prima vedere. Continutul de 2 % grasime al acestui lapte este calculate din greutatea sa, nu din totalul caloriilor. Astfel, din punctul de vedere al greutatii, laptele partial degresat contine 87 % apa si 2 % grasime. Restul sunt proteine si glucide.

 

 

Din punct de vedere al continutului caloric insa, un pahar de lapte partial degresat contine 30 % grasimi. Sigur ca aceasta este un procent mai bun decat cel al laptelui integral, dar inca nu suficient de scazut. Laptele total degresat este cea mai buna alegere pentru cei care doresc totusi sa consume lapte. Acesta nu contine deloc grasime si contine doar urme de colesterol, patrand in acelasi timp toate celelalte substante nutritive.

 

 

Dar calciul? Nu este laptele cea mai buna sursa de calciu? Este adevarat ca laptele este bogat in calciu, insa, inainte de a alege sa consumati lapte, va invitam sa cantariti intre avantajul unui continut crescut in calciu si cateva dintre dezavantajele majore ale laptelui:

 

 

Incidenta bolii coronariene este mult mai mare in tarile in care se consuma mult lapte decat in cele in care laptele nu este un aliment obisnuit pentru adulti. Laptele integral, prin continutul sau crescut in grasimi saturate si colesterol, contribuie la aparitia bolilor de inima.
–    Tarile cu cel mai ridicat consum de produse lactate au cea mai mare rata a osteoporozei. Aceasta boala este foarte rar intalnita in tarile consumatoare de produse lactate. Asadar, in loc sa protejeze impotriva osteoporozei, consumul zilnic de lactate poate contribui, de fapt, la demineralizarea oaselor. Acest lucru, aparent paradoxal (avand in vedere continutul crescut de calciu al laptelui), se explica prin faptul ca organismul pierde calciul, incercand sa metabolizeze excesul de proteine adus de lapte si derivatele sale.

 

 

–    Compozitia laptelui variaza foarte mult de la o specie animala la alta, depinzand de viteza de crestere a puilor speciei respective. Copilul se dezvolta mult mai lent decat orice animal, iar compozitia laptelui uman oglindeste aceasta deosebire fundamentala. Unele studii au aratat ca explicatia maturizarii accelerate ce se poate observa la copiii de astazi trebuie cautata in prezenta generoasa a laptelui altor specii animale in alimentatia acestora.

 

 

–    Dupa intarcare, foarte multi copii dezvolta intoleranta la lactoza mai (incapacitatea de a digera acest zahar din lapte). Aceasta se manifesta prin balonari, crampe abdominale si diaree. 75 % din negri si asiatici sunt afectati de aceasta tulburare, precum si o buna parte din albi.

 

 

–    Laptele este si cel mai implicat aliment in aparitia alergiilor. Prin digestia laptelui de vaca se pun in libertate peste 100 de alergeni (substante raspunzatoare de declansarea reactiilor alergice). Multi dintre cei care sufera de afectiuni legate de functionarea sistemului imun – cum ar fi astmul, artrita reumatoida sau febra de fan – se simt mai bine dupa ce inceteaza sa mai consume lapte.

 

 

–    Laptele este o cauza obisnuita de constipatie.

 

 

–    Prin lapte se pot transmite diverse boli, daca nu este sterilizat (pasteurizarea nu este totdeuna suficienta; laptele trebuie fiert). De asemenea, uneori laptele contine urme de antibiotice si hormoni cu care se suplimenteaza hrana vacilor.

 

 

Din ce in ce mai multe persoane preocupate de sanatatea lor aleg alte surse de calciu: cereale, legume si zarzavaturi si, la nevoie, suplimente de calciu. Sa intelegem de aici ca adultii nu au nevoie de lapte? Multe persoane adulte traiesc si raman sanatoase pana la adanci batraneti fara sa bea lapte sau sa foloseasca alte produse lactate. Daca se foloseste, laptele ar trebui consumat intr-o forma degresata, de preferinta in cantitati mici, ca adaos la prepararea alimentelor sau cu cerealele de la micul dejun.

 

 

 

Mai ganditi-va la un lucru: in afara gradinilor zoologice, nici un mamifer nu consuma laptele altei specii si, o data intarcat, nici un mamifer nu mai bea lapte. Omul este singura exceptie. Laptele oricarei creaturi este un aliment sanatos numai pentru ei.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *