In vizor

LA VÂNĂTOARE DE PUTOARE cu autolaboratorul. Au venit cei de la APM Bacău, că pe cei de la APM Cluj nu-i mai crede nimeni

Un autolaborator din dotarea APM Bacău, că pe ăștia numiți politic de la Cluj, nu-i mai creditează nimeni, monitorizează calitatea aerului la Cluj-Napoca. Depozitul de dejecții Transavia Rediu și CMID sunt sub supraveghere. Avem și noi o rugăminte: dacă tot treceți pe lângă muntele de deșeuri al lui Pandelică, pensionarul de lux al lui Boc, monitorizați și pe acolo. În Cluj-Napoca pute constant încă din 2010, cu un vârf de sarcină majoră în perioada 2020 – 2022, când Pantelică și RADP Cluj-Napoca descărcau în rampa CMID, fără sortare, zeci de mii de tone de deșeuri nesortate.

Începând de joi, 9 septembrie, autolaboratorul pentru monitorizarea calității aerului, aflat în dotarea Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, face măsurători în Municipiul Cluj-Napoca, alăturându-se echipamentelor existente la Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, pentru acoperirea unei arii mai largi de monitorizare a poluanților, din zona depozitului de dejecții Transavia Rediu, în care au fost înregistrate depășiri ale concentrației maxim admise, de amoniac și hidrogen sulfurat.

”Ca urmare a sesizărilor cetățenilor din Municipiul Cluj-Napoca, privind disconfortul olfactiv, am decis să trimit la Cluj autolaboratorul aflat în dotarea APM Bacău, mai ales că după repetarea evaluării concentrațiilor s-au înregistrat depășiri la amoniac și hidrogen sulfurat. Echipamentul mobil va monitoriza oxizi de azot, oxizi de sulf, monoxid de carbon, compusi organici volatili, particule PM2,5/ PM10, iar cu ajutorul ministatiei meteo pe care o include va putea măsura direcția și viteza vântului, presiunea și temperatura aerului, umiditatea și radiația solară”, a spus Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru.

La primele determinări efectuate la depozitul de dejecții Transavia Rediu, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor și terenul agricol de lângă ferma vegetală nu au ieșit în evidență depășiri ale concentrației maxim admise pentru probele de scurtă durată la amoniac.

”Repetându-se evaluarea concentrațiilor de amoniac și hidrogen sulfurat, dar pentru probe medii zilnice, analiza a scos în evidență depășirea concentrației maxim admise pentru amoniac (0.14 mg/m3 față de 0.1 mg/m3). În prezent continuă procesul de monitorizare, atât la Transavia Rediu, cât și la CMID, iar începând de azi, vom acoperi o zonă mai largă de monitorizare a poluanților ce pot fi responsabili de prezenta mirosului, cu ajutorul autolaboratorului”, subliniază Corina Lupu, directorul Direcției Generale Monitorizare a ANPM.