Politica

Rafila: A trebuit să corectăm forma inaplicabilă a Planului Național de Cancer. Toată lumea lucrează acum la normele tehnice

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că a trebuit să fie corectată forma inaplicabilă a Planul Național de Combatere a Cancerului pe care a găsit-o inițial și că mulți dintre specialiștii care au lucrat la aceasta, inclusiv chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu, sunt angrenați în elaborarea normelor tehnice.

”În momentul în care am putut să facem o modificare prin ordonanță, la care a existat o opoziție serioasă, deși nu am înțeles de ce, Planul Național de Cancer a devenit operațional, iar pacienții au început să aibă acces la servicii medicale la care nu aveau acces înainte, cum ar fi, de exemplu, radioterapia avansată, stereotaxia, medicina personalizată.

Culmea este că acele persoane care spuneau că este nevoie de medicină personalizată și prin modificarea legislativă am permis finanțarea acesteia, au fost cei care s-au opus.

Eu nu vreau să intru într-o teorie a conspirației, dar, în mod evident, forma inaplicabilă a planului de cancer pe care au găsit-o inițial a trebuit să o corectăm.

De atunci au fost nu numai o ordonanță, ci și trei HG care au operaționalizat.

Mă bucur acum că toată lumea, toți specialiștii, inclusiv unii care au lucrat la forma inițială, respectiv profesorul Achimaș – Cadariu, lucrează pentru norme tehnice care să creeze rețelele de asistență medicală”, a declarat Rafila la Marius Tucă Show de pe Gândul.ro.