In vizor

La TREI ANI de când colectarea selectivă a gunoaielor a devenit lege inoperabilă, Primăria anunță o „campanie de conștientizare” privind sortarea deșeurilor pe fracții

În 1 iulie 2019, adică exact cu 3 ani în urmă, în municipiul Cluj-Napoca selecția deșeurilor pe 4 fracții devenea lege printr-o hotărâre locală. Însă legea a rămas inoperabilă: clujenii care locuiesc la case recunosc că nu au mai primit saci menajeri pentru sortarea gunoaielor (cu excepția debutului campaniei de selecție a deșeurilor din iulie 2019). Mai mult, așa-numita „campanie de conștientizare” merită a fi desfășurată mai degrabă în rândul angajaților din cele două companii de salubritate, SC Bratner Vereș SA și SC Rosal Grup SA Cluj-Napoca, tocmai pentru a face programul funcțional. 

Autoritățile locale anunță „organizarea unei noi serii de întâlniri de conștientizare a populației cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor, în vederea reducerii depozitării deșeurilor și a atingerii țintelor de colectare separată a deșeurilor reciclabile (hârtie/carton, plastic, metal și sticlă) din deșeurile muncipale.

La aceste întâlniri sunt invitați reprezentanți ai asociațiilor de proprietari/locatari (administratori/președinți) și ai firmelor de administrare imobile”, informează reprezentanții administrației locale la împlinirea a fix trei ani de la demararea proiectului. 

Problema gunoaielor – o temă nerezolvată de autorități

Din păcate, colectarea selectivă a deșeurilor a rămas, chiar și la trei ani distanță, o problemă nerezolvată de autorități, prea puțin funcțională. 

Campaniile de conștientizare au fost realizate după intrarea în vigoare a hotărârii privind selecția gunoaielor pe 4 fracții. Drept dovadă că educația în acest sens – de protecție a mediului și selectare a deșeurilor – continuă să fie una precară stă tocmai faptul că administrația clujeană locală organizează o nouă rundă a campaniei de conștientizare privind importanța sortării corecte a deșeurilor. 

După cum am semnalat deja, clujenii care locuiesc la case nu au mai primit așa-numiții „saci personalizați” pentru sortarea deșeurilor. 

Iar sacii menajeri cu deșeurile sortate pe fracții nu mai sunt preluați din fața porții, clujenii fiind nevoiți să pună sacii menajeri la grămadă în tomberoane. Doar în acest caz tomberoanele sunt golite de firmele de salubritate. 

Dincolo de proiectul Primăriei de instalare a punctelor gospodărești subterane pentru deșeuri pe 4 fracții, rampele clandestine continuă să se înmulțească. 

A recunoscut-o chiar Marcel Bondțidean, șeful Poliției locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca: 

„Sunt foarte mulți cetățeni, din păcate, care nu respectă normele și ale căror acțiuni afectează calitatea vieții clujenilor”, a declarat Bonțidean Marcel la un post de radio local.

Potrivit acestuia, peste 680 de rampe clandestine de gunoi au fost depistate doar în acest an.

CITEȘTE ȘI: Primăria va obliga cetățenii să colecteze gunoiul pe 4 fracții, în saci personalizaţi. Vorbim de o afacere de minim 30 mil. lei, pentru „gunoierii” municipalității, pe spinarea cetățenilor 

Context

Proiectul colectării selective a gunoaielor ar fi trebuit să fie implementat chiar din ianuarie 2019, atunci când a fost amânată aplicarea OUG 74/2018 privind deșeurile selective, până la 1 iulie 2019.

Informarea privind colectarea selectivă a deșeurilor era publicată de Primăria Cluj-Napoca cu mai puțin de o lună înainte de aplicarea legii: abia în iunie 2019.

Prin urmare, nu are rost să mai discutăm despre educația lipsă în privința sortării deșeurilor în condițiile în care informarea publicului a fost deficitară, iar așa-numitele „campanii de conștientizare” sunt efectuate la 3 ani distanță. 

Detalii AICI

Chiar „plătești cât arunci”?

Câți cetățeni onești din municipiul Cluj-Napoca știu că din 1 iulie 2019 sunt nevoiți să aibă în propria locuință 4 coșuri de gunoi: pentru deșeuri menajere, pentru plastic și metal, pentru sticlă și pentru hârtie și carton? Sau că recipientele din plastic trebuie spălate înainte să le aruncăm în coș? 

Sancțiuni pentru nerespectarea colectării selective:

persoane fizice: 1.000 – 2.000 lei.

persoane juridice: 20.000 – 40.000 lei

HCL nr. 393/23.04.2019

Colectarea deșeurilor – pe mai mulți bani, dar ineficient

„Creșterea tarifelor propuse, de la 7,18 lei/pers cu TVA, (tarif  aprobat prin HCL 1026/2017), la 9,88 lei/pers cu TVA, respectiv de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc la agenții economic se datorează:

Creșterii consumului de combustibil, respectiv a celui de lubrefianți și piese de schimb, datorită creșterii frecvenței de colectare cauzată de necesitatea introducerii colectării pe 4 fracții. 

Creșterii cheltuielilor materiale datorită necesității dotării punctelor gospodărești cu pubele/containere.

Creșterii cheltuielilor cu munca vie datorită modificărilor legislative care prevăd salariul minim pe economie și a necesarului de personal cauzat de mărirea frecvenței de colectare”, se arată în referatul HCL aprobat de către consilierii locali în data de 23 04 2019.

CITEȘTE ȘI: Voi selectați, Voi plătiți taxe, Voi sunteți buni de amenzi. De ce clujenii vor plăti din buzunar eșecul colectării selective? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *