In vizor

La presiunea opiniei publice, Boc cere ca “Școala Ardeleană” să revină la forma inițială, cea care exista în proiectul iniţial şi care a fost vandalizată din motive pe care aşteptăm să le cunoaştem. De asemenea, în pofida “lipsei de autorizaţie”, bustul lui Racoviță, va fi reamplasat pe Kogălniceanu

Scris de 781

La un pas de resuscitarea unui scandal interetnic, când deja au reînceput să se reactiveze “vătriştii” şi să se întrebe dacă vandalizările statuilor de pe Kogălniceanu au fost operate din prostie, sau din etnie, Primarul Emil Boc, aşa, din zvâcnetul muşchişorilor lui, cere ca “Şcoala Ardeleană” să revină la forma inițială, uar bustul lui Racoviță să fie reamplasat pe Kogălniceanu.

“Am solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar “Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea strazii Kogălniceanu. De asemenea, am solicitat reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona liceului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a lui Emil Racoviță. După realizarea noii statui, bustul actual al lui Emil Racoviță va fi mutat în interiorul liceului. Cer proiectantului din cadrul acestui concurs de soluții (ca de altfel tuturor proiectanților câștigători ai concursurilor de soluții cu privire la spații publice) precum și Comisiei de Monumente să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică”.

Aha, acuma cere.

Dar, totuşi, ni se explică cine a decis să nu se respecte proiectul aprobat, cel în care, aşa cum arăta Ziar de Cluj în materialul: Se întreba Ziar de Cluj: ”A existat şi o soluție care să includă platforma postament originală?” Macalik: “Da, TOATE, INCLUSIV proiectul nostru câştigător!” Și-atunci, de ce v-ați bătut joc de statuie?” – exista soclu fix cu oaza de verdeaţă originară?

CITEŞTE: Poate suntem noi chiori, dar ”Școala Ardeleană” este pe un soclu, chiar mai mare decât cel original, în planșa proiectului original!

Şi cum se reampleasează statuia savantului Emil Racoviţă despre care după cum arătam în articolul “Ne întrebăm cum ar fi reacționat arhitecții care au vandalizat trei statui pe pietonala Kogălniceanu (străzi adiacente), dacă era ”descălecată”, din motive de ”nou” ”integrativ urban” și ”cool” statuia lu Mathias Rex”, un penibil individ, pe nume Pop, de la comisia de bla-bla-bla monumente, a avut o ieşire lipsită de bun simț (mai ales prin asocierea ”piticului de grădină” cu imaginea marelui savant Emil Racoviță – de la el, un pigmeu de grădină), cu privire la lipsa de autorizație a montării inițiale a statuii lui Emil Racoviță, dată jos și dosită?

Sau ţine loc voinţa politică a lui Boc de autorizaţie, sau a intervenit, după atâţia ani, prescripţia şi se poate pune în legalitate, fără să mai fie nevoie de glumiţe de pitic de comisie de monumente? Că numai un pitic de comisie de monumente putea permite toate abominaţiile de urbanism de cumetrie care s-au întâmplat în ultimii 20 de ani în centrul istoric al Clujului!

ACum Boc ne vorbeşte despre “dimensiunea multiculturală a orașului nostru” și-i roagă pe toţi “să contribuie, prin deciziile lor, la promovarea valorilor care susțin unitatea și nu dezbinarea în comunitatea noastră”.

Dar cânde a scos pe gură porumbelul “inspirat” al comparaţiei statuii lui Maniu cu “o conductă” – acesta fiind motivul vandalizării statuii acestuia şi când dădea vina pe “cei care au tăiat pânza şi au făcut fotografii”, nu pe imbecilii săi care trebuiau să verifice să nu se întâmple vandalizarea, unde era “promovarea valorilor”?

Şi, apropos, măi Măeiestrică, de acesată “promovare a valorilor”, când ai de gând să dai dispoziţie să se mute pubelele de gunoi de sub placa comemorativă a lui Vaida Voevod?

CITEŞTE: RESPECTUL unui pitic politic față de urbea care l-a adoptat: ”O efigie în memoria marelui om de stat Alexandru Vaida-Voevod, o coroană cu tricolor și trei tomberoane de gunoi de toată frumusețea, în semn de respect pentru istoria națională”

PS: Pentru a înţelege ce anume se mănâncă în propoziţii cu polonicul cel mare, trebuie să ştiţi că toate autorizațiile din centru sunt însoțite de avizul de la monumente. În avizul de la monumente este prevazut foarte clar modul în care se lucrează cu zona protejată (monumente). Inclusiv în caietele de sarcini sunt prevazute modul de conservare/relocare temporară a monumentelor. Toate făcându-se cu avizul/acordul Direcției de Cultură. De asemenea, deşi suntem obişnuiţi să dăm ca în fasole în bietul nostru primar, Emil Boc (dar ştie el de ce, că sunt oamenii lui cei care fac boacăne şi nu sunt pedepsiţi pe măsură), conform legii, dispozițiile de șantier sunt date exclusiv de arhitect. Acel arhitect care a trebuit să dea de vreo două ori concursul ca să-şi ia “5”-ul de trecere şi al cărui tată a fost angajat “consiliere” de penalui Adrian Gurzău, la penala afacere Transilvania Smart City, a penalei Elena Udrea.

Ei bine, chiar am vrea să vedem toate aceste avize şi dispoziţii. Încă nu le-am primit nici măcar pe cele cerute municipalităţii, în temeiul Legii 544, cu privire la vandalizarea statuii lui Iuliu Maniu.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 2 hours Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 13 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 15 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 17 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 20 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 20 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 22 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 23 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 23 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 23 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 24 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
Citește și...
In vizor

ŢARĂ, CAUT OSTAŞI

Ți-ai dorit toată viața să porți uniformă, deși se calcă greu? Visul e mai aproape […]

Recomandările redacției