Vocea ta

Boc cu curu-n două luntri care o iau rapid fiecare pe bufurcaţia sa şi apa-i rece la şezut

Scris de 513

Szakats Istvan

Circul media al poziționărilor, repoziționărilor și a subpoziționărilor, iscat în jurul statuii Școlii Ardelene a arătat și la dezbaterea de duminică pe temă, că falia dintre corifeii filocraților naționaliști oldschool și cei ai tehnocraților marketiști newschool e pe evazate la Cluj. Categoriile astea două sunt ele fluctuante și fuzzy, dar înțeleți ideea. Deci.

În contextul schițat, problema lui Boc este că el de fapt are nevoie de sprijinul ambelor tabere, deci și a filocraților naționaliști oldschool și și a tehnocraților marketiști newschoolși reușind până acum să facă o echilibristică admirabilă între ele, de tip “momește și prostețe”, ani de zile.

Baiul însă e că așa cum cele două tabere se tot distanțează, Boc e nevoit să performeze un din ce în ce mai evazat Epic Split – stil Van Damme cu camioanele.

Dar în acest șpagat el de fapt pierde suporți, și rămâne din ce în ce mai instabil pe fiecare dintre tabere. Ghinion, primarul trebuie să intre în modul de damage control.

Conform cutumei, asta înseamnă două lucruri: Boc dispare în spatele lui “să decidă specialiștii” până se liniștesc apele, și între timp se bagă-n ceață spațiul discursiv cu niște fumigene rozosine în presă – poate vă mai amintiți de faza cu articolele reîncălzite “Calitatea vieții la Cluj. Banca Mondială: clasamentul celor mai bune orașe în care să stai” din 13 septembrie 2022, la o zi după mini-cataclizma “actualizării” prețului la “metrou”. Dar acum e mai complicat.

De la mantra-ul cu “osă decidă specialiștii”, tehnocrații de obicei se așază liniștiți pă locurile lor. Doar că în ultimul an, încrederea lor în primar și primărie s-a subțiat de fail-uri precum Opera sau Parcul Ștefan cel Mare, proiecte care se târăsc și azi, stânjenitor, și se potențează până la penibil în formă continuată.

Uitându-ne la cealaltă tabără, vom remaeca că în ultimele zile filonul protocronist-legionar a alimentat serios cu lemne ghezeșul Făclia-NapocaNews-ActiveNews pe cazul soclului. Abruptețea cu care s-au mobilizat arată că Vulturii Sarmisegetuzăi nu prea se simt la înălțime.

O soluție gordiană din partea primarului i-ar mai liniști pe aceștia, dar i-ar inerva pe tehnocrații care vor rațiune, decizii documentate și paper trail – mai ales acum că au ajuns pe masă și niște argumente.

Pe raționaliști o intervenție înceată i-ar liniști – dar trecerea timpului i-ar tura atunci pe naționaliști. Așa că nicicum nu e bine. În prinsoarea creată, că face că nu face, încrederea în Boc e erodată în cel puțin una dintre tabere, iar primarul rămâne din ce în ce mai izolat.

Care e ieșirea? Cu ce poți să vii în fața cetățenilor pe care i-ai făcut “isterici”, și care asistă acum la metamorfoza unui proiect la Operă “finalizat în 31 decembrie”, redeschis în șantier trei luni mai târziu? Cu nimic.

În acest moment nu cetățenii contează. Le vine și lor rândul, conform tradiției costeficienței politice, în ultima lună dinainte de alegeri. Ce contează acum, e dezevazarea taberelor, pentru a mai reduce tensiunea teribilă din șpagat.

Primarul, la mutare.

PS: Şi a mutat: se revine la soclul iniţial al „Şcolii Ardelene”, se repune bustul lui Emil Racoviţă pe vechiul amplasament.

Ura şi la gară!ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 10 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 10 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 10 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 11 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 11 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 12 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 13 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 14 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 15 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 15 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

Recomandările redacției
TOP CITITE