Anchete

Discutia despre putoare se muta spre TRANSAVIA, care tace. Supercom iese tot mai tare la comunicare, fiindca si-a demonstrat nevinovatia. Autoritatile fac pe ele de frica, din cauza de Ucu Rus

Ziar de Cluj a fost prima publicatie care a anuntat in exclusivitate saptamana trecuta ca, in cazul putorii pestilentiale ce a invadat intreg orasul Cluj-Napoca, este foarte posibil sa ne uitam gresit la Supercom ca fiind firma vinovata, si ca sunt multe elemente care concura la suspiciunea rezonabila ca duhoarea provine de la fermele din zona Aiton ale gigantului Transavia, condus de milionarul albaiulian Ioan Popa, unul din protejatii lui Ioan Rus, seful Grupului de la Cluj.

Supercom „s-a scos” magistral aducand dovezi tehnice ca nu e de vina si prezentand analize emise de un laborator specializat in acest sens. La nivel de Agentia de Protectie a Mediului, exista deja formata o parere, ca putoarea provine de la Transavia, dar fiind o institutie puternic politizata, sefilor de la APM le e frica sa caraie, adica le e frica de Ucu Rus. Comunicatul de mai jos al Supercom, foarte pervers facut, aparent neutru, ne indica subtil si ce s-a intamplat la Transavia:

În ceea ce privește administratorul fermei de pui care a depozitat și împrăștiat îngrășământul natural pe terenuri, conform avizelor şi contractelor în desfășurare și care le-a îngropat prin ararea terenurilor după împrăștiere, acesta a pus la dispoziția autorităților documentațiile proceselor tehnologice și a cooperat în efectuarea de măsurători. În cadrul analizelor de aer efectuate de către Agenția de Protecția Mediului, nu s-au constatat nici în acest caz niveluri ridicate, peste limitele admise de hidrogen sulfurat. (comunicat Supercom, 5 septembrie 2023)

Tehnic, asa e, ne-au incredintat sursele noastre din APM, alea care nu fac pe ele de frica lui Ucu Rus. Transavia e acoperita de avize pana peste cap si cu greu poate fi banuita de lipsa de legalitate, dar adevarul e ca pe terenurile detinute de Transavia in zona Aiton (peste 100 de hectare) sunt sute de tone de gainat imprastiate, chiar daca acoperite de substante de neutralizare. Fiind foarte cald si avand ghinionul unor curenti de aer ghidusi, duhoarea de gainat de la Transavia a ajuns repede in Cluj. Ca sa nu mai zicem de pamanturile pe care Transavia le are in zona Gilau, caci si inspre Floresti s-a simtit mirosul de gainat.

Bun, Supercom nu e de vina pentru miros, Transavia e de vina, dar e acoperita de acte. Pai, si ce facem aici? De ce nu vine APM sa zica clar cine e de vina, chiar daca exista acte? De ce nu isi asuma Transavia o pozitie oficiala, asa cum ar trebui din partea unei companii ce e lider in industrie?

Pana una alta, sa ne aducem aminte cum a facut rost Transavia de pamanturile din Aiton, unde la acea vreme era un primar pesedist si unde pana si fostul prefect Vuscan, trimis la inaintare de Ucu Rus, se transformase in agent imobiliar presandu-i pe proprietari sa accepte ofertele milionarului Ioan Popa.

Clujul a putit din nou dupa ce ploile au trecut. Nu ar fi timpul pentru niste transparenta? Asteptam cu interes rezultatele autolaboratorului facute in zona Transavia.

 

„Comunicat de presă Supercom

Urmare a situației privind mirosurile apărute în ultima perioadă, atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în împrejurimi, prefectul județului Cluj, doamna Irina Munteanu a convocat în cursul zilei de ieri, 4 septembrie, o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor autorităților care au competențe în domeniu, urmare a verificărilor din teren.

În baza sesizărilor privind mirosurile, primite începând din 25-26 august, de la locuitorii cartierelor Mărăști, Dezmir, Gheorghieni și Someșeni, au avut loc în repetate rânduri controale de specialitate. Agenția de Protecția Mediului Cluj, alături de Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean, cu Direcția de Sănătate Publică a județului, cu reprezentanții Consiliului Județean și împreună cu cei ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) au inspectat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), nedepistându-se depășiri ale nivelului maxim admis de hidrogen sulfurat (H2S).

Ulterior împrăștierii, în perioada 28-29 august, cu îngrășământ de la o fermă de pui pe o serie de terenuri de pe raza comunei Aiton, instituțiile cu atribuții în domeniu, în baza sesizărilor primite, au demarat şi în această zonă verificări în teren.

De asemenea, s-a organizat o celulă de criză care să analizeze cele 2 situații în regim de urgență. În urma verificărilor efectuate sâmbătă, 2 septembrie, la CMID nu s-au constatat depășiri ale nivelului admis de hidrogen sulfurat (H2S).

În ceea ce privește administratorul fermei de pui care a depozitat și împrăștiat îngrășământul natural pe terenuri, conform avizelor şi contractelor în desfășurare și care le-a îngropat prin ararea terenurilor după împrăștiere, acesta a pus la dispoziția autorităților documentațiile proceselor tehnologice și a cooperat în efectuarea de măsurători. În cadrul analizelor de aer efectuate de către Agenția de Protecția Mediului, nu s-au constatat nici în acest caz niveluri ridicate, peste limitele admise de hidrogen sulfurat.

În cursul dimineții zilei de 3 septembrie, Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Cluj a efectuat prelevări pentru analize de la adâncimi diferite ale solului, urmând ca în câteva zile să fie finalizat buletinul de analiză. Sunt cooptate pentru contraexpertiză atât Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean, cât și Direcția pentru Agricultură a județului, la fel şi Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj pentru analizarea mostrelor de îngrășământ natural, în vederea stabilirii respectării procedurii de biosterilizare a dejecțiilor în prealabil de a fi împrăștiate. Totodată autoritățile au făcut solicitări către Centrul Meteorologic Transilvania Nord în vederea analizării traseelor curenților de aer pentru depistarea surselor de mirosuri.

În completarea procedurilor de analiză desfășurate, Agenția de Protecția Mediului județeană a amplasat în cursul zilei de ieri o pompă de analize de aer pentru 24 de ore, în proximitatea terenului fertilizat cu îngrășământ provenit de la ferma de pui. De asemenea a solicitat în regim de urgență, deplasarea unui autolaborator al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind așteptat începând din cursul zilei de astăzi, în vederea analizării în mod extins a calității aerului din ambele zone potențial degajatoare de mirosuri.

Situația este monitorizată îndeaproape de către autoritățile de profil pentru identificarea cauzelor surselor de mirosuri, care au generat disconfortul olfactiv al comunităților din proximitate şi pentru stabilirea măsurilor care se impun urmare a rezultatelor cumulate ale tuturor testărilor.”.