Diete

La moda, tot felul de diete

Ne-am lasat cu totii, la un moment dat, sedusi de regimuri sau practici (care au primit de multe ori girul unei clinici sau al unui medic) menite sa slabim usor, rapid si definitiv. Si care duc, din nefericire, la punerea in pericol a sanatatii noastre.

Laudate de starurile schowbiz-ului sau de catre mass-media, si nu de spacialisti, ele ajuta cateodata sa slabim, insa efectul lor nu dureaza. Extenuare, oboseala, ingrasare brusca la cea mai mica abatere de la regim si, in plus, efectul “yoyo” sunt doar cateva din urmarile imediate. Iata o privire de ansamblu a catorva procedee si regimuri mereu la moda, insotite de unele opinii critice si argumente:

Regimul limitarii numarului de calorii. Prin el se controleaza strict aporturile calorice zilnice prin cantarirea alimentelor si suprimarea din alimentatie a celor care sunt mai bogate in calorii. Este un regim care provoaca deseori frustrari, iar cantarirea alimentelor dace ca viata sociala sa fie foarte dificila.

Echilibrul intre diferitele substante nutritive este mai mult sau mai putin respectat, dar surplusul de greutate nu are intotdeauna drept cauza excesele alimentare. Controlarea si suprimarea anumitor alimente, asa-zise bogate in calorii (cum sunt produsele care contin amidon), pot genera dezechilibre fiziologice. De exemplu, sub 1200 de calorii pe zi, se recomanda luarea de vitamine liposoluvile si de vitamine din complexul B.

Poate surveni si un fenomen de adaptare a organismului, astfel ca pierderea in greutate nu este intotdeauna concludenta in ciuda eforturilor sustinute. La fel, senzatia de foame aferenta restrictionarii calorice este greu de indurat si duce la ingrasarea sistematica din momentul opririi regimului.

Dieta weight-watchers combina un regim hipocaloric cu un ajutor psihologic. Controlul greutatii, care se face saptamanal, este insotit de sedinte regulate de autocritica, moderate de fosti “obezi”. Metoda de regim prezinta interes deoarece sprijinul psihologic si planul de mentinere ulterior slabirii, la fel ca cele cateva exercitii de gimnastica propuse, sunt avantaje de loc de neglijat.

Dar regimul prezinta aceleasi inconveniente intalnite in regimul limitarii caloriilor (cantarirea alimentelor…) si nu este individualizat: toti barbatii, fara exceptie, trebuie sa tina un regim de 1500 calorii si toate femeile au voie maxim 1200 calorii. In plus, metoda se bazeaza prea mult pe culpabilizarea celui vinovat de luarea in greutate, putand avea ca reactie secundara o stare de depresie si respingerea regimului.

Regimul Mayo nu are nici o legatura cu celebra clinica cu acelasi nume din Statele Unite. Este vorba despre un regim foarte strict de reducere a caloriilor (mai putin de 800 de calorii pe zi!), cu meniuri rigide si impuse.

La fel ca toate regimurile “standard”, nepersonalizate, nu face nici o analiza a comportamentului alimentar spontan, iar luarea in greutate dupa oprirea regimului este inevitabila. Oricum, acest regim este hipocaloric si provoaca oboseala si numeroase carente (calciu, vitaminele C si B etc.). In plus, cei care au tulburari de metabolism din cauza colesterolului trebuie sa aiba grija: meniurile contin pana la 6 oua pe zi!

Dieta Scardale este un regim ce trebuie urmat cel putin doua saptamani cu regimuri impuse, dar fara nici o grasime. Nu se indica nici o cantitate, ceea ce ne poate face sa nu-l respectam cu strictete. Multe carente de vitamine liposolubile (A,D.E. si K) si de calciu, absenta unei educatii nutritionale, extenuare, cateva kilograme pierdute, dar recastigate in scurt timp… Este mai bine sa-l evitam!

Regimul anti-lichid presupune o restrictie hidrica, avand drept consecinta aporturi calorice necontrolate. Aceasta metoda se bazeaza pe faptul ca actiunea de a bea intensifica tranzitul intestinal, provocand astfel senzatia de foame. Riscurile asociate unei astfel de practice sunt foarte grave (desi alimentele contin, in mod natural apa, aport care s-ar putea dovedi satisfacator): acumularea reziduurilor toxice, tulburari renale, probleme cardiace, oboseala… sunt cele mai importante. Pierdereaa in greutate se datoreaza doar deshidratarii celulare. Acest “regim” nu este recomandat, fiind absurd si neintemeiat.

Regimul mesei unice este o practica din ce in ce mai raspandita, dar care dezechilibreaza repartitia zilnica. Bineinteles ca, intr-o prima faza, poate impiedica mobilizarea grasimilor de rezerva, dar intr-o a doua faza, dupa ce organismul s-a adaptat la noile conditii, va favoriza o noua luare in greutate prin formarea de rezerve adipoase.

De fapt, pentru a compensa “golul” creat prin sarirea uneia sau a mai multor mese de peste zi, organismul se va adapta si va provoca intensificarea lipogenezei, asigurandu-si astfel suficiente rezerve. Adaptarea calitativa si cantitativa se va face la masa urmatoare in mod involuntar…

Regimul Zen sau macrobiotic sunt doua diete destul de apropiate conceptual. Favorizeaza produsele numite “biologice” si trebuie sa provoace “stimularea” la nivel fizic si mai ales psihic.

Se bazeaza pe conceptul chinezesc de ying si yamg si indica o alimentatie compusa in proportie de 80 % din cereale (chiar 90-95 % orez pentru adeptii metodei Zen), 20 % legume proaspete si ceai din belsug. Provocand carente mai ales de proteine, calciu si fier, ele dau senzatia de oboseala si produc tulburari digestive severe, impiedicand desfasurarea unei vieti active. Nu se potriveste mentalitatii occidentale…

Aceste regimuri, diete sau metode de slabire, si altele ca si ele, nu diminueaza numai masa grasa, ci, mult mai frecvent masa musculara si hidrica. Sunt sarace in proteine, produc carente grave de vitamine si saruri, cu prea putine calorii,  saruri minerale si vitamine.

Pentru a evita ce e mai rau, ideal ar fi sa slabim in mod natural, ascultand doar de corpul si de forma noastra fizica si psihica. Dar si mai bine ar fi sa nu ne mai ingrasam…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *