In vizor

La Floreşti se pune carul înaintea boilor. În timp ce locuitorii stau îngropaţi în gunoaie, primarul visează la săli polivalente şi aquapark-uri

Scris de 615

Terenul fostului poligon al MApN a ajuns, după ani buni de negocieri şi zeci de scrisori de corespondenţă între administraţia floreşteană şi minister, în domeniul public al comunei. În zona respectivă primăria Floreşti a anunţat recent că  doreşte să construiască un Centru Cultural, Bază Sportivă și de Agrement. Ultima dintre priorităţile comunei Floreşti pare a fi această investiţie, ţinând cont de faptul că în comună gunoiul nu este ridicat cu săptămânile, problema fiind departe de a avea rezolvare, drumurile de legătură cu municipiul Cluj-Napoca sunt departe de a fi realizate, iar ferma de pui este pe cale să îşi obţină autorizaţia integrată de mediu. În dorinţa unui nou mandat de primar, Horia Şulea le promite floreştenilor că vor avea, după modelul Clujului, o sală polivalentă, cinematograf, spaţii pentru practicarea sporturilor precum şi un aquapark. 

Terenul în suprafaţă de 8,8 hectare aflat în Floreşti şi utilizat ca poligon al armatei a fost transferat în administrarea comunei în octombrie anul trecut. Imediat ce a reuşit să obţină terenul, primarul Horia Şulea a iniţiat un concurs de idei în vederea exploatării fostului poligon. După trei luni de ascultat propunerile cetăţenilor, edilul a transmis presei un comunicat prin care anunţă cum va fi transformată zona într-un ansamblu ce va cuprinde o bază sportivă şi de agrement, precum şi o sală polivalentă. 
 

“Timp de mai bine de trei luni am ascultat propunerile floreștenilor, iar apoi specialiștii în proiectare au venit cu un Studiu Temă de Proiectare pentru Proiectul “Centrul Cultural, Bază Sportivă și de Agrement, Florești”, adică ceea ce se intenționează a se realiza pe terenul respectiv. S-au creionat astfel trei Subzone, două drumuri și un pasaj pietonal subteran”, a afirmat Horia Şulea. 

Subzona 1 va cuprinde un Centru Cultural ce va avea  o sală de spectacole de 800 de locuri, cinematograf, sală de conferinţe, de teatru dramatic, teatru muzical, sală concerte. Nu vor lipsi nici spaţiile comerciale, restaurant-terasă, un parc, suprafeţe gazonate precum şi un minihotel din moment ce  Floreştiul este un obiectiv turistic de top unde vizitatorii pot admira case între blocuri, ferme între case şi munţi de gunoaie pe străzi. 

După modelul Emil Boc, proiectul va avea în Subzona 2 o Sală Polivalentă de 1000 de locuri cu garaj subteran, un Aquapark, patinoar, pistă de role, bazin de înot acoperit, alei de promenadă, spaţii verzi. Dacă e să analizăm promisiunea colegului de partid a lui Horia Şulea, Emil Boc, dacă tot nu a reuşit la Cluj-Napoca să facă în 12 ani un aquapark, a acoperit bazinul mare de la ştrandul Sun cu un balon. E tot un fel de aquapark, în varianta Răchiţele. 

În cazul în care va fi finalizat proiectul propus trebuie urmărit cu mare atenţie cine vor fi angajaţii care se vor ocupa de administrarea acestei baze. Ziar de Cluj anticipează încă de pe acum că, în structurile noii societăţi  pe care o vor constitui sau probabil serviciul din primărie care se va ocupa de administrare se vor regăsi câţiva sinecurişti, după modelul Cluj Arena sau Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

În  Subzona 3 cu acces pietonal subteran și auto din Varianta Ocolitoare (drum care trebuia finalizat, potrivit promisiunilor din campania electorală, la 1 noiembrie)  va cuprinde o parcare, un parc de aventură, un parc de paintball, (zonă de depozitare/ închiriere echipament plus vestiare, grup sanitar, bufet, zonă de luptă de 1500 mp cu obstacole naturale și artificiale, zonă extinsă și îngrădită până la liziera pădurii).

“Se are în vedere joncțiunea străzilor SubCetate 1 cu SubCetate 2, precum și realizarea Variantei Ocolitoare SUD (Florești – Nod de Autostradă Gilău traseu pe partea de Sud), drum prevăzut în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a ZMC Cluj și în proiecția Primăriei Florești, drum ce va face la un moment dat joncțiunea cu Drumul de Legătură Sud (cel pe deasupra Polus Metro), investiție în curs de realizare. Legat de costuri, e prematur a discuta despre așa ceva, fără Proiectul Tehnic și devizele aferente. Absolut, avem o idee și legat de acest aspect. Oricum, valoarea exactă va fi dată de oferta câștigătoare a licitației pentru proiectare și execuție. În ceea ce privește finanțarea, aceasta va fi asigurată din bugetul propriu, din fonduri guvernamentale și din fonduri ale unor instituții europene. Va fi o investiție multianuală și eu sper ca anul acesta să putem deja demara primele lucrări efective”, a susţinut Horia Şulea.

 

Până la organizarea unei licitaţii privind desemnarea câştigătorului care va avea ocazia să realizeze visul edilului  Şulea, să mai pună nişte betoane  şi pe aşa puţinul spaţiu verde existent în comună, va mai trece cel puţin un an. Dacă nu vor fi contestaţii. Până atunci, priorităţile floreştenilor asupra cărora primăria ar trebui să se  focuseze rămân gunoaiele neridicate, lipsa unui drum de ocolire, mai multe locuri la creşă şi grădiniţă în comună. 

 

 

 

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  PSD îi cere lui Niculae Bădălău să demisioneze, după ce a fost reținut de procurorii DNA
 • Acum 2 hours General
  Corpul de control al ministrului Educației este la colegiul din Turda unde a predat fostul interlop Balibacea
 • Acum 3 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 3 hours Din oras
  URBANISMUL DE CUMETRIE DIN ”FUNĂRIA” LUI EMIL BOC: Investiția care a primit undă verde la urbanism în cartierul unde primarul OSĂ a decretat că autorizațiile se dau după 2026
 • Acum 3 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 17 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 22 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 23 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 24 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE