Politica

Liderii PNL Cluj susțin că nu i se vor alătura lui Tăriceanu în ALDE: „Nu e moral să încerci să distrugi Partidul Național Liberal după ce l-ai fondat!”

Scris de 491

Călin Popescu Tăriceanu le-a adresat foștilor colegi liberali, la finalul săptămânii trecute, o scrisoare deschisă, cu prilejul împlinirii a 27 de ani de la reînființarea PNL, scrisoare prin care le solicită foștilor săi colegi de partid să i se alăture în ALDE.

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, „interimara Raluca Turcan și ceilalți lideri din conducerea PNL au înroșit telefoanele organizațiilor teritoriale, în pofida vitregiilor meteorologice din ultimele două zile, pentru a se asigura că Tăriceanu nu își dublează apelul oficial și cu o serie de acțiuni subterane care să vizeze racolări”.

„Scrisoarea pe care Tăriceanu a adresat-o liberalilor reprezintă, potrivit unor surse de la vârful ALDE, un exercițiu de imagine prin care președintele Senatului vrea să pună la încercare rezistența PNL, în condițiile numeroaselor neînțelegeri interne. În fapt, Tăriceanu dorește să bată fierul cât e cald și să folosească din plin accederea ALDE la Palatul Victoria pentru a crește notorietatea grupării, pentru a atrage o serie de liberali nemulțumiți de spectrul opoziției. 

De-a lungul săptămânii trecute, Tăriceanu și-a îndemnat liderii să intensifice strategic, în toate luările de poziție oficiale, scenariul potrivit căruia foștii pedeliști vor lua puterea în PNL și-l vor aduce la picioarele lui Traian Băsescu, ceea ce ar reprezenta, potrivit președintelui Senatului, «moartea» PNL”, scrie evz.ro.

Ziar de Cluj i-a sunat pe parlamentarii PNL de Cluj și pe liderii organizației județene și municipale a partidului pentru a îi întreba care este poziția lor cu privire la acest subiect, dacă au fost contactați personal de către liderii ALDE și dacă se gândesc să devină membri ALDE. Pe liberalii proveniți din PDL i-am mai întrebat dacă și în cât timp estimează că vor migra la ALDE colegii lor proveniți din vechiul PNL. 

Florin Stamatian, deputat PNL, este convins că vechii liberali  nu vor migra spre ALDE:

„Eu nu am fost contactat și nici nu am nicio legătură directă, mai ales cu partea aceea de PNL care s-a rupt. Fiecare, în viață, își face drumul cum dorește! Eu am aderat la o grupare și am rămas din ’95 acolo și acolo rămân! Că s-a mai schimbat ideologia, s-a mai ajustat, că s-a mai modificat grupul de partid, pe urmă grupul parlamentar, sunt alte povești! Sigur că acum toată lumea încearcă să își creeze majorități sau să își creeze facilități. Din punctul meu de vedere, mi-ar plăcea o dreaptă unită, într-adevăr. Dar cred că, în momentul de față, nu se îndeplinesc toate condițiile, că ar trebui judecat și discutat cu atenție și cu calm și cu răbdare. 

Nu cred că liberalii proveniți din vechiul PNL vor migra înspre ALDE. Cu siguranță, nu! Eu aștept cel mai mult, ce îmi doresc cel mai mult este congresul PNL și stabilirea unei entități de conducere care să poată să creeze o strategie de partid coerentă și să devenim cu adevărat un partid! În momentul de față încă nu există această coeziune. Eu sunt mult prea mic în partid ca să mi se ceară părerea când se ține congresul. Sincer, sunt mișcări și încercări de poziționare în interiorul partidului, dar eu nu văd… dacă cineva va merge la Tăriceanu, înseamnă că merge pentru a-și face un loc mai călduț decât locul din opoziție, care nu e cel mai comod. Aștept să văd ce se întâmplă! Să treacă gerul și să treacă acele neînțelegeri în ceea ce privește structurile care alcătuiesc puterea în statul de drept! Există fricțiuni, există neînțelegeri, există discuții care nu știm decât din presă cât sunt de adevărate și cât nu, deci aștept să se liniștească societatea românească și să înțeleagă că drumul trebuie să fie făcut cu calm și cu logică. Este mult prea gravă situația internațională, este mult mai precară poziția României în acest moment, plus că nu cred în programul de guvernare decât 50%. Dăm mult prea mult fără a ști exact de unde umplem găurile, că numai impozitând salariile mari nu se umplu găurile. Să dea Domnul să fie investițiile străine, să dea Domnul să fie start-up-urile, să dea Domnul să fie absorbția de fonduri europene! Ca român îmi doresc, vorba aia, să reușească acest program de guvernare! Ca român nu îmi doresc nimic distructiv, îmi doresc să reușească pentru binele nostru și mai ales să iasă ceea ce vor să facă în sănătate, care e foarte scump ceea ce s-a propus!”

Marius Nicoară, senator PNL, consideră că demersul lui Tăriceanu este unul imoral:

„Nu am văzut acea scrisoare, sincer mărturisesc, dar dacă a făcut-o, din punctul meu de vedere, nu este în regulă, pentru că totuși a fost unul din cei care au fondat Partidul Național Liberal și nu cred că e moral să încerci să distrugi Partidul Național Liberal după ce l-ai fondat! Nu am fost contactat personal și nu voi merge la ALDE pentru că sunt unul dintre refondatorii Partidului Național Liberal!”

Dan Tarcea, președintele PNL Cluj-Napoca, declară că încercarea lui Tăriceanu de a rupe din PNL era una previzibilă, dar că partidul nu se va destabiliza în urma tentativelor de racolare venite din partea altor partide:

„Era o încercare previzibilă din partea altor partide de a rupe acum din PNL. Partidul Național Liberal este un partid puternic care nu se va destabiliza prin încercările unora sau altora de a rupe din el. Fiecare face ce consideră că este mai bine, dar nu cred că colegii mei din PNL vor da curs acestei invitații, cu atât mai mult cu cât domnul Tăriceanu a ieșit pe ușa din dos din Partidul Național Liberal. Nu am fost contactat personal și nici nu cred că o va face, doar scrisoarea am văzut-o, am citit-o în diagonală, nu am luat-o la puricat. Partidul Național Liberal este singurul partid liberal autentic de pe eșichierul politic din România!”

Daniel Buda, liderul PNL Cluj, consideră că Tăriceanu este disperat să își crească numărul de parlamentari pentru a își consolida poziția în interiorul coaliției de guvernare:

„Domnul Tăriceanu este disperat să își crească numărul de parlamentari deoarece este conștient de faptul că în orice moment poate fi aruncat peste bord de El Capitan, Liviu Dragnea.

Sunt convins că în rândul membrilor PNL nu va avea nicio șansă să își consolideze numărul de parlamentari, convins fiind că liberalii de bună credință vor rămâne mai departe în interiorul acestei structuri, care trebuie consolidată și  care  constituie o alternativă consistentă la o guvernare care deja a încălecat mediul de afaceri prin taxe și impozite împovărătoare.

Nu exclud, însă, existența unor oportuniști, care atrași de mirajele puterii, de «binefacerile» acesteia, să părăsească PNL.”ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 14 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 16 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 20 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 20 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 20 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 20 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 20 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 22 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 23 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 23 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 23 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 2 days In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE