In vizor

La Cluj-Napoca regulamentul de salubrizare va permite dezinsectia si deratizarea la metrou. Angajatii primariei – functionarii "copy paste"

In ultimii doi ani, licitatia pentru salubrizare stradala si deszapezire a fost anulata de doua ori. Contractul de 35 de milioane de euro este unul vital pentru locutorii din Cluj-Napoca, iar castigatorii ar fi trebuit sa asigure serviciile de curatenie a strazilor din municipiu, dar si cele de deszapezire, pentru o perioada de opt ani. Cum procedura de achizitie a intampinat o serie de contestatii si actiuni in instanta din partea ofertantilor, primaria a prelungit, fara licitatie, contractele cu Brantner si Rosal. Cu toate ca nu a fost atribuit inca serviciul de salubrizare stradala, ofertele fiind inca in evaluare, noul regulament de salubrizare urmeaza sa fie votat in sedinta extraordinara de maine a Consiliului Local.

Pe ordinea de zi a sedintei de maine a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca este inclus un proiect de hotarare ce vizeaza regulamentul serviciului de salubrizare a orasului. In cazul in care proiectul va fi adoptat, vor fi reglementate activitatile de colectare separata si transportul separat al deseurilor menajere, curatare si transportul zapezii de pe caile publice, administrarea depozitelor de deseuri, dezinsectia, dezinfectia si deratizarea. Lucruri necesare si extrem de bune.

Oricum, istoria recenta ne invata sa fim atenti la toate detaliile cand e vorba despre achizitii si contracte din bani publici. Astfel, va ramane de pomina dimineata zilei de 7 octombrie 2015, in care o duba a DNA Cluj a parcat in fata institutiei si din ea au descins procurori si jandarmi inarmati decisi sa ia la purecat contractele de dezinsectie si deratizare ale municipalitatii cu firma CORAL. A fost o operatiune cu tematica la nivel national. 

In anul 2006, Primaria Cluj-Napoca incheia contractul de concesiune  nr. 53590/443/2006 cu societatea Coral Impex SRL avand ca obiect exploatarea serviciului public de deratizare dezinsectie si dezinfectie. Durata de derulare a contractului a fost stabilita in caietul de sarcini si in anuntul de participare la licitatia publica deschisa organizata de catre municipalitate pentru o perioada de 5 ani, durata in care i s-a interzis prestatorului subconcesionarea serviciului public. Numai ca, contrar celor doua prevederi tocmai pomenite, in contractul de concesiune la Art. 8 se prevede faptul ca durata contractului se poate prelungi pentru o perioada egala cu cel mult jumatate din durata sa initiala, prin acordul partilor contractante si cu incheierea unui act aditional cu cel putin 6 luni anterior incetarii efectelor contractului. Adica cel mult inca 2 ani si 6 luni, incepand din 12 iulie 2011, data incetarii de drept a contractului. Sa tinem minte si sa luam aminte.

Autoritatea contractanta, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, a hotarat la sfarsitului anului 2010, prin Hotararea nr. 23/14.12.2010, pe barba si pe muschii politici ai majoritatii PDL si cu incalcarea normelor in vigoare, prelungirea contractului de concesiune cu 7 ani si 7 luni incepand cu data expirarii contractului in discutie, respectiv de la data de 12.07.2011.

Afacerea Coral s-a dovedit a fi una profitabila, atat pentru clasa politica clujeana cat si pentru cei care de aproape 8 ani incaseaza bani publici. Firma a castigat 66 de milioane de lei, o medie de 611.100 lei pe luna, iar functionarii Primariei se lasau mituiti, meschin, cu cate 500 de lei /luna si niste carnati (ceva pe la camara). Recent,  primaria lui Emil Boc a taiat, noaptea, pe furis, niste castani din zona Catedralei Ortodoxe. Urmare a protestelor societatii civile, a reactionat ca acesti castani (infrunziti si in floare) erau bolnavi si au fost taiati la cererea celor de la Arhiepiscipie. Castanii fusesera plantati odata cu piatra de temelie a Catedralei Ortodoxe. Peste ei au trecut un razboi mondial si o administratie opresiv-comunista, dar s-au imbolnavit sub administratia lui Emil Boc si dupa 10 (zece) ani de tratament fito-sanitar administrat de catre firma Coral Impex.

Asa ca am citit cu atentie Proiectul de hotrare supus votului consilierilor. Asa am descoperit la sectiunea a 11-a: dezinsectia, dezinfectia si deratizarea o mica ciudatenie care ne-a cam pus pe ganduri in ceea ce priveste profesionalismul celor care intocmesc documentatiile. Dupa neconcordanta de ieri din Proiectul de HCL privind transformarea plitistilor locali in inspectori in constructii, dam de ciudatenia de azi prin care aflam sa aceste operatiuni de dezinsectie, dezinfectie si deratizare vor trebui facute si la metrou. Da, celebrul metrou din Cluj-Napoca (cel pe care l-a inaugurat Emil Boc in timpul campaniei electorale si care exista, dar lipseste cu desavarsire), cel putin asa reiese din proiectul de regulament care cel mai probabil a fost luat cu copy paste din regulamentul de salubrizare de la Bucuresti.

“Dezinsectia se efectueaza in  cladiri, spatii comune inchise, …. metrou, subsoluri umede sau  inundate”, se arata in art. 104 privind regulamentul de salubrizare. 

Cam acesta este profesionalismul slujbasilor din Primaria Cluj-Napoca: copiatorul MITA si preluatul cu copy-paste. Sau, mai stiti, poate Metroul chiar exista?!

 

    

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *