In vizor

Transhumanta la Cluj. Oile sunt lasate in continuare sa se plimbe nestingherite pe strazile cartierelor rezidentiale

La punctul 19 de pe ordinea de zi din sedinta de maine a Consiliului Local, se va discuta despre proiectul de hotarare privind aprobarea organizarii, administratii si exploatarii pajistilor in domeniul privat al Municipiului Cluj Napoca. Potrivit Hotararii de Consiliu Local nr. 192/2015, terenurile evidentiate ca pajisti, apartinand domeniului privat al municipiului Cluj-Napoca, vor fi folosite pentru pasunatul animalelor. In scopul asigurarii unui pasunat rational, pe tot parcursul anului se vor stabili efectivele de animale pe trupuri de pasune. De asemenea, art.4 al Hotararii mentioneaza ca dreptul de folosinta asupra terenurilor pentru pasunat se acorda pe baza de contract de inchiriere crescatorilor de animale – persoanelor fizice sau juridice avand animale inscrise in RNE, proportional cu efectivele de animale detinute de exploatatie iar persoanele fizice sau juridice – crescatori de animale, vor face dovada inregistrari la primarie a efectivelor de animale.

Regulile de folosinta si de pasunat sunt cat se poate de stricte. Asta cel putin pe hartie. Astfel, pentru a ocupa suprafata de pajiste repartizata in contract, crescatorilor de animale le este permisa traversarea cu animalele pe suprafetele de teren dn vecinatatea amplasamentului stabilit, in conditiile in care nu exista drumuri de acces amenajate. Tototdata, crescatorii de animale sunt obligati sa pasuneze animalele exclusiv pe terenul inchiriat, sa respecte bunele conditii agricole si de mediu, in conformitate cu prevederile legale in vigoare si sa nu lase nesupravegheate animalele din pasune. In plus, pentru prevenirea pasunatului ilegal se vor efectua controale de catre echipe mixte formate din reprezentanti ai Directiei politiei locale si R.A.D.P. Cluj-Napoca.

Anul trecut Municipalitatea a pus la dispozitie trei zone de pasunat. E vorba de zona Lombul Mic (32 ha), Tarcea (70 ha) si Coloncioci (50 ha)

In teorie stam bine. In practica, mai avem de lucrat.

Pentru ca ciobanii au mana libera sa se plimbe pe hectarele puse la dispozitie prin intermediul Municipalitatii, de cele mai multe ori, mai ales ca nu sunt verificati, ei isi fac de cap in zonele respective. Astfel, in fiecare vara ne trezim cu oile in cartiere rezidentiale. Chiar daca regulamentul stipuleaza ca oile nu au voie sa fie transportate pe drumurile amenajate si nici sa faca mizerie, din cauza faptului ca ei nu sunt verificati, fac ce vor. In anii trecuti oamenii au sesizat in nenumarate randuri distrugerile aduse de animalele de la stana. Raspunsul Primariei nu doar ca a fost sec, dar nici macar nu a fost fundamentat legal. Practic, Primaria recomanda ca toate neregulile sa fie sesizate catre Politia Locala – dar, ne intrebam, acestia cum isi mai justifica salarul in conditiile in care Hotararea de Consiliu stipuleaza clar ca Politia locala si R.A.D.P.-ul sunt obligate sa efectueze controale periodice?

In aprilie 2013, un grup de oameni de pe str. Voronet, in plin cartier rezidential, au semnalat mai multe nereguli cu privire la comportamentul unui cioban care le incalca constant teritoriile. La vremea aceea, proprietarii de case din zona se plangeau ca au fost obligati sa isi darame gardurile pentru ca ciobanul sa se plimbe nestingherit in zona, asta in conditiile in care legea stipuleaza clar ca pasunatul se face doar pe terenul inchiriat. Mai mult, o alta ilegalitate o reprezinta accesul animalelor pe drumul betonat care, se pare, era la ordinea zilei, motiv pentru care cetatenii s-au plans de miros si de mizeria pe care oile le lasau in urma de fiecare data cand treceau prin zona. Aceeasi problema s-a semnalat si in Lomb, unde ciobanii au fost acuzati ca intra pe terenurile oamenilor, le taie tufele, le dau foc si le strica gardurile, o alta ilegalitate – pentru ca ciobanii nu au drept sa dea foc nici la pajiste, nici in imprejurimi. Datorita scandalului constant intre ciobani si cetatenii care locuiau in zona Bd-ul Muncii, unul dintre investatorii imobiliari din zona a explodat si a intrat cu jeep-ul in turma de oi a ciobanului. Practic, locuitorii din zona, vazand ca nu au sorti de izbanda cu autoritatile locale, au decis sa isi faca dreptate singuri.

Problemele cauzate de turmele de oi care au invadat orasul au continuat si anul trecut cand mai multi cetateni au semnalat prezenta constanta a unei turme de oi pe strazile cartierului Dambu Rotund. In cazul locuitorilor din zona lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat s-au facut nenumarate sesizari. Ajunsi la capatul rabdarilor, mai ales ca acele sesizari nu au primit niciun raspuns de la autoritati, clujenii au invadat site-ul domnuleprimar.ro. Atunci oamenii s-au plans de faptul ca ciobanul se plimba de capul si dupa legea lui pe strazile cartierului, ca zona este insalubra din cauza mizeriei si mai ales ca stana si cainii ciobanesti sunt lasati nesupravegheati. In urma sesizarilor Politia Locala a venit la fata locului. Surprinzator, chiar in momentul respectiv ciobanul si-a strans gunoaiele si si-a mutat turma la 30 de m de cea mai apropiata casa asa incat sa fie asigurat legal.

Problemele din unele zone ale orasului se pare ca dateaza de cativa ani buni. Pe str. Viilor, de 6 ani cetatenii se plang de existenta unui cioban cu 100 de oi care are turma chiar intre casele lor. Din cauza “transhumantei” ciobanului, strazile sunt pline in fiecare vara de fecale, mizerie, capuse. In 2015 Primarul Emil Boc le-a promis cetatenilor din zona ca problema se va rezolva in scurt timp. Din pacate, nici pana in ziua de azi problema nu s-a rezolvat.

Atat in cazul oilor din Dambu Rotund cat si in cazul celor de pe Bd-ul Muncii, doar in urma insistentelor politia s-a sesizat. Cu toate acestea, proprietarii au primit in cel mai rau caz o simpla amenda, chiar daca ar fi trebuit sa fie alungati de pe terenurile ocupate abuziv. Mai mult, recent au inceput sa apara noi zone de “transhumanta” a ciobanilor, ultima dintre ele fiind semnalata chiar in Cart. Manastur.

Desigur ca problemele acestea ar putea fi lejer rezolvate daca legea s-ar respecta. Este imbucurator faptul ca Primaria Cluj-Napoca realizeaza in fiecare an un regulament strict cu privire la spatiile de pasunat si mai ales ca sunt trasate reglementari stricte cu privire la comportamentul si conduita proprietarilor de stane. Totusi, ne intrebam la modul cel mai serios de ce aceste reglementari nu sunt respectate? Pe calea aceasta ne vom obisnui de acum sa adresam punctual Primariei si Consiliului Judetean intrebari de interes public, in baza legii 544. In primul rand vrem sa stim cum intentioneaza Primaria sa stopeze “transhumanta” ilegala? Se vede clar ca amenzile nu sunt suficiente. Mai mult, vrem sa stim de ce Politia Locala nu si-a facut treaba asa cum stipuleaza Hotararea Consiliului Local si nu a initiat patrule periodice in zonele afectate?

 

Sursa foto: fun.bzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *