Din oras

La Centrul Bugetar de Administrare Creșe s-au dat salarii necuvenite de peste doua milioane de lei. Banii trebuie recuperati

La Centrul Bugetar de Administrare Creșe au fost efectuate plăți nelegale în valoare de 2.179.634 lei, doar in 2015, reprezentând drepturi salariale acordate necuvenit angajaților Centrului Bugetar de Administrare Creșe, prin includerea în salariul de bază a unor stimulente, în condițiile în care angajații entității nu aveau atribuții și nu au contribuit la administrarea creanțelor fiscale.

Marioara Neamțu, creierul si inima Centrului Bugetar de Administrare Crese, a insistat cu o greseala pe care o facuse si cu un an in urma: în salariul de bază al angajaților Centrului Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca au fost incluse sume care nu li se cuveneau, si care erau destinatate doar angajatilor cu atribuții și care au contribuit la administrarea creanțelor fiscale.

Conducerea Centrului Bugetar de Administrare Creșe a reîncadrat personalul, a restabilit salariul de bază, sporurile şi stimulentele care, potrivit legii, se introduc in salariul de bază.  

„Prin Protocolul înregistrat sub nr. 193060 din 27 august 2010, încheiat între Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, reprezentat de  primar Sorin Apostu și Sindicatul CIVITAS al Salariaților din Primăria Municipiului Cluj-Napoca, reprezentat de președinte Valer Suciu, s-a stabilit repartizarea stimulentelor ce vor fi acordate aparatului de specialitate al primarului, precum și serviciilor publice din subordinea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, dintre care la art. 2 poziția 5 este prevăzut și Centrul Bugetar de Administrare Creșe.

În baza acestui protocol, precum și a adresei din data de 07.02.2011 a Serviciului Resurse Umane, prin care este stabilit nivelul mediu al drepturilor bănești acordate salariaților din fondurile constituite în temeiul OG nr. 92/2003 aferente lunii octombrie 2010, care se include în salariul de bază potrivit art. 14 din legea nr. 285/2010, calculate pe funcții identice, echivalente sau asimilate din punct de vedere al salarizării, cumulat pentru ordonatorii terțiari de credite din subordinea primarului municipiului Cluj-Napoca, entitatea verificată a procedat la includerea în salariul de bază a angajaților sumele (stimulentele) stabilite prin această adresă, corespunzătoare funcției deținute de fiecare angajat”, se arata intr-o decizie a Curti de Conturi.

Dispoziţiile legale în vigoare cu privire la acordarea stimulentelor sunt clare în sensul că, dreptul la includerea în salariul de bază a drepturilor băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul art. 227(4) ale O.G. nr. 92/2003 este doar pentru personalul din cadrul compartimentelor de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale care administrează creanţele fiscale, ori Centrul Bugetar de Administrare Creșe nu are în obiectul de activitate administrarea creanțelor fiscale, acestea fiind în competența Direcției de Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

„Prin administrarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat se înţelege ansamblul activităţilor desfăşurate de organele fiscale în legătură cu: a) înregistrarea fiscală; b) declararea, stabilirea, verificarea şi colectarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat; c) soluţionarea contestaţiilor împotriva actelor administrative fiscale.” – zice legea, nu noi.

Includerea în salariul de bază a stimulentelor în cazul angajaților care nu se încadrează contravine prevederilor legale în vigoare.

Drepturile salariale brute acordate necuvenit sunt estimate la suma de 2.179.634 lei, la care se adaugă contribuţiile angajatorului către bugetele publice nedatorate.

Exact aceeași abatere a fost constatată şi pentru plăţile efectuate de Centrul Bugetar de Administrare Creșe, în perioada ianuarie – decembrie 2014, în urma verificărilor efectuate de Camera de Conturi Cluj pentru anul 2014, deci conducerea centrului era in tema si nu a luat masuri.

Ce masuri trebuie luate?

„Conducerea UATM Cluj-Napoca, va dispune ordonatorului terțiar de credite Centrul Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca, stabilirea – în temeiul art. 33(3) din Legea nr. 94/1992, republicată – întinderii prejudiciului cauzat entității prin includerea în salariul de bază a angajaților entității a sumelor reprezentând stimulente acordate necuvenit și luarea măsurilor pentru recuperarea acestuia, în condițiile legii. De asemenea va efectua regularizarea cu bugetele publice, a contribuțiilor aferente drepturilor salariale acordate necuvenit.

Deci, pana la sfarsitul anului, mai exact 31 decembrie 2016, banii trebuie recuperati. Cum? Vom vedea! Pana acum, niciun angajat de la Centrul Bugetar de Administrare Creșe nu s-a plans ca ar lua mai putini bani.

Problemele au fost scoase la iveala de un audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale Unității Administrativ Teritoriale ale Municipiului pe anul 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *