Din oras

Jurassic Park în Parcul IRA

Parcul IRA din cartierul Mărăști este un focar de infecție pentru locuitorii din preajmă.

Când spui cuvântul parc, primul lucru care îți vine în minte este liniștea și aerul curat. Însă acest lucru nu este valabil și pentru parcul IRA. Drumul spre parcul IRA dinspre Expo Transilvania este primul aspect negativ de care te lovești. Mare parte din cărare este acoperită cu excremente de animale de companie și de om și pungi cu deșeuri lăsate uitării de oamenii străzii. Copacii și gazonul par mai mult dintr-un peisaj din junglă. Arborii sunt crescuți haotic, unii au crengile uscate și atârnă. Copacii nu au mai fost toaletați de ani de zile.

Odată ajunși în Parcul IRA, un alt lucru care a fost observat, a fost că nu există nicio băncuță pentru a face un popas, și chiar dacă ar fi nu ar fi putut rezista nimeni mirosului înțepător al excrementelor umane și de câini.

“Acolo la intrare, în apropierea bisericii au o placă pentru plimbat câinii. Aici totul este infect, inclusiv dincolo de gardul ăsta. Nu sunt cărări ca să ne putem plimba, și bănci ne-ar trebui în plus că numai lângă biserică sunt câteva bănci, iar în week-end ne cărăm scaune cu noi. Câinii sunt lăsați liberi, iar noi îi atenționăm pe stăpâni să îi țină în lesă”, spune doamna Elena, o clujeancă ieșită la plimbare împreună cu soțul.

Dacă nu se ocupă nimeni de toaletarea copacilor, a vegetației sau montarea de mobilier de parc, cetățenii au început ei să facă curat, atât cât pot. De exemplu, soțul doamnei Elena, Victor are la el mereu cu o foarfecă de grădinărit pentru a mai tăia din când în când din crengile crescute haotic.

„Soțul este un mare iubitor de natură, de fiecare dată când ne plimbăm pe aici, taie câte o crenguță din copac ca să-și facă coroană frumoasă. Greu îi educăm pe oameni să plimbe câinii în spațiul special amenajat. Aici e ca o fermă de câini, că vin foarte mulți și e plin de rahat de câini.Trebuie să fim niște luptători și să educăm generația să le placă să aibă grijă de natură”, afirmă doamna Elena.

Oamenii sunt deranjați de felul în care arată Parcul IRA. De câțiva ani de zile acesta a fost lăsat în paragină de către proprietar. Clujenii care locuiesc în zonă spun că terenul este privat și că pe viitor ar apărea un mall pe locul actualului parc.

„Mi-a spus un vecin că spațiul ăsta a fost cumpărat de un spaniol și urmează să se facă un mall. Să știți că noi nu avem nevoie de mall, ne trebuie aer”, punctează o femeie, care locuiește în apropiere.

Din păcate Parcul IRA arată de parcă ar fi o „o junglă cu de toate”, începând de la deșeuri până la cetățeni în ultimul nivel de alcoolizare, căzuți la pământ. Doar dinozaurii mai lipsesc din peisaj ca să spunem cu mâna pe inimă că este Jurassic Park.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *