Din oras

Românii sunt atrași de municipiul în care traficul e un coșmar, iar conceptul ”Smart city” e o glumă

Un studiu al Băncii Mondiale, prezentat la sfârșitul săptămânii trecute, a relevat faptul că municipiul Cluj-Napoca este cel mai atractiv oraș din România, depășind în acest top orașe precum București și Timișoara. Conform studiului, 15% din eșantionul de 1.250 de respondenți au declarat că s-ar muta la Cluj, atrași de calitatea vieţii şi de serviciile de sănătate din oraş.

 

Educaţia universitară este un alt punct forte, în opinia celor chestionați, plus numărul mare de locuri de muncă, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, industria farmaceutică și consultanţă. Cluj-Napoca este urmat de Bucureşti, cu 14,46% şi Timişoara, cu 11,88%. Studiul a fost realizat de Banca Mondială în colaborare cu Comisia Europeană, scopul fiind regândirea politicii de dezvoltare regională pe perioada de programare 2021 – 2027.

Încurajat de aceste cifre, primarul Emil Boc s-a grăbit să declare că datele studiului reprezintă o confirmare a faptului că strategia municipalităţii de a pune accent pe calitatea vieţii în oraş îşi aratăm roadele. 

Cu pieptul înainte

„Cluj-Napoca este pe drumul corect şi putem atinge obiectivul de a fi oraşul numărul unu în România în materie de calitate a vieţii şi de referinţă în Centrul şi Estul Europei”, a declarat Boc, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul evenimentului în care au fost prezentate rezultatele studiului. 

În realitate, în municipiul administrat de Emil Boc calitatea vieții e mai degrabă mediocră. Oamenii sunt bătuți și tâlhăriți, noaptea în chiar centrul orașului, pentru că poliția locală nu asigură serviciul de ordine publică 24 de ore din 24.

Traficul este un coșmar chiar și pentru cei mai experimentați șoferi. Nu există suficiente locuri de parcare și nici nu s-a finalizat vreun parking de mai bine de trei ani. Proiectul centurii de nord, promisă de Boc pe vremea când era premier a fost abandonat, cum nefinalizată este și centura de sud. Podul Traian, din care o bucată s-a prăbușit în 2013, nu este finalizat nici azi și nu va fi finalizat nici la data de 1 iunie, când primarul a promis că va fi redat circulației.

Mai amintim faptul că Filarmonica nu are un sediu, pacienții își aduc consumabilele și parte din medicamentație de acasă, când sunt internați, iar lucrarile la latura vestică a Pieţei Unirii, care urmau să fie finalizate până la Zilele Clujului, programate începând cu 25 mai, vor fi terminate, dar nu complet.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *