In vizor

Judetul Cluj are numai doi experti tehnici pentru securitatea la incendiu

In incercarea de a intra in legalitate dupa tragedia de la Colectiv, autoritatile se confrunta cu o alta problema: lipsa expertilor atestati pentru securitatea la incendiu. In judetul Cluj, exista doar doi experti atestati sa elibereze actele necesare autorizatii PSI de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Programarile celor doi experti ajung pana anul viitor, in primavara. In aceste conditii, crede seful ISU Cluj, singura solutie pentru a pune lucrurile in miscare este schimbarea normelor de autorizare.

La sapte zile dupa tragedia de la Colectiv, fostul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, anunta o informatie ingrijoratoare: din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% au autrizatie cu privire la protectia contra incendiilor. Astazi, in 27 noiembrie 2015, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Cluj nu pot sa dea o cifra exacta a scolilor din judetul nostru, care nu au autorizatie PSI. Raspunsul venit din partea ISU Cluj este acela ca institutia nu are destui angajati pentru a realiza o astfel de centralizare in acest moment. Raspunsul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj este acela ca, in urmatoarele zile, se va face publica situatia exacta din judet.

Totusi, autoritatile se confrunta in acest moment cu o alta cutuma: in intreg judetul Cluj sunt doar doua persoane, asa-numiti “experti tehnici atestati la cerinta esentiala securitatea la incediu”. Este vorba de doi ingineri, Dumitru Fantana si Teodor Jude, singurii in masura sa realizeze expertize, in baza carora ISU poate elibera autorizatiile PSI.

In 7 noiembrie, fostul ministru Cimpeanu explica faptul ca procedura de autorizare pentru paza si securitate contra incendiilor „nu este nici simpla, nici rapida si nici ieftina”.

„S-a ajuns in timp prin faptul ca aceasta autorizare nu este nici simpla, nici rapida si nici ieftina. Proiectul de autorizare trebuie facut de catre factori atestati. Are costuri ce se situeaza intre 10, 12 – 15.000 de euro si durata de realizare de 6, 7, 8, 12 luni in functie de complexitatea fiecarei cladiri, fiecarui amplasament. Exista o slaba capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat si o atentie insuficienta acordata in ultimii 25 de ani acestui aspect”, a spus Cimpeanu.

Care este situatia scolilor din judetul Cluj

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Valentin Cuibus, arata ca in aceste zile se lucreaza la o statistica a scolilor din judet care nu au autorizatie PSI.

“Avem o situatie la zi, actualizata, pe care o discutam cu ISU, si o vom da publicitatii zilele urmatoare. Am trimis in teritoriu solicitari si am primit raspuns. Cert este ca, potrivit legii, cladirile care au fost construite inainte de ’92 si inainte de ’98 nu trebuie autorizate, decat in situata in care si-au schimbat destinatia. Nu avem un procent mare de scoli care sunt in situatia de a nu avea autorizatie PSI”, spune Cuibus.

Dar, daca spre exemplu, o scoala nu are aviz PSI, conducerea acesteia trebuie sa faca demersurile necesare pentru a-l obtine. Numai ca, la nivelul judetului Cluj, exista doar doi experti care elibereaza actele necesare avizarii.

Seful ISU Cluj, Ion Moldovan, declara despre aceasta situatie: “La nivelul judetului, sunt 2 experti care fac expertiza pentru cladirile care trebuie autorizate. Spre exemplu, daca o scoala construita in 2000 si-a schimbat destinatia, trebuie autorizata dar trebuie o expertiza din partea celor 2 experti. La nivel de tara, sunt cateva zeci”, puncteaza Ion Moldovan.

In lista IGSU, subordonat Ministerului Afacerilor Interne, apare si numele celor doi experti: inginerul Dumitru Fantana si inginerul Teodor Jude.

“Acesti doi experti sunt foarte-foarte ocupati. Am vorbit cu unul dintre ei si are programari pana in luna martie, anul viitor. Sunt persoane civile care au dobandit acest titlu de expert”, explica, in continuare, seful ISU Cluj, Ion Moldovan.

Potrivit listei expertilor tehnici atestati la cerinta esentiala securitatea la incediu fiecare judet are unul, maxim doi astfel de oameni specializati. In municipiul Bucuresti, sunt 33, iar in judetul Iasi sunt trei.

In paralel, societatea civila incearca sa ia initiativa si sa vina in ajutorul autoritatilor.

“Suntem un grup de arhitecti care am decis sa ne mobilizam in principal pentru a intocmi documentatia pentru avizarea si autorizarea de securitate la incendiu pentru institutiile de invatamant din Cluj, care nu detin asa ceva. Am dori sa punem la dispozitia scolilor si gradinitelor documentatia completa si corecta, in baza carora acestea sa poata lansa licitatii publice pentru a putea functiona corect.
Cu aceasta ocazie, facem apel persoanelor care doresc sa se alature acestui demers. Avem nevoie de arhitecti, ingineri, verificatori, manageri de proiect, avocati etc. Oricine este binevenit. Pentru inceput, ii rog pe cei interesati sa ma contacteze, urmand sa organizam o intalnire cu totii, cu scopul unui schimb de opinii si idei”, spune un arhitect din Cluj pe pagina sa de Facebook.

Seful ISU Cluj spune ca orice ajutor este binevenit, mai ales ca documentatia la care se face referire este una extrem de stufoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *