Jos palaria

Jos pălăria pentru Emil Boc, pentru promovarea valorilor culturale locale prin finanțarea asociației unei artiste din Sălaj!

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca se va întruni astăzi într-o ședință ordinară, dar de fapt extraordinară, în care se va vota, printre altele, alocarea sumei de 10 000 de lei pentru sprijinirea artei, culturii și tradiției autohtone din Sălaj.

Vlăduța Lupău, o voce de aur a Sălajului, născută și șlefuită vocal la Șimleu Silvaniei, prin asociația culturală de care se ocupă, născută și înregistrată tot în județul Sălaj (Asociația Culturală Cânt de Dragul Inimii Șimleu Silvaniei), va fi sponsorizată cu generozitate de către Primăria Cluj-Napoca, din banii plătitorilor de taxe și impozite, cu nici mai mult, nici mai puțin de 100 de milioane de lei vechi, pentru proiectul „Vin acasă de Crăciun”, proiect omonim cu albumul de colinde al artistei sălăjene, de fapt un spectacol pe care cântăreața îl face de vreo doi ani, conform declarațiilor mamei sale

Cu toate că lucrurile nu par tocmai în regulă, ele bineînțeles că sunt. Nu putem bănui Primăria Cluj-Napoca de interese nelegitime, de sponsorizarea unor artiști din alte județe în defavoarea artiștilor locali. Lucrurile, de altfel, sunt cât se poate de transparent postate pe site-ul Primăriei, așa că vor fi probabil votate astăzi de către consilierii locali cu mult zel și entuziasm patriotic local.

În Hotărârea de C.L. privind alocarea sumei de 10 000 de lei de la bugetul local în vederea realizării acestui minunat proiect venit în sprijinul tradițiilor sălăjene se motivează, de altfel, foarte clar, de ce este nevoie ca acești bani să fie direcționați spre asociația culturală a tinerei artiste Vlăduța Lupău. Cităm din referatul privind finanțarea nerambursabilă, aprobat de însuși primarul Emil Boc:

„În cadrul procesului de analiză și selecție a proiectelor, Comisia a avut în vedere proiectele cu impact major asupra comunității, proiectele care au continuitate pe plan local și regional, proiectele care promovează imaginea municipiului Cluj-Napoca pe plan național și internațional.

În analiza proiectelor depuse spre finanțare, Comisia de analiză și selecție a considerat importantă și oportună sprijinirea proiectelor prin care s-a propus atingerea și evidențierea următoarelor obiective (din multitudinea logoreică de obiective selectăm doar unul, cel mai adecvat cazului de față – n.r.):

– Promovarea valorilor culturale locale în circuitul național și internațional”

Așadar, totul e limpede: însuși Excelența Sa/ Maestrul-Primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a aprobat această extraordinară manifestare culturală, din considerentul că proiectul „Vin Acasă de Crăciun” al Asociației Culturale Cânt de Dragul Inimii Șimleu Silvaniei promovează valorile culturale locale, prin excelență clujene, în circuitul național și internațional.

Prezența inoportună a Sălajului în această ecuație simplă de promovare a valorilor locale constituie un simplu detaliu, care poate fi ușor înlăturat și ignorat, dintr-o mișcare de pix. Atâta timp cât spectacolul de colinde al artistei Vlăduța Lupău va avea un impact major asupra comunității clujene, promovând, de asemenea, imaginea municipiului nostru pe plan național și internațional, restul sunt detalii insignifiante. La capitolul detalii sunt trecuți, prin această atitudine a Primăriei Cluj-Napoca, și artiștii clujeni. Rămâne ca pe aceștia să îi promoveze și sponsorizeze Primăria municipiului Zalău, în contrapartidă, așa cum ar fi frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *