Din oras

Clujul va avea un nou cimitir. Un loc de veci va costa 2.707 euro+TVA

Clujul se confruntă de ani buni cu o aşa numită criză a locurilor de veci. Pe acest considerent astăzi, consilierii locali vor vota  parametrii tehnico economici cu privire la construirea unui nou cimitir în municipiul Cluj-Napoca. Suma propusă pentru această investiţie a adminsitraţiei locale se ridică la aproape 15 milioane de euro şi va fi finalizată, conform promisiunilor citymanagerului Gheorghe Şurubaru, în maxim 2 ani.

Terenul intravilan  pe care se propune construirea și amenajarea noului cimitir al orașului are o suprafață de 201.000 metri pătrați și se află în proprietatea municipiului Cluj-Napoca. Pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost organizată o licitaţie iar  criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scăzut. Oferta celor de la Civitas Proiectare SRL  a fost jumatate din pretul estimat. După ce a făcut studiul de fezabilitate pentru proiectul Bazei Sportive din Gheorgheni la un preţ cu 62% mai mic faţă de cel estimat, a adăugat în palmares şi contractul pentru proiectarea obiectivului ”Cimitir strada Moş Ion Roată fn”, la un pret de cinci ori mai mic faţă de costurile estimate de primărie în caietul de sarcini. Civitas Proiectare a găsit reţeta perfectă pentru a câstiga astfel contracte publice din partea Primariei: vin cu oferte cu mult sub preţul estimat, iar contractul este garantat. Pentru studiul de fezabilitate s-au primit trei oferte: Civitas Proiectare SRL – 145.990 de lei, SC Dat Constructive SRL – 187.900 de lei si SC Arhi Dinamic SRL – 240.300 de lei.

Societatea, înfiinţată în martie 2012, îi aparţine Dacianei Bercan, care deţinea părţi sociale şi la societatea 4Invest din grupul de firme a lui Vasile Bercan, unul dintre privilegiaţii contractelor cu Primăria, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. 4Invest a avut în anii trecuţi mai multe contracte pentru reparaţii şcoli şi grădiniţe precum şi pentru construcţia unor imobile. 

Estimările celor de la Civitas Poriectare SRL privind costurile noului cimitir au fost de 55.051.213 lei respectiv 65.556.512,6 lei fra TVA (conform caietului de sarcini câştigătorul avea obligaţia să prezinte două oferte tehnice).  Un cimitir cu peste 14.5 milioane de euro fără TVA. Bineînţeles acesta este preţul maxim urmând ca municipalitatea să realizeze o nouă licitaţie pentru a desemna firma care va amenaja viitorul cimitir al oraşului. 

Noul cimitir al clujului pe care municipiul îl va construi în cartierul Someşeni va avea un număr de 5429 de locuri de veci, 17 morminte duble( total 5463 locuri de veci), 53 de cavouri şi un columbar cu o capacitate pentru 1.500 de urne. Dacă sunt excluse din costurile de construire cavourile şi columbarul, rezultă că la Cluj-Napoca, Primăria edifică un cimitir unde un loc de veci costă 2.707,3 euro plus TVA. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *