Din oras

Clujul are, de peste un deceniu, peste 1500 de „refugiați” la Pata Rât. Alex Fechete: „Noi am suferit aceeași deportare pe care o suferă ucrainenii, numai că la noi nu a fost cauza războiul, ci efectiv autoritățile locale”

Scris de 2078

În prezent, toată lumea este preocupată  și chiar implicată în tot ceea ce înseamnă ajutorarea refugiaților din Ucraina. În Cluj avem însă și refugiații noștri: oamenii de la Pata Rât, care și-au pierdut și ei casele de un deceniu și trăiesc în condiții dificile, situația lor putând fi comparată cu cea a refugiaților războiului.

Ziar de Cluj a discutat cu Alex Fechete, activistul pentru drepturile omului care a trăit printre romii de la Pata Rât și care cunoaște comunitatea de lângă groapa de gunoi a orașului care, acestor locuitori, le oferă una dintre cele mai proste calități a vieții. L-am întrebat pe Alex Fechete cum vede situația actuală – cu semenii noștri foarte preocupați să îi ajute pe refugiații străini, dar deloc preocupați de „refugiații” autohtoni.

Ce se face pentru oamenii de la Pata Rât, care trăiesc în condiții similare cu refugiații?

„Noi am suferit aceeași deportare pe care o suferă ei, numai că la noi nu a fost cauza războiul, ci efectiv autoritățile locale. Au venit peste noi cu buldozere, în plină iarnă, când era interzis să faci evacuări, au adus acolo două brigăzi de jandarmi, poliție, poliție locală, și ne-au adus cu forța la Pata Rât. Nu am văzut un singur cetățean din Cluj să vină cu o pătură, că au fost 40 de familii, aproximativ 100 si ceva de persoane, care au rămas afară sub cerul liber, fără exagerări! Dar nu a venit unul din Cluj să aducă un ceai sau o pătură!

Pe noi nu ne deranjează foarte tare că sunt ajutați doar cei albi, blonzi și cu ochi albaștri. Și, oricum, cine a fugit acuma din Ucraina are resurse. Oamenii săraci au rămas acolo, în Ucraina, și la ei”, a declarat Alex Fechete.

De ce ar avea nevoie acum „refugiații” clujeni de la Pata Rât?

„Avem nevoie să plecăm de acolo, să nu mai existe zona aia segregată și marginalizată! Dar, din câte am văzut, o să avem vecini de lux, or să fie alții care or să dea 150 000 de euro pe niște blocuri la nici 200 de metri de rampa de gunoi. Deci nu o să fim doar noi la Pata Rât, că or să vină și alții care au bani de cumpărat apartamente în zonă.

Noi e clar ce avem nevoie: locuințe, să plece lumea de acolo! Adică, să se facă dreptate! Cum ne-au evacuat și ne-au deportat la Pata Rât, să facă bine să facă dreptate autoritatea publică, Primăria, și să ne pună înapoi în oraș, de unde ne-au scos! Să dea locuințele oamenilor! Să rezolve problemele refugiaților de la Pata Rât!

Noi ne-am născut în țara asta, iubim România, suntem patrioți. Noi înțelegem și faza asta, că românii nu ne prea iubesc, e ok, noi nu ne supărăm, nu ne deranjează. Să meargă să ajute pe cine le cade bine la inimă! Numai că nu o fac din inimă, că o fac cu falsitate, asta e problema! Și mai tare ne-a deranjat pe noi, ca și comunitate, faptul că romii noștri, care au fugit din Ucraina, sunt ținuți la graniță sau, efectiv, când merg să ceară ajutor la noi aici în România, prin gări sau pe unde ajung, sunt scoși afară de acolo de Poliție!”, a explicat Alex Fechete.

Cât de mare este, în prezent, comunitatea de „refugiați” de la Pata Rât?

„Peste 1500 de persoane! La ultima numărare au fost vreo 1600-1700! Evacuări s-au făcut din 1999 până în 2010. În 2010 a culminat cu evacuarea noastră, când au fost evacuate 76 de familii. Și pe urmă au vrut să meargă mai departe, să îi evacueze și pe restul romilor care au rămas în oraș, să îi aducă pe toți la Pata Rât. Ăsta a fost planul! Dar le-am dejucat planul, că i-am dat în judecată și am ajuns cu ei la CEDO și am făcut mii de proteste și i-au lăsat în pace pe restul care sunt în oraș”, a precizat Alex Fechete.

„Pe noi nu ne deranjează, noi nu suntem supărați că românii vor să îi ajute pe alții, că, de fapt, românul așa e! Românul are boală pe ai lui și cinstește străinul, îi e milă de străini, dar pe ai lui i-ar ucide pe toți! Așa-i românul! Asta e!”, a conchis Alex Fechete.ULTIMA ORĂ

 • Acum 49 mins Din oras
  A început o nouă ediție a mascaradei numite ”bugetare participativă”. OSĂ le implementeze Boc, ca și pe celelalte din edițiile mai vechi
 • Acum 2 hours Politica
  ȘTIE CINE E STĂPÂNUL: Gestul neobișnuit făcut de noul ministru al Educației în fața președintelui Iohannis, imediat după depunerea jurământului
 • Acum 3 hours Justitie
  Iohannis a pensionat-o pe judecătoarea clujeană Adina Lupea. A scăpat Boc de un contestatar al demolării garajelor
 • Acum 7 hours Politica
  IOHANNIS ȘI-A IMPUS NOUL MINISTRU LA EDUCAȚIE: Ligia Deca. Ciucă îl elogiază pe Cîmpeanu: ”A ales să se sacrifice. Să facem diferența între acuzat și vinovat”
 • Acum 7 hours Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia, la deschiderea noului anuniversitar: ”Vivat Academia şi realităţi din piaţa muncii. 10 nu e notă de trecere. Români plecaţi, slab educaţi”
 • Acum 9 hours Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 9 hours Eveniment
  ATENȚIE: Se transmit mesaje false în numele E. ON
 • Acum 11 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 11 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 12 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 12 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 12 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu. UPDATE: Liberalii s-au decis
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE