Editorial

Jocul de-a alba-neagra cu guvernarea. Despre trista poveste a incordarii muschilor personali ai liderilor PSD in detrimentul unei Romanii tratate ca mosie personala

La ora 16 Comitetul Executiv al PSD se va reuni pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu. Ca urmare, Primul ministru si-a anulat programul oficial de pe ziua in curs. Sa nu uitam ca maine Grindeanu are programata o intalnire foarte importanta cu ministrul britanic al Apararii pe discutii privind parteneriatul strategic pe securitatea nationala – parte importanta a discutiilor avute de presedintele Klaus Iohannis cu presedintele SUA, Donald Trump. Noi nu uitam, Dragnea vrea sa uite. Si, oricum, nu pare sa-i pese dincolo de securitatea jiltului personal.

Intre timp se pozitioneaza piesele pe tabla jocurilor de putere din interiorul PSD. Ioan Rus a declarat de dimineata ca asitam la un delir si o eroare imensa din partea conducerii PSD. Nu e o noutate faptul Ioan Rus s-a pozitionat de partea lui Grindeanu. Aceeasi pozitie a adoptat-o si fostul premier Victor Ponta care cere Comitetului Executiv al PSD sa nu isi execute premierul si Guvernul din cauza orgoliilor lui Dragnea: “Azi Liviu Dragnea va propune ceva profund gresit pentru PSD si pentru Romania”, sustine Victor Ponta.

Intre timp, deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justitiei, autorul celebrei Ordonante 13, a declarat la Antena 3 ca premierul este cel responsabil pentru minusurile anumitor ministri sau pentru neindeplinirea unor masuri din programul de guvernare si ca formula fireasca pentru o remaniere, fie a anumitor minstri fie a intregului cabinet, este demisia. Pozitionare normala din partea celui care s-a conformat deciziilor lui Dragnea si cand acesta i-a promis ca matura cu el pe jos daca nu scoate de indata celebra OUG 13.

Ca raspuns, premierul Sorin Grindeanu a avut, la Palatul Victoria, inainte de sedinta Comitetului Executiv al partidului, intalniri cu liderii unor organizatii judetene social-democrate, printre care presedintele PSD Neamt, Ionel Arsene, cel de la Caras Severin, Ion Mocioalca, dar si secretarul general al PSD, Marian Neacsu. Isi testeaza si omul sustinerea printre cei care au fost neglijati de Liviu Dragnea care si-a adus in pita puterii apropiatii din Dolj si Teleorman.

Ca raspuns, Liviu Dragnea s-a mobilizat si i-a convocat la o discutie pe toti ministrii cabinetului Grindeanu cu o ora inainte de Comitetul Executiv in care se va discuta soarta premierului. Intre timp Dragnea s-a intalnit si cu Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, co-partenerul de majoritate parlamentara. Tariceanu este nemultumit ca social-democratii nu l-au consultat cu privire la posibila remaniere a unor ministri si nici nu l-au intrebat despre o eventuala schimbare a lui Sorin Grindeanu.

Care a fost amenintat chiar cu excluderea din PSD. Amenintarile cu excluderea vin dupa ce Liviu Dragnea i-ar fi oferit ieri premierului Grindeanu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, un post bine platit, daca va renunta la functia de sef al Guvernului. Iar acesta a refuzat. A fost al treilea refuz.

Oricum, amenintat cu excluderea, Grindeanu reactioneaza declarand ca intentioneaza sa ceara organizarea unui congres extraordinar al partidului la care sa se decida soarta sa politica si a guvernului. Congres in care Liviu Dragnea s-ar putea sa nu mai poata avea pozitia de forta pe care o poate adopta in cadrul restrans al CPEx – cadru in care, desi nestatutar, a reusit sa-l excluda pe Valeriu Zgonea din partid atunci cand acesta l-a suparat.

Si acum pun intrebarea intrebarilor (ma rog, un set de intrebarea intrebarilor): ce se intampla daca toti ministri guvernului Grindeanu, convocati in fata lui Dragnea, decid (ca nu-s de capul lor) sa-si dea in bloc demisia? Grindeanu ramane premier si se prezinta cu un nou Cabinet in fata cui: a partidului, a Parlamentului (care majoritar e tot partidul + ALDE care probabil va fi multumit cu niste promisiuni ferme), a presedintelui? Si de cate ori poate face acest lucru, ca este clar ca daca va functiona majoritatea, propunerile sale vor fi trantite la nesfarsit.

Interesant – si as pune aceasta declaratie in contextul in care saptamana trecuta, conform unor fotografii de pe un site de socializare Emil Boc s-ar fi intalnit (cu totul intamplator) in China si cu fostul premier PSD Adrian Nastase. Fostul premier al PDL a declarat azi ca nu ar vrea sa fie in locul actualului premier Sorin Grindeanu, care are de gestionat o situatie grea, el aratand ca este convins ca PSD are resurse politice pentru a identifica o solutie pentru „stabilitatea Romaniei”. Emil Boc a fost tot,tot-tot numai o empatie si o intelegere umana.

De tot rasul – si asta demonstreaza cat de putina educatie politica exista printre hipsterii Uniunii Salvam Romania: Deputatul USR Iulian Bulai a anuntat, intr-o postare pe Facebook, ca il sprijina pe premierul PSD Sorin Grindeanu. Dintr-o data Sorin Grindeanu (fostul “Gudureanu”) devine simpatic. Numai ca este impotriva lui Dragnea, care parca mai ieri il ducea de manuta sa-si ia in primire postuletul de premier.

Dar aceasta reactie de sprijin din partea USR si a pietei #REZIST, precum si “reactia purtatorului de cuvant al lui Eduard Helwig”, Rares Bogdan, care a declarat si el ca este de acord cu ceea ce a zis Victor Ponta in acest scandal, intareste ipoteza lansata zilele trecute de Liviu Alexa in Ziar de Cluj conform careia lui Grindeanu i s-a trasat Ordinul de Zi pe Unitate sa reziste in functia de premier, indiferent de presiunile la adresa sa facute de Liviu Dragnea.

Intre timp, in nepasarea tuturor, romanii pentru bunastarea si propasirea carora cu totii au jurat ca vor lupta “neprecupetit”, au numai de pierdut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *