Din oras

James Blunt scutura TiMAF-ul de bani

Venirea lui James Blunt la Cluj scoate din buzunarele TiMAF 250.000 de euro. Asta inseamna onorariul artistului, productia – scena, lumini, sunet-, cazarea lui, promovarea evenimentului si toate detaliile care stau in spatele organizarii unui concert de o asemenea amploare. In total, TiMAF 2014 are un buget cuprins „intre 400.000 si 500.000 de euro”, in cuvintele directorului festivalului. Adica mai mult de jumatate din banii festivalului se duc pe concertul din 31 octombrie de la Sala Polivalenta.

Cu toate ca organizatorii anuntau, luna trecuta, ca peste jumatate dintre biletele VIP puse in vanzare pentru concertul de inaugurare a Salii Polivalente au fost deja vandute, celelalte categorii de bilete nu sunt atat de cautate. Pana acum, doar 20% dintre bilete au fost cumparate, dar asta nu este inca un motiv de ingrijorare, spune Bogdan Buta, directorul TiMAF.

“Tinand cont ca e perioada de concedii, e si normal. Lumea nu isi cumpara bilete pentru un eveniment de peste trei luni”, explica acesta.

Pentru concertul din toamna, organizatorii au contractat aceeasi echipa de productie cu care James Blunt va lucra in intreaga Europa.

“Am contractat aceeasi echipa cu care lucreaza si la celelalte concerte din Europa – lumini, ecrane, boxe, tot ce are nevoie pentru band, backline, microfoane, si asa mai departe. Ca termen de comparatie, e ca daca la Lord of the Dance au fost doua tiruri, aici o sa fie cinci tiruri de echipamente. Deci o sa fie mult mai impresionant”, mai spune Buta.

In ceea ce priveste colaboratea cu Primaria Cluj-Napoca, lucrurile sunt clare: “Banii pe care i-am primit de la Primarie pentru tot festivalul nu stiu daca sunt 5% din intregul buget”, spune Bogdan Buta, care completeaza beneficiile de a fi partener cu municipalitatea: 100.000 de lei de la bugetul local, Sala Polivalenta pe gratis si aprobarile de care e nevoie pentru intreg festivalul:

“Primaria ne sustine cu aprobari pentru ce avem nevoie, legat de promovare, de spatiile publice unde ne desfasuram activitatile din cadrul festivalului. Sala Polivalenta a fost parte din sustinerea primariei. Mai ales ca inca nu sunt stabilite tarifele pentru inchirierea ei”.

Asa ca cei mai multi bani o sa vina, daca nu din vanzarea biletelor, de la sponsorii principali: Ursus si Banca Transilvania. Directorul TiMAF spune ca si alte companii internationale si-au manifestat dorinta de a fi partenere, dar inca nu a fost semnat niciun act oficial.

De ce James Blunt

Nu mai e o surpriza pentru nimeni ca Romania nu e chiar patria concertelor cu nume mari. Aici nu se cumpara atat de multe albume, aici piratarea e in floare. Orice artist caruia i se da posibilitatea de a alege intre Romania si alta tara din Europa, mai ridicata la acest capitol, o sa aleaga sa ocoleasca patria lui Eminescu, explica Bogdan Buta. Dar James Blunt a fost convins sa vina la Cluj.

“Are peste 10 piese care au zeci de milioane de vizualizari. Am considerat ca este un artist pe care tinerii in primul rand o sa-l aprecieze. Noi colaboram cu mai multe orase din tara pe zona de evenimente si foarta multa lume l-a dorit pe James Blunt.

Avem o colaborare foarte buna cu o agentie din afara si ei au reusit sa-l convinga, mai ales ca vine in exclusivitate pentru Romania. Va veni special pentru noi, special pentru TiMAF. A fost foarte cerut de mai multe municipii din tara, dar nu a acceptat niciodata. Pana la urma, a fost convins sa vina si in Romania, i-au mai fost adaugate alte cinci concerte in turneu”, mai spune Bogdan Buta.

In total, in band-ul artistului sunt 6 artisti. Toti vor ajunge in octombrie la Cluj.

Concertul artistului britanic va avea loc in cadrul Festivalului International de Muzica si Arta Transilvania (TiMAF) si include, in exclusivitate, Romania in turneul mondial oficial al artistului, “Moonlanding World Tour 2014”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *